07. мај – РРА: Малициозне монтаже нису дозвољене

БЕОГРАД – Републичка радиодифузна агенција (РРА) саопштила је данас да садржај у рекламним спотовима политичких странака и плаћеним терминима мора бити истинит и проверљив и да нису дозвољене малициозне монтаже, злонамерно скраћивање изјава и саопштења или уклањање њихових кључних делова.

Реч је о додатном појашњењу Општег обавезујућег упутства о понашњу емитера током предизборне кампање који је усвојен на данашњој седници Савета РРА, а које су емитери у више наврата тражили.

РРА је прописала да у рекламним спотовима странака није дозвољено манипулисање изјавама и саопштењима са циљем промене њиховог основног смисла, што представља повреду начела истинитости, потпуности и одређености огласне поруке.

Дозвољено је користити искључиво јавно емитоване аудио-визуелне снимке, односно забрањено користити тајне снимке, као име, лик, глас или дело особа које нису учесници изборног процеса без њихове сагласности.

Рекламни спотови не могу садржати податке или оптужбе о било којим лицима осим уколико они нису јавно доступни од стране надлежних државних органа, а забрањено је и коришћење навода из истражног поступка који се водио против неке особе, уколико је правоснажно ослобођена, оптужба одбијена или поступак обустављен.

Није дозвољено емитовати садржаје којима би могла да се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе због различите политичке опредељености укључујући садржаје којима се вређају част, углед и приватност грађана, посебно оних који нису директни учесници изборног процеса.

Савет РРА је затражио од емитера да поступају искључиво по закону и упутствима РРА укључујући обавезу да одбију да емитују садржаје који нису у складу са тим прописима. “Обавеза РРА је регулација радиодифузије, а не доношење одлука о емитовању или неемитовању било ког појединачног програмског садржаја”, истиче се у саопштењу.

Емитери ће на основу додатног тумачења моћи самостално и одговорно да доносе одлуке, а Савет ће њихов рад пратити и у току предстојеће кампање, каже се у саопштењу.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. A šta je CESID?-Ma deveta evropska rupa na sviralu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *