06. мај – Гласа се лично уз документ о идентитету

БЕОГРАД – Грађани Србије данас на изборима бирачко право могу да искористе од седам до 20 сати и тако се изјасне о новом шефу државе и новим сазивима републичког и локалних парламената, а Војвођани ће имати и листић више пред собом, будући да ће бирати и покрајински парламент.

Бирачка места, сходно Закону о избору народних посланика, отворена су у седам сати, а морају бити затворена у 20 сати, с тим што ће се свим бирачима који у том моменту буду на биралишту омогућити гласање.Бирачка места морају непрекидно бити отворена у том периоду, сваки бирач гласа лично и то само једанпут на овереним гласачким листићима, а гласање је тајно.

Када дође на гласање, бирач најпре саопштава своје име и предаје обавештење о гласању, а личном картом или другом исправом доказује идентитет. Бирач не може гласати без подношења доказа о идентитету, а пошто се утврди његов идентитет, потписује бирачки списак и преузима гласачки листић. Сваком гласачу ће пре гласања специјалним спрејом бити обележен кажипрст десне руке, као знак да је већ гласао, а та ознака на кажипрсту задржаће се минимум 24 сата.

Чланови бирачког одбора не смеју ни на који начин утицати на одлуку бирача, а дужни су да пазе да га нико не омета приликом гласања и да у потпуности буде обезбеђена тајност гласања.

Бирач може гласати само за једну изборну листу, заокруживањем редног броја испред назива листе за коју гласа, а потом пресавија листић тако да се не види како је гласао и ставља га у гласачку кутију, након чега напушта бирачко место.

Бирач који није у могућности да лично гласа на бирачком месту, ако се ради о слепом, инвалидном или неписменом лицу, има право да поведе неког другог ко ће уместо њега гласати. Онај бирач који не може да гласа на бирачком месту, ако се, на пример, ради о немоћном лицу, може најкасније до 11 сати на дан гласања да обавести бирачки одбор да жели да гласа и три члана тог одбора ће отићи код њега и омогућити му да гласа.

На бирачком месту забрањено је коришћење пејџера, мобилних телефона и других средстава веза и комуникација. Како је прописано Законом, на бирачком месту и на 50 метара од њега забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Ако се на бирачком месту наруши ред, бирачки одбор може прекинути гласање док се ред не успостави, а разлози и трајање прекида гласања уносе се у записник о раду бирачког одбора. Уколико је гласање прекинуто дуже од једног часа, продужава се за онолико времена колико је трајао прекид, а за време гласања сви чланови бирачког одбора или њихови заменици морају бити на бирачком месту.

У просторији у којој се обавља гласање, може бити присутан само онолики број бирача колико има обезбеђених места за тајност гласања, а забрањено је задржавање свих који немају права и дужности у вези са спровођењем избора.

Припадници полиције који су на дужности могу ући на бирачко место само уколико је на њему нарушен ред и мир и то на позив председника бирачког одбора.

Иначе, на почетку гласања бирачки одбор проверава гласачку кутију у присуству бирача који први ујутру дође на бирачко место. У гласачку кутију убацује се најпре контролни листић, а затим се она у присуству првог бирача печати, што се уноси у записник, а по отварању гласачке кутије најпре се проверава да ли је у њој контролни лстић. Уколико га нема, бирачки одбор се распушта, формира се нови и на том месту се гласање понавља.

Предвиђено је да се гласа на 8.390 бирачких места, што у Србији, што у иностранству, на којима право гласа може да искористи 6.770.013 грађана Србије. За гласање је, и када су у питању председнички и када су у питању парламентарни избори, одштампано по 7.061.712 гласачких листића, од чега је 35.133 листића одштампано као резерва.

Избори се спроводе и на територији Косова и Метохије и то на 90 бирачких места, а гласови са територије те покрајине биће пребројавани у Рашкој и Врању.

Међу бирачким местима у земљи је и 29 која ће бити смештена у заводима за извршење кривичних санкција, док се за гласање у иностранству на председничким и парламентарним изборима гласа на 38 бирачких места у 22 земље, што је дупло мање у односу на 2008. годину.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *