03. мај – Ослобађање Фатмира Лимаја неправедна одлука

БЕОГРАД – Тужилаштво за ратне злочине Србије оценило је  да је “срамна и неправедна” одлука Окружног суда у Приштини да Фатмира Лимаја ослободи кривичне одговорности за ратне злочине у селу Клечка.

“Поставља се питање да ли ће ико икада на Косову и Метохији бити осуђен за злочине почињене над Србима? Тужилаштво за ратне злочине Србије оцењује да је одлука Мешовитог судског већа у Приштини да ослободи Лимаја и тројицу бивших команданта ОВК оптужби за ратне злочине у селу Клечка срамна и неправедна, пре свега према жртвама које траже правду”, наводи се у кратком саопштењу Тужилаштва.

Кривично веће Окружног суда у Приштини ослободило је раније у среду кривичне одговорности Фатмира Лимаја и тројицу његових сарадника за злочине почињене у селу Клечка.

Судско веће, којем је председавао британски судија Џонатан Велфорд-Керол, установило је да нема доказа којим би се поткрепила оптужница италијанског тужиоца Мауриција Салустра, по којој су Лимај и тројица његових потчињених починили ратне злочине против цивила и ратних заробљеника.

Велфорд-Керол је рекао да је суд поступао “у светлу одлуке да је неприхватљиво сведочења Агима Зогаја”, познатог као “сведок икс”.

Због процедуралних разлога, суд је у марту одбацио као неупотребљиве доказе које је суду поднео Агим Зогај. Зогај је у септембру прошле године починио самоубиство у Немачкој.

Салустро је најавио да ће са жалити на одлуку првостепеног суда.

Тужилаштво има рок од 15 дана за подношење жалбе Врховном суду Косова.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *