03. мај – ОЕБС: Све спремно за изборе на Косову и Метохији

ПРИШТИНА – Портпарол Мисије за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Никола Гаон изјавио је данас да је ОЕБС преузео изборни материјал који је неопходан за спровођење недељних председничких и парламентарних избора на Косову.

Гаон је на конференцији за новинаре у Приштини рекао да ће, према гласачком списку који су добили од РИК-а, на Косову моћа да гласа око 109 хиљада грађана и да је бирачки списак у ОЕБС-овим просторијама на Косову. Гаон је упозорио да ОЕБС задржава право да се повуче из изборног процеса уколико све стране не буду испоштопвале принципе који су договорени. “ОЕБС не ради организацију пуних избора већ се бави само једним аспектом избора. Донећемо материјал на Косово, отворити бирачка места и људима ће бити омогућено да гласају. Кутије ће, по затварању бирачких места, бити пренете на две локације у Врање и Рашку, где ће се без присуства ОЕБС-а пребројавати”, објаснио је он.

Он је додао да су све особе које буду на гласачким местима у недељу људи који имају уговор са ОЕБС-ом за тај дан и да ће то бити једине особе које ће се налазити унтар гласачког места.”Имате пет људи на гласачком месту, који сви имају ОЕБС-ов уговор. Испред гласачких центара ће бити искључиво обележја ОЕБС-а”, додао је он.

Портпарол ОЕБС-а је истакао да ће критеријум за учествовање на недељним изборима бити да гласачи имају валидан документ који је издала Република Србија и да се налазе на бирачком списку. “Избори на Косову се одржавају у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН-а, а сам модалитет одржавања избора договорен је са свим актерима укључујући и Републичку изборну комисију”, рекао је Гаон.

ОЕБС неће бити укључен у организовање локалних избора, ми радимо овде на председничким и ипарламентарним изборима, рекао је Гаон додајући да ће путем медија грађани на Косову бити обавештени о бирачким местима.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *