Скраћени живот

Пише Александар Ђаја

Борис Тадић је „скратио“ мандат! Замислите да се у кафани уместо малог пива наручује „скраћено пиво“, да се уместо отказа са посла раднику уручује „скраћење запослења“, да уместо одласка у затвор осуђеник добије „скраћење слободе“, да онај који нема новац за храну „скраћује себи апетит“

 

Досадашњи председник Србије Борис Тадић је увео необичну семантичку новину у српски језик: није дао оставку на своју функцију него је „скратио мандат“. Што значи, да би се реч „скратити“ могла убудуће применити готово на све сфере нашег политичког и свакодневног живота. На пример, у кафани би се уместо малог пива наручивало „скраћено пиво“, уместо отказа са посла послодавац би раднику уручио „скраћење запослења“, уместо „он лаже“ рекло би се он „скраћује истину“, уместо одласка у затвор осуђеник би добио „скраћење слободе“, уместо „немам новца за храну“ режим би нам објаснио да дотични „скраћује себи апетит“, док би се, далеко било, смрт могла преформулисати у – „скраћени живот“.

ДУБОКА АГОНИЈА РЕЖИМА

[restrictedarea]

Одувек је у Србији чин давања оставке доживљаван као одлазак на губилиште. Тако и овог пута, јер је термин „оставка председника“ у медијима подвргнут гротескном лингвистичком жонглирању. Да ли је у питању атавизам, по којем се после губљења круне обично губила и глава, не знам. Тога је у историји било, не само у Србији, него свуда. Многе европске земље, које се данас диче својом демократијом, радо су некада своје владаре „скраћене за круну“ – „скраћивали“ и за главу! Енглеска и Француска су типичан пример такве политичке технологије. Једина је разлика у томе што, док су Енглези преферирали секиру, Французи су с одушевљењем прихватили, у то време најновији „хај-тек“ проналазак – гиљотину.
Али, зашто је Борис Тадић „скратио“ себи мандат? Па, то је бар јасно: да би га продужио! Да би својом председничком кампањом ојачао млитаву кампању своје странке, омогућио себи и њој победу на изборима, поновну власт у Србији и тиме спречио да његово царство и његове поданике у „(Избор) за бољи живот“ не поведу – „мрачне и ретроградне, националистичке и ратнохушкачке, антиевропске и антицивилизацијске снаге итд…“ Збиља, слушајући све агресивнију предизборну кампању Тадића и ДС-а, неупућен човек који долази с другог краја света, помислио би да најјачу опозициону и најјачу странку уопште у Србији, СНС и коалицију окупљену око ње, чине вампири, вукодлаци, силоватељи, канибали и серијске убице! Дефинитивно, овакав маркетиншки приступ кампањи, више него смешан у својој претераности, сигуран је знак да је режим у дубокој агонији и да већ увелико прибегава, мало је рећи, не витешким или племићким начинима борбе него – дубоко аморалним!

НОВОГОВОР БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА
Најновији пример таквог поступка „небирања средстава“ за каљање угледа СНС-а и њеног председника, јесте промовисање Јадранке Шешељ, супруге Војислава Шешеља, председника СРС-а, у кандидата за председника Србије. Зашто? Одговор је очигледан: манипулишући изјавама гђе Шешељ режим настоји да створи у народу негативан емотивни набој према Томиславу Николићу, при чему је ДС-у, који стоји иза целе ове операције, до Војислава Шешеља стало колико до „лањског снега“, а до његове супруге и деце још мање. Битно је да она за њих одради „предизборни посао“, а после, ако власт остане иста,  породица Шешељ ће опет бити препуштена забораву. Јер, како другачије, но „краткорочном употребном функцијом“ објаснити неочекивано занимање Тадићевог режима за Шешељеву судбину и давање гаранција за његово привремено пуштање на слободу, баш пред изборе? И то, после девет година потпуне незаинтересованости за његов живот и егзистенцију његове породице. Како другачије но „краткорочном употребном функцијом“ објаснити широм отворена врата режимских медија (а то су  практично сви), према речима Јадранке Шешељ: „Кандидујем се са једином жељом да је сачувам (мисли на СРС) од оних који су издали Воју и странку, и који би тако исто издали и Србију“. Иако употреба речи „издаја“ у Србији има тежину и значај шпанске серије, као и да одлажење из једне странке и стварање друге (чега је у ДС-у, на пример, било барем пет, шест) нема никакве везе са издајом Србије – јасно је да је Тадићев режим посегнуо за својим моралним дном. За личном трагедијом једне супруге и мајке, користећи је као оруђе у борби против свог највећег, али и јединог правог  противника. Како год да буде, најискреније желим да невиног човека, Војислава Шешеља, пусте на слободу, да се врати кући и својој породици, па макар и послужио режиму. Али, исто сам тако убеђен да чак ни такав, „шанерски“ маневар, неће помоћи ДС-у да сачува власт. То је, најзад, у интересу и самог Шешеља, јер би једино с променом власти он и његова породица заиста били заштићени од садашњих бескрупулозних манипулатора њиховим судбинама, као и судбином српског народа уопште.
У међувремену, наговештај „блиставе будућности“ Србије после победе ДС-а се наставља! Потпредседник Демократске странке Драган Шутановац рекао је крајем прошле недеље, на локалној конвенцији ДС-а у Ћуприји, да у Србији не постоји бољи политичар и бољи државник од Бориса Тадића: „Његова мудра и принципијелна политика, политика помирења у региону, брана је да се не вратимо на стазе где смо били, и да пуним капацитетима кренемо напред ка европским интеграцијама!“… Само неколико сати после оваквих и сличних апотеоза „севернокорејског типа“, које, нажалост, нису импресионирале неке грађане Србије, у Београду су за нешто више од 24 сата четири мушкараца скоком са вишеспратница извршила самоубиство. Односно, како би се „новоговором“ бившег председника Србије рекло – извршила „скраћење свог живота!“

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Skratio mandat ili bilo šta drugo, njegova i vladavina DS – je završena! Bolje rečeno, njihovo tumaranje po mraku i sudaranje, kako među sobom, tako i o ivice mračnog tunela – u koji se pretvorili celu Srbiju! Kamo sreće da su im građani skratili mandate još 2000-e godine, kada su počeli da ruše i pale po Beogradu! Oni koji su umeli da razmišljaju, znali su kuda to vodi. Znao je i predsednik Milošević, zato su zločinci sa Zapada finansirali ovu nazovi demokratsku vlast, odnosno, najobičniju žgadiju, bez škole i radnog iskustva. Sve što je predsednik Milošević šta će biti sa Srbijom i srpskim narodom kada njega eliminišu, dogodilo se! Od reči do reči!… Prema tome, nije dovoljno samo skratiti mandat i misliti da ste time pobegli od političke, moralne, istorijske i krivične odgovornosti… To bi bilo najlakše, tako bi i najveći svetski zlikovci mogli da budu amnestirani… Ona i oni koji su za ovih 12 godina upropastili Srbiju, njenu privredu, ekonomiju i narod doveli do ivice gladi, moraće o tome da polože računa, tamo gde se to uobičajeno radi. A, posle ćemo videti, ko će biti za skraćenje, a ko za produženje

  2. Zaista, ovakva bljutava apoteoza Tadiću koju je Šutanovac izrekao u fazonu „Ave, Cezare“, govori samo dve stvari: prvu, ili se Šutanovac z… i potajno vreba mesto za predsednika stranke, ili, drugu, oni više uopšte ne znaju kako da izbegnu katastrofu koja ih čeka u maju! Ali, zaslužili su da plate za ovih 12 godina potpunog besmisla u dovođenja Srbije u pravi bezizlaz! Još uvek Tadić priča o Evropskoj uniji, a zemlje EU već uveliko pripremaju planove za svoje države u budućnosti, kada se EU raspadne – a Srbija i dalje bude čekala da u nju bude primljena! I sve se to i dalje prodaje narodu, kao da su svi u Srbiji slepi, nemi i gluvi. Na sreću, gotovo je! Oni su gotovi!… Gotovi su dobrim delom i velikom zaslugom „Pečata“ i njegovih autora kao što je Đaja i drugi, koji su, uz televiziju Svet + info“, jedina opozicija danas u Srbiji!… Nema veze, i to je dovoljno. Za takve bolesnike koji su „na samrti“, biće sasvim dovoljno.

    • Pa, pogledajte samo u kakvoj su oni panici. Pogledajte samo spotove koje puštaju o Tomislavu Nikoliću. Kao, juče je govorio jedno, a danas drugo. Pa, jeste, naravno! Samo retard ne menja svoje mišljenje! Oni i ne vide da ih on z… u zdrav mozak, da im time oduzima “tapiju” na EU, kao samo “žuti” imaju pravo na nju, kao da su oni izmislili EU! I, to ih je potpuno iznenadilo, ostali su zabezeknuti, jer je žeton za ulazak na peron EU uzeo još neko drugi!… I, sad nemaju više nikakvu strategiju, niti bilo šta da obećaju narodu za budućnost, osim golih frazetina! Naravno, nije ni narod blesav i zna da SNS i Nikolić nisu moroni pa da se ukrcavaju na taj brod koji se zove „Titanik-EU“ – nego samo žele da „žutima“ podignu pritisak. Uostalom, najnovije ankete jasno pokazuju da je većina naroda i intelektualaca u Srbiji protiv ulaska u EU! Samo još Boris Tadić misli da tamo ode. Pa, neka ode. Smestiće ga već negde, gde ću mu sigurno biti jako dobro… Pozdrav Aleksandru i redakciji „Pečata“ – do pobede 6. maja!

  3. Tadić je skratio sebi mandat, što je po njega mnogo bolje nego da se skratio za… Međutim, tu ne prestaju naše muke, jer i tako „skraćen“ opet hoće da bude predsednik, a njegov DS da bude na vlasti… Bože i svi sveci, zar nije dovoljno što su „skratili“ Srbiju za Kosovo, pa se spremaju da je „skrate“ za Vojvodinu, a građane Srbije „skratili“ po svim što se može skratiti: džepovima, raspoloženju, poslu, novcu, hrani… Danas u Srbiji gotovo svaki građanin, ili je na alkoholu ili na antidepresivima, ili i na jednom i drugom! A, samoubistava ima više nego što se rađa beba – i to u „godini beba“! Gotovo svaki dan neko skoči sa Brankovog mosta u Savu, kao da je počela Svetsko prvenstvo u plivanju i skokovima u vodu… Narode srpski i građani Srbije, molim vas, skratite ovu vlast – za vlast – i produžite sebi život!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *