SNP 1389 Rasprava pred Ustavnim sudom

Piše Uglješa Mrdić

Predstavnik SNP 1389 Miša Vacić je naglasio da ovo udruženje mladih rodoljuba neguje vrednosti tradicije, pravoslavlja i nacionalizma, kao i da celokupno delovanje počiva i insistira na poštovanju Ustava Srbije

 

Nastavljeni su pritisci na patriotske organizacije i ponovo je zatraženo ukidanje istih i to u vreme predizborne kampanje.
Republičko tužilaštvo predložilo je Ustavnom sudu zabranu organizacija „SNP 1389“, „SNP Naši“ iz Aranđelovca i „SNP Naši 1389“ zbog „stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka“ i „zbog kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije“.
Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da bi eventualna odluka Ustavnog suda da zabrani pomenute organizacije pokazala da demokratija i institucije u Srbiji nisu dovoljno snažne da se odupru izazovima poput ideja koje zagovaraju ove organizacije.
Informativna služba SNP NAŠI saopštila je da je na raspravi pred Ustavnim sudom Srbije, povodom zahteva tužilaštva da se zabrani SNP NAŠI, tužilaštvo doživelo debakl i bilo je poniženo do nogu.
„Patriotske organizacije se već godinama odlučno suprotstavljaju diktatorskom režimu i marionetskim političkim partijama koje srpsku državu i narod vode u propast, i ova rasprava pred Ustavnim sudom je pokušaj da se obračuna sa patriotama koji ne zavise ni od jednog centra moći“, saopštio je SNP NAŠI.
Predstavnik SNP 1389, Miša Vacić, istakao je da, tokom ove tri godine, koliko traje proces za zabranu SNP 1389, tužilac nije izneo nijedan dokaz koji bi potkrepio optužbu da ovaj pokret nasilno ruši ustavni poredak u Srbiji. Vacić je takođe naglasio da ovo udruženje mladih rodoljuba neguje vrednosti tradicije, pravoslavlja i nacionalizma, kao i da celokupno delovanje počiva i insistira na poštovanju Ustava Republike Srbije, i tako je bilo tokom svih osam godina postojanja pokreta.
„SNP 1389 smatra da je postupak za zabranu neosnovan, što se vidi i iz nepostojanja dokaza tužilaštva, kao i da predstavlja pritisak na ovu organizaciju povodom kandidature na lokalnim izborima na Novom Beogradu.
Naime, izborna komisija je potvrdila listu „SNP 1389 – Novi Beograd zna“ pod rednim brojem DVA na lokalnim izborima u ovoj opštini, a nezvanična istraživanja pokazuju da SNP 1389 očekuje udeo biračkog tela između sedam i devet procenata Novobeograđana, što plaši aktuelne vlastodršce u Srbiji“, zaključuje SNP 1389.

Jedan komentar

  1. Kako su naši momci nezainteresovani za ozbiljniji propagandni rad? Gde je sad traskript sa rasprave na sudu? Zašto da se samo oslonimo na njihov i+zvanični izveštaj, zar nije bolje da pročitamo šta je to Miša Vacić rekao – možda bi nas podstaklo da i mi nešto kažemo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *