08. мај – Бајатовић – прво влада,Триван – прво председнички

БЕОГРАД – Потпредседник СПС-а Душан Бајатовић изјавио је да ће одлука социјалиста о томе кога ће подржати у другом кругу председничких избора зависити од разговора о формирању нове владе, док је потпредседница Демократске странке Јелена Триван поновила је став ДС да ће се о влади преговарати тек после 20. маја.

Бајатовић је, гостујући синоћ на РТС-у, казао међутим да СПС жели да пре свега уозбиљи политичку сцену, а не да уцењује.
“Наредних 15 дана је простор за озбиљне политичке разговоре, желимо да их уозбиљимо, а не да уцењујемо”, рекао је Бајатовић наводећи да СПС жели најпре да разговара са досадашњим коалиционим партнерима, јер је то најкоректније.

Он је указао да током разговора око формирања владе мора да се “направи национални консензуз око отворених питања”.
Бајатовић је казао да је та странка задовољна постигнутим резултатима на изборима указујући да је она једина странка у власти којој је порастао рејтинг и то двоструко у односу на прошле изборе.

На питање да ли ће СПС дати препоруку својим бирачима о томе кога да подрже у другом кругу председничких избора 20. маја, он је одговорио да ће то зависити о тока разговора. “Можда ћемо се определити и дати неку врсту препоруке”, казао је Бајатовић указујући да је осим избора председника важна и функција премијера.

Потпредседница Демократске странке Јелена Триван поновила је став ДС да ће о будућој влади преговарати после другог круга председничких избора. Она је навела да је ДС веома задовољан резултатима будући да је, како је казала, на власти била четири године, у тешким временима, када су грађани били незадовољни животом, али да охрабрује то што је ипак поново добила подршку грађана.

“Све ће бити завршено тек 20. маја и мислим и дубоко верујем да ће председнички избори и то ко ће победити дефинисати политичку сцену на локалном, републичком и свим другим нивоима”, казала је она. Триван је казала да је сада “заједничка мисија да се заврше председнички избори” и да се за сада не може разговарати о кадровским решењима.

“Не можемо да говоримо о комбинаторикама, важно је да се зна ко ће бити председник јер се он бира на пет година”, казала је она наводећи да та странка сматра “дубоко опасним” да будући председник буде лидер СНС Томислав Николић. Такође је казала да ДС не размишља о могућности формирања коалиције са напредњацима и да у спектру политицких партнера види могућност да се напре разговара са онима са којима се до сада сарађивало.

Она је казала да будућа влада никако не би смела да одустане од онога што је започето, а то је како је казала између осталог наставак споразума са ММФ-ом, да се до краја године добије датум за почетак преговора, да се настави борба против организованог криминала, нове инвестиције…

Члан Главног одбора Д С С-а Петар Петковић рекао је да та странка разговара о постизборној комбинаторици са Српском напредном странком. “Али, морамо најпре да се договоримо о ономе што је политика Д С С и јасан програм – идеја политичке неутралности Србије”, рекао је Петковић и навео да свако ко прихвати ту идеју може да буде партнер Д С С-у и да је та странка задовољан резултатима на општим изборима.

Члан Политичког савета Либерално демократске партије Бојан Ђурић истакао је у истој емисији је да је листа “Преокрет” коју је предводила ЛДП остварила неупоредиво бољи резултат на парламентарним изборима него пре четири године.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. ” jaje ili kokoska – pitanje je sad ! ” ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *