07. мај – Србију чека “тежак коалициони покер”

БЕОГРАД – Светски медији оцењују да ће у Србији почети тежак “коалициони покер” око формирања нове владе, у којем ће кључни играч бити социјалисти, а да се очекује “тесна трка” председничких кандидата – проевропског Бориса Тадића и националисте Томислава Николића.

Изборна борба у Србији – како оцењују – по први пут после дугог низа година није била одређена балканским конфликтом, већ привредним темама.

Немачки медији оцењују да су политички односи скоро непромењени: владајуће партије су ”избоксовале” победу и могле би и даље владати.”Изборна борба у Србији, по први пут после дугог низа година, није била одређена балканским конфликтом, већ привредним темама. Земљом влада висока незапосленост, а привреда је у кризи. Ипак, европски курс земље игра улогу”, пише политички недељник “Шпигел” поводом српских избора.

Конзервативни “Франкфуртер алгемајне цајтунг” наглашава да се на изборима радило, пре свега, о европском курсу Србије, указујући да се Тадић заложио за брзи пријем земље у ЕУ, а Николић да Србија не треба да постане члан, уколико се од ње буде тражило одрицање од Косова. “Николић себе описује као проевропског. Посматрачи у Србији и на западу су изразили сумњу у то, јер је тај политичар, још пре неколико година, говорио да би рађе видео Србију као руску провинцију, него као члана ЕУ”, преноси овај конзервативни и утицајни дневник, који наводи да је тешка привредна криза у европском оквиру “охладила” жељу Срба за брзим приступом ЕУ.

Недељник “Цајт” пише да је Николићева СНС најјача партија, али да због недостатка коалиционих партнера не би могла да формира владу. У тексту се наводи и да ЕУ проверава сада да ли би приступни преговори са Србијом могли да почну следеће године и указује да, после изручења Хагу Радована Караџића и Ратка Младића, спорна тачка остају односи са Косовом.

АП наводи да су избори представљали избор између демократа и националиста, који су покушали да дођу на власт први пут после пада Милошевићевог режима.Америцка агенција оцењује да ће ови избори утицати на економске и социјалне реформе у Србији које ЕУ тражи од те земље, али и на процес помирења са суседима и некадашњим ратним непријатељима, “укључујући Косово” које је 2008. једнострано прогласило независност. АП предвиђа да ће нову коалициону владу вероватно формирати прозападна владајућа странка, односно, како наводе, вероватно демократе са социјалистима – као и пре четири године.
Аустријска штампа оцењује да је само СПС имала разлога за славље. “СПС је живљи него икада. Та странка је једина политичка снага која је након парламентарних избора у Србији имала разлога за славље. Са 16,6 одсто гласова овај млађи партнер у досадашњој владајућој коалицији готово је дуплирала број гласова”, констатује бечки дневник “Пресе”.

На другој страни лист указује и да је највећа владајућа партија ДС Бориса Тадића у поређењу са 2008. изгубила скоро трећину присталица. “Пресе” оцењује да је исход потпуно неизвестан. До другог круга, наглашава лист, кренуће тежак “коалициони покер” око нове владе, у којем ће улогу крунисане стране имати СПС, као и 2008. године. “Пресе”, такође, оцењује да су странке, пре свега владајуће, током изборне кампање обећавале златну будућност, али да земљу очекују несигурна времена.

Избори у Србији донели су очекивану тесну трку између Тадића и Николића, констатује бечки дневник “Курир”. ДС жели Србију да уведе у ЕУ, а у међувремено то намерава и СНС, подсећа лист.

Утицајни њујоршки лист “Вол стрит џурнал” пише да у други круг председничких избора у Србији улазе Борис Тадић, као најистакнутији поборник чланства земље у ЕУ и његов националистички оријентисани противник Томислав Николић, за кога се многе стране дипломате питају колико је спреман на политичке и економске компромисе који би били потребни.Дневник наводи да је још увек нејасно како ће присталице преосталих десет председничких кандидата гласати у другом кругу, због чега је тешко предвидети коначан исход, али оцењује да ће кампања бити жестока.

Њујоршки дневник наводи да је Тадић у кампањи истицао да су избори нека врста референдума у обезбедивању сигурног чланства Србије у ЕУ, а Николића описује као некадашњег бучног противника чланства у ЕУ, који сада каже да подржава улазак у Унију, те подсећа да су потенцијални политички партнери СНС-а окренути Русији.

Ројтерс истиче да је ДС изгубила подршку великог дела бирача у односу на 2008. годину и освојила мало мањи број гласова од СНС коју воде бивши ултранационалисти, али да ће о будућој влади одлучивати социјалисти који су добили двоструко више гласова него на прошлим изборима. Британска агенција наводи да социјалисти због тога имају велики “уцењивачки” потенцијал и да је њихов лидер Ивица Дачић већ тражио премијерско место.

АФП тумачи добар изборни резултат напредњака као последицу незадовољства бирача малим платама и рекордном незапосленошћу и примећује да ће одлуку о будућој коалиционој влади донети трећепласирани социјалисти.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. treba dati sansu novim snagama jer su dosadasnja dva kandidata to propustili i da srbi jednom budu slozni zbog svog opstanka i da biraju prof.dr.zorana dragisica.

  2. Koalicioni poker? Pa da, umesto da odjednom zavrsimo posao glasanjem za jednu (pravu) opciju. Mislim da se ne treba mesati u volju Srpskog naroda. Sta smo zaokruzili, to smo zasluzili. Vidimo se za cetiri godine!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *