04. мај – До недеље у 20 сати забрањена изборна пропаганда

БЕОГРАД – У Србији је у поноћ почела предизборна тишина уочи председничких, парламентарних, покрајинских и локалних избора, која ће трајати до затварања бирачких места у недељу, 6. маја, у 20 сати, а за које време је забрањена изборна пропаганда путем средстава јавног инФормисања.

Заменик председника Републичке радио диФузне агенције Горан Караџић рекао је Танјугу да је Законом о избору народних посланика јасно деФинисано да је за време изборне тишине забрањено и одржавање јавних скупова и објављивање процене резултата избора и то 48 часова пре њиховог одржавања и на дан њиховог одржавања па до затварања бирачких места.

Караџић је додао и да за време изборне тишине “држава не може да стане” и да су државни Функционери “исто што су били и пре расписивања избора”, тако да они за време изборне тишине могу наставити своје активности.На медијима је, додао је Караџић, да процене колико ће простора дати државним Функционерима, јер се не може очекивати да изборна тишина “буде одмор за државне Функционере”.

“Не може се очекивати да државни Функционери не раде, али то не сме да поприми облике страначке пропаганде”, рекао је Караџић додајући да би Функционери, ипак требало да смање активности током предизборне тишине.Караџић је навео и да ни РРА ни Савет за штапу не могу да дају прецизно упутство шта се може објавити од активности државних Функционера, а шта не, као и да бавити се медијима “значи имати висок степен друштвене одговорности и доносити одлуке, због чега и постоје уредници медија који треба да прочитају закон и на основу њега доносе одлуке”.

Према његовим речима, изборна тишина се односи на сва средства јавног инФормисања – телевизију, радио и штампане медије, али и на њихове сајтове.Закон међутим, додао је Караџић, не обухвата блогове, друштвене мреже и остале сајтове, који не представљају Интернет странице средстава јавног инФормисања.

Караџић је оценио и да се медији понашају “као да никада није било изборне тишине” наглашавајући да све што је важило у претходним изборним циклусима важи и даље.Од поноћи када је почела изборна тишина, према Караџићевим речима није било њеног кршења.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *