Томислав Николић: На Ђурђевдан покрећемо промене у Србији

Разговарао Угљеша Мрдић

Желимо поштену и успешну Србију, у којој ће народ веровати свом председнику и влади. Уколико СНС и грађани не смене садашњу власт, Србија ће бити осуђена на још четири године пропадања

 

„Пре три године створио сам нову политичку странку. Није било лако. Али, то је била права одлука за бољу будућност грађана Србије. Постали смо најснажнија политичка идеја у земљи. Отворени према свету, показали смо да су промене могуће. Верујемо да само заједно можемо да зауставимо даље пропадање Србије, извучемо земљу из кризе и пружимо прилику сваком грађанину Србије да живи боље и срећније“, каже у интервјуу за „Печат“ председник Српске напредне странке Томислав Николић, председнички кандидат листе „Покренимо Србију – Томислав Николић“, коју чине Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет социјалиста, Асоцијација малих и средњих предузећа и предузетника Србије, Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији, Покрет снага Србије – БК, Народна сељачка странка, Бошњачка народна странка, Демократска партија Македонаца, Ромска партија, Покрет влашког уједињења и Покрет привредни препород Србије.
Према речима нашег саговорника Српска напредна странка има план како да искорени сиромаштво и стручне људе који ће тај план да претворе у дело, и на томе ће радити од првог дана свог мандата.
„Позивам грађане да изађу на изборе и дају глас за промене, да више ниједно дете у Србији не буде гладно, да млади и образовани људи не чекају годинама на посао, да пензионери могу достојанствено да живе од пензија“, изјавио је  Томислав Николић.

 

Да ли од Ђурђевдана зависи будућност Србије?
Да! Тог дана покренућемо промене у Србији. Грађани ће одлучити о својој судбини и о животу какав желе да живе. Странке које су на власти  12 година су пљачкале земљу и људима је доста безнађа у које су доведени. Много је оних који желе промене, који подржавају Српску напредну странку и разумеју наш програм. Ми нудимо решења, од новог Закона о јавним набавкама, Канцеларије за брзе одговоре, пореске реформе, борбе против политичких привилегија и смањења државног апарата, до жестоког обрачуна са корупцијом и криминалом. То су све неопходни предуслови за економски опоравак Србије, и ако хоћете, за спас овог друштва! Желимо поштену и успешну Србију, у којој ће народ веровати свом председнику и влади. Уколико Српска напредна странка и грађани не смене садашњу власт, Србија ће бити осуђена на још четири године пропадања.

Шта очекујете од предстојећих председничких избора?
Победу! Очекујем да грађани, док буду заокруживали гласачки листић, мисле о својој деци и породици, да размисле у каквој Србији желе да живе,  да се сете неиспуњених обећања, и да због свега тога изаберу промене и одлуче да Србија крене напред. Србија ће добити човека који би водио бригу о сваком њеном грађанину, али и председника који би строго контролисао Владу и коме би Устав био светиња. Председника, који би поштено и одговорно обављао посао у интересу свих грађана. Грађани су ме ових дана, док обилазим Србију, уверили да желе промене и да их никаква математика, којој је Демократска странка врло склона, неће спречити да их остваре. Грађани више не желе да неко други одлучује уместо њих, они ће на најбољи начин одлучити о изборном резултату.

Да ли се надате да ће листа „Покренимо Србију – Томислав Николић“ бити у ситуацији да формира Владу после парламентарних избора?
То је оно за шта се боримо! Уверен сам да ће тако и бити. Постојимо три године, и у том периоду смо постали најјача  политичка странка у Србији. Сачекајмо још неколико дана,  када се гласови преброје, и видећете да сам био у праву. Резултати ће показати да смо најснажнији у Србији. Грађани су препознали нашу искрену намеру да променимо Србију. Они знају да ћемо од првог дана напорно радити и да наша енергија није потрошена. Спремни смо за 7. мај.

Са којим странкама нећете ићи у коалицију?
Ми желимо да сменимо Тадићев режим. Сви знамо које странке га чине. Сви они који су Србију послали на пут суноврата, креатори наше црне статистике и лошег живота, не могу да буду наши партнери. Тадићева политика је поражена и он ће ускоро, када буде у опозицији, имати много времена да размишља о томе где је погрешио… Не желим да лажем грађане из два разлога – први је то што би коалиција са Демократском странком потпуно елиминисала опозицију, а други што не бих могао да инсистирам на ономе што сам обећавао. На пример, на расветљавању спорних приватизација које су спроводили управо људи из Демократске странке. Из Европске уније су упозорили да их је 24, а ја вам кажем да их је 100. Српска напредна странка ће истражити ко је грађанима огулио кожу са леђа!

Које странке долазе у обзир да буду коалициони партнери СНС-а уколико будете у ситуацији да формирате владајућу већину у Парламенту?
Ми не одбијамо разговор ни са једном странком којој је, као и нама, интерес Србије на првом месту. На преговарачком столу биће наша Бела књига као основа за договор. Слушам шта ми говоре грађани по Србији и они су ме уверили да је дошло време да се Србија промени. Ова власт је потрошена, народ јој више не верује, а у Српској напредној странки препознаје нове некомпромитоване људе који желе да раде за Србију. Ми се три године веома озбиљно припремамо за дан када ћемо доћи на власт. Нестрпљиви смо, јер смо уверени да од Србије можемо да направимо боље место за живот. Ми можемо да променимо Србију.

Да ли ћете прво разговарати о потенцијалној постизборној коалицији са ДСС-ом? Какви су Ваши односи са Војиславом Коштуницом?
Наши односи су коректни и имаћемо отворене разговоре. Минимум интереса је полазна тачка у свим преговорима. Интереси странке коју водим описани су у Белој књизи и уверен сам да су у потпуном складу са интересима Србије. Ту је негде и простор у којем ће се водити постизборни разговори.

Шта ћете прво да промените у Србији?
Спреман сам да већ првог дана мобилишем све оне који Србију могу да извуку из кризе. То неће бити једноставан посао, али људи заслужују да живе боље. Народ заслужује политичаре који ће читав мандат посветити стварању услова за бољи живот, а не само у последњих месец дана кампање. Приоритет Српске напредне странке је решавање корупције и криминала. Без тога ниједан програм неће моћи да се спроведе. Спремни смо да наш први радни задатак буде мотивисање истражних органа и елиминисање политичког утицаја на њих. Као председник Србије потрудићу се да осигурам поштовање закона. Када ми дођемо на власт неће бити опструкције закона.

Са којим би земљама Србија требало да сарађује у наредном периоду?
Познато је да Српска напредна странка жели снажнију сарадњу са Русијом, Кином, Јапаном, разуме се и са ЕУ…  Сви потенцијални инвеститори биће добродошли! Ми ћемо им обезбедити повољан пословни амбијент у којем ће корист имати сви – и инвеститори и грађани Србије.

Како решити економску кризу и који су Вам сегменти привреде најбитнији за развој у наредном периоду?
Залажемо се за нови Закон о јавним набавкама који ће уштедети 500 милиона евра сваке године, основаћемо Развојну банку која ће субвенционисати привреду, желимо нови праведнији порески систем, обрачунаћемо се са бирократијом и корупцијом…  Довешћемо признате стручњаке како би Србија искористила своје потенцијале. Желимо да Србија ради, да запослимо људе који годинама чекају посао. Имамо неколико великих дугорочних пројеката од виталног значаја за Србију. Значајно ћемо улагати и у село. Заиста се лоше осећам кад видим оранице без сељака, празне штале и запуштена имања. При том, наглашавам да се нећемо задуживати прескупим кредитима. Нећемо, као Тадићев режим, себи дозволити луксуз да наредним генерацијама оставимо терет да отплаћују наше дугове.

Шта за Вас представља Косово и Метохија?
Када сам пре неколико дана одржао митинг у Косовској Митровици рекао сам грађанима да постоји један услов који никада нећу моћи да испуним када је реч о евроинтеграцијама Србије. Истовремено, наглашавам да никада током својих сусрета са међународним званичницима нисам чуо да неко тај услов поставља. Већ сам неколико пута нагласио да о том болном проблему Србије морају да разговарају све странке у Србији. Чим победим, зваћу све парламентарне странке да учествују у преговорима о Косову и Метохији.

Изјаснили сте се против одржавања локалних српских избора на КиМ, и СНС није поднео изборне листе за локалне одборнике у општинама Звечан и Зубин Поток. Зашто? Кажете да немамо дозволу УНМИК-а за те изборе, али  такву дозволу Србија није имала ни 2008, ни 2009, ни 2010, па је наших локалних избора на КиМ ипак било.
С обзиром на то да Влада Србије и Републичка изборна комисија не могу да учествују, а УНМИК не гарантује безбедност онима који излазе на изборе, не би требало ризиковати живот грађана.

Предлажете да се у општинским скупштинама на КиМ пресликају резултати парламентарних избора. Како то мислите да урадите, када закони о локалној самоуправи и локалним изборима не познају такву могућност?
Уверен сам да је најбоље да нико од Срба на Косову и Метохији не би требало да буде на власти или у опозицији, него да се функције у општинским већима распореде пропорционално снази исказаној на изборима.

Од Србије је Ангела Меркел  прошлог лета јавно затражила да укине институције своје државе („паралелне институције“) на КиМ, као услов за даље ЕУ интеграције. Како ће ваша влада реаговати на такав захтев?
Српска напредна странка сматра да српске институције на Косову морају да постоје због нашег народа који живи тамо, али и због тога што су демократски изабране. Не можемо да укидамо једину везу са Србијом.

Режимски медији напали су вас због једне, иначе потпуно исправне и логичне најаве, да ћете поништити све договоре Борка Стефановића из Брисела који су противни Уставу Србије. Хоће ли влада, коју би предводио СНС, наставити са преговорима који се воде под окриљем ЕУ  или ће покушати да преговарачки процес врати тамо где му је и место, и где имамо доказане савезнике, дакле  у Савет безбедности Уједињених нација?
Никада нисам говорио о поништавању међународних споразума. То је спекулација из бившег Кабинета Бориса Тадића. Преиспитаћемо све што је потписано и све оно што је супротно нашем Уставу биће поништено.

Шта мислите о „моделу две Немачке“ као решењу односа Србије и Косова, о чему се све више говори?
О томе ћу моћи да говорим када сазнам о чему су се, у име свих нас, договорили Борис Тадић, Едита Тахири и Роберт Купер. Припадам  већини грађана Србије, иако сам лидер најјаче опозиционе странке, који ама баш ништа не знају о судбини коју су то троје одредили српском народу на Косову и Метохији. Више пута сам позивао бившег председника Тадића да нам открије о чему преговара, шта потписује, и какве уступке прави. Одговор никада нисам добио. Апеловао сам да се о том важном питању за Србију постигне консензус између свих странака, и то је, такође, одбијено.

Да ли сте задовољни односом Србије и Републике Српске?
Односи Београда и Бања Луке не смеју да буду сведени на лични маркетинг два председника. Милорад Додик и Борис Тадић су се потрудили око сопствених веза, али ништа нису учинили за грађане. Ми ћемо градити чврсте везе између српског народа, на обе стране.

Како коментарише „бригу“ званичног Београда о Србима у Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини?
То је само једна у низу мојих замерки режиму Бориса Тадића. Могу да вам причам о мом, и односу странке коју водим, према нашим сународницима у региону. Тврдим вам да их када дођемо на власт нећемо заборавити, бринућемо о њима као и о сваком грађанину Србије. То смо и показали тиме што их редовно обилазимо, помажемо, и увек се боримо за њихове интересе.

Шта недостаје држави Србија да би била регионални лидер, за шта има предуслове?
Респектабилна власт којој верују грађани и која је својим резултатима стекла поверење међународне заједнице. Власт која неће свакодневно фабриковати афере и која ће, као што то намерава Српска напредна странка, храбро започети борбу против корупције и криминала. Правна држава у којој се закони поштују до последњег слова, такође је важан предуслов за статус земље лидера. У Белој књизи Српске напредне странке тачно и прецизно је описан пут којим би Србија требало да крене после промена 6. маја.

Како реагујете на прљаву кампању која се води против Вас и Ваше странке од стране одлазеће владајуће гарнитуре?
Наша политика је потпуно другачија. Они су пљачкали земљу 12 година и планирају да то и наставе. Њихова изборна кампања је једна од најпрљавијих и на њу нећу ни да одговарам, јер ме таква политика не интересује. Актуелна власт је обећала 200.000 радних места, 1.000 евра за акције, нове инвестиције… а ништа нису испунили. Ову земљу морају да воде поштени и честити људи, а не они који су то до сада чинили. Нећу им дати прилику да „поправљају“ Србију, јер су прокоцкали своју шансу да то ураде.

Који су закони потребни Србији, а нису донесени?
Неколико системских закона, међу којима је свакако веома важан Закон о јавним набавкама који смо написали и предложили за усвајање. Ми предлажемо отварање Канцеларије за брзе одговоре, пореске реформе, борбу против политичких привилегија и смањење државног апарата, као и обрачун са корупцијом и криминалом. То значи да ћемо сигурно испитивати порекло имовине свих политичара, и бивших и садашњих. Другачије не можемо, тако смо обећали грађанима. Да би Србија постала држава чија судбина не зависи од тога ко је на власти, морамо да донесемо системске законе, али и да их примењујемо. Једино тако је могуће да се Србија уздигне. Српска напредна странка, рецимо, има решење за реформу пензионог система који је пред сломом. Када дођемо на власт нећемо се бавити само једним проблемом, већ ћемо деловати на више фронтова. Дакле, ми имамо визију за будућност Србије, следимо је, и ни по коју цену нећемо одустати од ње. Разуме се да ће сви из власти који су учествовали у криминалу одговарати за своја недела.

____________

О посети Ђулијанија

Српска напредна странка позвала је чувеног градоначелника Њујорка Рудолфа Ђулијанија да нам својим саветима помогне да кренемо напред. Његов долазак у Београд доказ је да можемо довести нове инвеститоре. Међутим, доживели смо да Демократска странка о таквом стручном и компетентном човеку говори све најгоре и тера га из Србије. Досадашња власт је својом неодговорном политиком већ отерала довољно инвеститора, затворила много радних места и огроман број људи довела до сиромаштва. То мора да се заустави. Потребни су нам инвеститори и са Запада и са Истока, а могуће је довести их ако постоје идеје, конкретни развојни програми и добра инвестициона клима, без корупције и гломазне бирократије. Српска напредна странка на томе ће инсистирати од првог дана свог мандата.

____________

О бризи за бебе

Од првог дана водићемо политику опште бриге за бебе. Владин приоритетни пројекат биће подршка повећању наталитета. Економска криза угрожава породице, а родитељи имају све мање деце због све већих цена. Српска напредна странка ће то променити. Помоћи ћемо мајкама са више од четворо деце кроз пензије које ћемо им доделити, смањићемо трошкове за негу деце и омогућити да се лакше заснива породица зато што влада Србије мора да мисли и на будућност, а не само на садашњост.

____________

О банкама

Заузимањем новог става према банкама, банке ће бити спречене да олако преузимају хипотеке у случају неплаћања кредита. Тако ће грађани имати више времена да испуне кредитне обавезе, биће заустављен колапс тржишта некретнина, а привреда ће добити шансу да се опорави.
Створићемо услове за отварање Развојне банке која би била неопходна подршка малим и средњим предузећима и превенција кредитне кризе. То ће смањити трошкове позајмљивања и преусмерити новац пореских обвезника на спас малих предузећа и отварање радних места.

____________

О новом пројекту

Иницираћемо инвестициони пројекат ДУНАВ-МОРАВА-ВАРДАР који би створио хиљаде нових радних места. Пловни пут од Београда до Солуна био би скраћен за 1.260 км. Пројекат би био користан за читав регион, али и целу Европу, а Србији би донео огромне инвестиције. Приоритет наше владе били би енергетски пројекти и јачање сарадње са суседима.

____________

О борби против привилегија

Борићемо се против политички привилеговане класе смањењем непотребних радних тела, агенција, директората, националних корпорација и савета. Стаћемо на крај привилегијама заснованим на политичкој припадности. Радна места у државној служби добиће они који су до њих дошли поштено – на конкурсу, имаћемо владу са највише 15 министарстава и радићемо на томе да број посланика у Парламенту смањимо на половину.

 

5 коментара

 1. Изаћи на изборе – обавеза.
  За кога гласати – за оне који обожавају и поштују Србију, своју породицу, своје пријатеље .
  Резултат – победа!

 2. Cak i da poverujem u Nikoliceve iskrene namere da promeni Srbiju, sumnjam da bi to bila zemlja u kojoj bih ja zelela sa zivim. Nikolic je spreman na saradnju sa “cuvenim” Djulijnijem – gradonacelnikom Njujorka koji je podrzao bombardovanje Srbije a koji u trenucima dokolice voli da nosi zenske haljine….Srbiji je potreban duhovni, ekonomski i politicki preporod da bi se zaustavio njen sunovrat. Jedini kapacitet za to, po mom skromnom misljenju, nosi pokret Dveri Za Zivot Srbije. Nikolicu pruzi sansu boljima od tebe! “Na mladima svet ostaje”!

 3. Nataša Kandić podržava Tomu !
  Zar pametnom domaćinu treba više da razumije koga će da predstavlja Toma !!!
  Narode, ako nećeš da glasaš za Srbiju, glasaj za sebe !!!
  Dijaspora

 4. Ovako treba da izgledaju PRAVI izbori 2012 a ne farsa koju nam namecu:

  http://www.youtube.com/watch?v=fEIJmYWEjSk

 5. Glasam za akademika Svetislava Jarica – za predsednika Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *