01. мај – Данас 17 година од страдања Срба у операцији “Бљесак”

БЕОГРАД – У Србији и Републици Српској данас ће бити обележена 17. годишњица страдања Срба у западној Славонији током операције “Бљесак”, у којој је, према подацима Документационо – информационог центра “Веритас”, за само 36 сати убијено више од 280, а прогнано око 15.000 људи.

Хрватске војне и полицијске снаге извршиле су агресију на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, када је ова област била зона под заштитом УН (сектор “Запад”).

Око 16.000 припадника хрватских снага напало је из више праваца мање од 4.000 припадника тадашње Војске Републике Српске Крајине 1. маја у 5.30 сати, а становништво је затечено на спавању.

Изненадним ударом пресечени су градови Пакрац и Окучани с околином, а у окружењу хрватских снага нашло се 6.000 Срба, што значи да је нападача било више него становника у овој области, а однос броја војника четири према један.

Уместо да спрече агресију, заштитне снаге УН, на време упозорене од хрватских генерала, повукле су се на безбедна места.

Народ Западне Славоније кренуо је у егзодус спашавајући голе животе, а на путу према “мосту спаса” преко реке Саве, који води у Републику Српску, колоне српских избеглица сустизале су авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци. Рањеници су гажени тенковским гусеницама или докрајчени ножевима.

Према подацима Документационо – информационог центра “Веритас”, у “Бљеску” је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце до 14 година старости. Од тога је последње две године ексхумирано 111 посмртних остатака (28 из Медара, 34 из Окучана, 48 из Врбовљана и један из Шеовице).

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина само 75 лица, од тога 37 на подручју РС, било да су авионским бомбама или артиљеријским гранатама убијени на десној обали Саве, било да су на ту страну реке мртви превезени или умрли од задобијених повреда, док је осталих 38 идентификовано од марта прошле до априла ове године.

Цивили који нису могли или нису желели да напусте огњишта, ако су имали срећу да преживе, смештени су у логоре за цивиле, док су српска имања и православне светиње опљачкани, опустошени и уништени.

У “Бљеску” је заробљено око 1.450 припадника Српске Војске Крајине.

Након заробљавања, хрватски судови су великих број Срба осудили на дугогодишње казне затворе за различите врсте наводних злочцина, а неколико десетина заробљеника било је више година у злогласном логору Лора у Сплиту.

За злочине почињене над Србима у западној Славонији, која је била под заштитом УН, нико није оптужен, ни пред Хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима.

МУП Републике Српске је 2008. поднео кривичне пријаве Одељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ против највиших представника хрватске војске и полиције, али је предмет још у “фази анализе”.

И Тужилаштво за ратне злочине Србије отворило је преткривични поступак за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва почињеног над 10 мештана у селу Мердаре, али је и овај предмет још у “фази прикупљања информација”.

У операцији “Бљесак” Хрватска је довршила етничко чишћење у коме је, почев од 1991. године, из западне Славоније изгнано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном, старијих људи.

Извор: Танјуг


2 коментара

  1. Slava stradalima u genocidnoj akciji na tesko odbranljivu srpsku enklavu … Datum ‘akcije’ nije slucajan : ‘Vapurgijska noc’ – ‘dan satanista’ i “Josif Radnik” sa danom “rada” ?!

  2. Posto smo predodredjeni za istrebljenje a pocelo je u rvatskoj, cekam da vidim sljedece korake Vatikana i ostalih smrdljivaca!!! Mozem samo da zalim za mojim narodom i nista vise!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *