07. maj – Srbiju čeka “težak koalicioni poker”

BEOGRAD – Svetski mediji ocenjuju da će u Srbiji početi težak “koalicioni poker” oko formiranja nove vlade, u kojem će ključni igrač biti socijalisti, a da se očekuje “tesna trka” predsedničkih kandidata – proevropskog Borisa Tadića i nacionaliste Tomislava Nikolića.

Izborna borba u Srbiji – kako ocenjuju – po prvi put posle dugog niza godina nije bila određena balkanskim konfliktom, već privrednim temama.

Nemački mediji ocenjuju da su politički odnosi skoro nepromenjeni: vladajuće partije su ”izboksovale” pobedu i mogle bi i dalje vladati.”Izborna borba u Srbiji, po prvi put posle dugog niza godina, nije bila određena balkanskim konfliktom, već privrednim temama. Zemljom vlada visoka nezaposlenost, a privreda je u krizi. Ipak, evropski kurs zemlje igra ulogu”, piše politički nedeljnik “Špigel” povodom srpskih izbora.

Konzervativni “Frankfurter algemajne cajtung” naglašava da se na izborima radilo, pre svega, o evropskom kursu Srbije, ukazujući da se Tadić založio za brzi prijem zemlje u EU, a Nikolić da Srbija ne treba da postane član, ukoliko se od nje bude tražilo odricanje od Kosova. “Nikolić sebe opisuje kao proevropskog. Posmatrači u Srbiji i na zapadu su izrazili sumnju u to, jer je taj političar, još pre nekoliko godina, govorio da bi rađe video Srbiju kao rusku provinciju, nego kao člana EU”, prenosi ovaj konzervativni i uticajni dnevnik, koji navodi da je teška privredna kriza u evropskom okviru “ohladila” želju Srba za brzim pristupom EU.

Nedeljnik “Cajt” piše da je Nikolićeva SNS najjača partija, ali da zbog nedostatka koalicionih partnera ne bi mogla da formira vladu. U tekstu se navodi i da EU proverava sada da li bi pristupni pregovori sa Srbijom mogli da počnu sledeće godine i ukazuje da, posle izručenja Hagu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, sporna tačka ostaju odnosi sa Kosovom.

AP navodi da su izbori predstavljali izbor između demokrata i nacionalista, koji su pokušali da dođu na vlast prvi put posle pada Miloševićevog režima.Americka agencija ocenjuje da će ovi izbori uticati na ekonomske i socijalne reforme u Srbiji koje EU traži od te zemlje, ali i na proces pomirenja sa susedima i nekadašnjim ratnim neprijateljima, “uključujući Kosovo” koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost. AP predviđa da će novu koalicionu vladu verovatno formirati prozapadna vladajuća stranka, odnosno, kako navode, verovatno demokrate sa socijalistima – kao i pre četiri godine.
Austrijska štampa ocenjuje da je samo SPS imala razloga za slavlje. “SPS je življi nego ikada. Ta stranka je jedina politička snaga koja je nakon parlamentarnih izbora u Srbiji imala razloga za slavlje. Sa 16,6 odsto glasova ovaj mlađi partner u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji gotovo je duplirala broj glasova”, konstatuje bečki dnevnik “Prese”.

Na drugoj strani list ukazuje i da je najveća vladajuća partija DS Borisa Tadića u poređenju sa 2008. izgubila skoro trećinu pristalica. “Prese” ocenjuje da je ishod potpuno neizvestan. Do drugog kruga, naglašava list, krenuće težak “koalicioni poker” oko nove vlade, u kojem će ulogu krunisane strane imati SPS, kao i 2008. godine. “Prese”, takođe, ocenjuje da su stranke, pre svega vladajuće, tokom izborne kampanje obećavale zlatnu budućnost, ali da zemlju očekuju nesigurna vremena.

Izbori u Srbiji doneli su očekivanu tesnu trku između Tadića i Nikolića, konstatuje bečki dnevnik “Kurir”. DS želi Srbiju da uvede u EU, a u međuvremeno to namerava i SNS, podseća list.

Uticajni njujorški list “Vol strit džurnal” piše da u drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji ulaze Boris Tadić, kao najistaknutiji pobornik članstva zemlje u EU i njegov nacionalistički orijentisani protivnik Tomislav Nikolić, za koga se mnoge strane diplomate pitaju koliko je spreman na političke i ekonomske kompromise koji bi bili potrebni.Dnevnik navodi da je još uvek nejasno kako će pristalice preostalih deset predsedničkih kandidata glasati u drugom krugu, zbog čega je teško predvideti konačan ishod, ali ocenjuje da će kampanja biti žestoka.

Njujorški dnevnik navodi da je Tadić u kampanji isticao da su izbori neka vrsta referenduma u obezbedivanju sigurnog članstva Srbije u EU, a Nikolića opisuje kao nekadašnjeg bučnog protivnika članstva u EU, koji sada kaže da podržava ulazak u Uniju, te podseća da su potencijalni politički partneri SNS-a okrenuti Rusiji.

Rojters ističe da je DS izgubila podršku velikog dela birača u odnosu na 2008. godinu i osvojila malo manji broj glasova od SNS koju vode bivši ultranacionalisti, ali da će o budućoj vladi odlučivati socijalisti koji su dobili dvostruko više glasova nego na prošlim izborima. Britanska agencija navodi da socijalisti zbog toga imaju veliki “ucenjivački” potencijal i da je njihov lider Ivica Dačić već tražio premijersko mesto.

AFP tumači dobar izborni rezultat naprednjaka kao posledicu nezadovoljstva birača malim platama i rekordnom nezaposlenošću i primećuje da će odluku o budućoj koalicionoj vladi doneti trećeplasirani socijalisti.

Izvor: Tanjug

3 komentara

  1. treba dati sansu novim snagama jer su dosadasnja dva kandidata to propustili i da srbi jednom budu slozni zbog svog opstanka i da biraju prof.dr.zorana dragisica.

  2. Koalicioni poker? Pa da, umesto da odjednom zavrsimo posao glasanjem za jednu (pravu) opciju. Mislim da se ne treba mesati u volju Srpskog naroda. Sta smo zaokruzili, to smo zasluzili. Vidimo se za cetiri godine!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *