01. мај – РИК организује,ОЕБС надзире,Срби могу да гласају

БЕОГРАД – Срби на Косову и Метохији ће 6. маја моћи да гласају на председничким и парламентарним изборима, које ће организовати Републичка изборна комисија, а надгледати ОЕБС – резултат је договора РИК и ОЕБС који поздрављају земље квинте и Брисел.
Реаговала је и Приштина, тумачећи договор на свој начин – да ОЕБС спроводи а не да надзире спровођење избора.
Према решењу које је јуче донео РИК, на КиМ ће бити отворено 90 бирачких места на 28 локација за парламентарне и председничке изборе, која су одређена уз сагласност ОЕБС.
Раније још Београд је, после консултација са УНМИК-ом, донео одлуку да се на КиМ не одрже локални избори.
Како је прецизирао секретар РИК Вељко Одаловић многа бирачка места сада су спојена због безбедности, а водило се рачуна и о томе да на једном бирачком месту не буде мање од 100 ни више од 2.500 бирача.
Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, која замењује председника Републике, рекла је данас да су РИК и представници ОЕБС-а интензивно радили око читавог низа техничких детаља да ОЕБС помогне организацију изборних активности, посебно безбедносне сегменте и успели да направе Протокол о међусобној сарадњи.
Протокол, објаснила је она, омогућава да се избори организују и одрже у духу демократских система вредности и потребе сваког човека, сваког Србина да своје елементарно право реализује.
Према њеним речима, врло је вероватно да ће бројање гласова бити у Рашком округу.
Министар за КиМ Горан Богдановић изјавио је да је договор са представницима ОЕБС-а о организовању избора на Косову омогућио пуну регуларност изборног процеса.
Богдановић је додао и да не очекује веће инциденте наредних дана и током избора, нарочито након што је Кфор појачао своје присуство у Покрајини и поручио Србима да не смеју наседати на било који вид провокација.
Он је поновио да је одржавање локалних избора у две општине на северу Косова кршење Резолуције 1244 СБУН и да Србија не стоји иза организације тих избора.
Косовска влада је, међутим, поздравила одлуку ОЕБС да на себе преузме обезбеђење услова за гласање косовских Срба на предстојећим парламентарним и председничким изборима.
Према влади у Приштини, 6. маја на Косову ће бити отворени мобилни гласачки центри на којима ће бити истакнути само симболи ОЕБС-а а “бројање гласова ће бити организовано ван територије државе Косово, с обзиром да у Републици Косово нема амбасаде Србије и обратно”.
Међутим, државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић демонатовао је тврдње косовске владе да је ОЕБС преузео на себе организацију избора и у изјави Тањугу потврдио да ће споразум са ОЕБС-ом обезбедити да та организација надзире изборни процес, док је орбанизација посао Републичке изборне комисије.
Представници ОЕБС-а биће у бирачким одборима али на гласачким местима неће бити никаквих амблема те међународне организације која има “само има улогу да надзире изборе и даје нам логистичку подршку”, истакао је Ивановић.
Парламентарна скупштина ОЕБС-а и ОЕБС-ОДИХР добиле су акредитације за посматрање избора.
Мисија ОЕБС-а имаће више од 35 чланова, а предводиће је италијански парламентарац Матео Мецачи.
Он је оценио да је “Србија је за релативно кратко време много учинила на јачању демократских напора” и изразио наду да ће “избори које ћемо посматрати ове недеље бити виђени као успешни модел за шире подручје ОЕБС-а”.
Председавајући ОЕБС Имон Гиломр у изјави Тањугу поздравио је “споразум који је постигнут у вези са олакшицама од стране Мисије ОЕБС на Косову за гласање на предстојећим парламентарним и председничким изборима” и додао да је постојала жеља да се на свим нивоима поштује Резолуција УН 1244.
И висока представница ЕУ Кетрин Ештон поздравила је данас договор о спровођењу српских избора на Косову и позвала Приштину и Београд да сарађују са ОЕБС-ом и да се суздрже од потеза који би могли да доведу до повећања напетости.
Договор су поздравиле у амбасаде Француске, Италије, Немачке, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава у Приштини.
Из америчке амбасаде у Приштини саопштено је да треба похвалити Владу Србије и косовску владу за показану спремност да обезбеде да грађани са правом гласа имају могућност да искористе своје демократско право.
Гласање ће на Косову и Метохији бити спроведено у условима појачаног нивоа безбедности.
Кфор је, страхујући од потенцијалних инцидената, затражио појачање и око 700 војника из састава немачке и аустријске војске је током и крајем ове недеље стигло на КиМ.
Министар одбране Србије разговарао је јуче са генералним секретаром НАТО Андерсом Фогом Расмусеном, инсистирајући на томе да снаге Кфора обезбеде несметано одвијање изборног процеса на Косову и Метохији.
Расмусен је истакао да ће Кфор учинити све како би се спречио било какву дестабилизацију у покрајини.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *