03. мај – Србија гласа за посланике, одборнике, председника

БЕОГРАД – Грађани Србије изјашњаваће се у недељу, 6. маја, о новом шефу државе, будућим сазивима републичког, покрајинског и локалних парламената.

За мандате у Скупштини Србије надметаће се 18 листа, а за будућег шефа државе 12 кандидата.

За председника, на листићу драп боје, грађани ће бирати између Зорана Станковића (УРС), Владана Глишића (Двери), Бориса Тадића, (Коалиција “Избор за бољи живот), Војислава Коштунице (ДС С), Зорана Драгишића (Покрет радника и сељака), Јадранке Шешељ (СРС), Муамера Зукорлића (Гр5упа грађана), Данице Грујичић (СДС), Ивице Дачића (СПС-ПУПС-ЈС), Чедомира Јовановић (Преокрет), Иштвана Пастора (СВМ) и Томислава Николића (Покренимо Србију).

Када су у питању парламентарни избори, грађани ће на светло ружичастим гласачким листићима заокруживати једну од 18 листа које ће учествовати на изборима. Прва на гласачком листићу биће листа “Избор за бољи живот”, друга ће бити Српска радикална странка, трећа “Уједињени региони Србије – Млађан Динкић”, четврта је листа коалиције “Преокрет” коју предводи ЛДП, пета ће бити листа коалиције “Покренимо Србију”, коју предводи СНС, а шеста листа Демократске странке Србије. Коалиција СПС-ПУПС-ЈС биће седма на гласачком листићу, осма ће бити листа “Двери за бољи живот”, девета ће бити листа Савеза војвођанских Мађара, десета листа “Реформистичка странка – Милан Вишњић”, а једанаеста је листа Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина. Покрет радника и сељака биће 12. на гласачком листићу, Социјал демократски савез – Небојша Лековић је 13, а коалиција “Све заједно: БДЗ, ГСМ, ДЗХ, ДЗВМ – Емир Елфић биће 14. на гласачком листићу.
Коалиција Албанаца Прешевске долине је 15. на листићу за гласање, Црногорска партија – Ненад Стевовић је 16, 17. је Комунистичка партија – Јосип Броз, док је осамнаесто поље намењено за странку – Ниједан од понуђених одговора.

Истог дана грађани ће бирати и посланике за парламент Војводине, који има 120 посланика, а у тој изборној трци учествоваће 14 листа.

На изборима за Скупштину града Београда, односно за 110 мандата у том телу, учествоваће 16 листа.

За гласање је, и када су у питању председнички и када су у питању парламентарни избори, одштампано по 7.061.712 гласачких листића, од чега је 35.133 листића одштампано као резерва. Укупан број бирачких места у Србији и иностранству је 8.390, а на њима ће моћи да гласа 7.026.579 бирача. Избори ће бити спроведени и на територији Косова и Метохије и то на 90 бирачких места, а гласови са територије те покрајине биће пребројавани у Рашкој и Врању.

Међу бирачким местима у земљи је и 29 која ће бити смештена у заводима за извршење кривичних санкција. За гласање у иностранству на председничким и парламентарним изборима 6. маја биће отворено 38 бирачких места у 22 земље, што је дупло мање у односу на 2008. годину.

Бирачи у Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Италији, Јужноафричкој Републици, Кипру, Либији, Луксембургу, Македонији, Румунији, Русији, Немачкој, Словенији, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори, Чешкој и Швајцарској гласаће 6. маја од седам до 20 сати по локалном времену. Бирачи ће у Великој Британији, Канади и САД гласати 5. маја од седам до 20 сати, такође, по локалном времену.

Бирачка места у Србији отварају се у седам сати, а затварају у 20 сати, до када у Србији траје и предизборна тишина.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *