Пол Крејг Робертс НОВА ИМПЕРИЈА

Некад су велике империје, попут Римске и Британске, биле екстрактивне, то јест извлачиле су богатства из освојених земаља. Биле су успешне јер је вредност отетог била већа од цене освајања тих земаља и владања њима. Рим није своје царство ширио даље према истоку не због војничких врлина германских племена већ због прорачуна да ће цена освајања Германије превазићи вредност богатстава која се одатле могу извући.

Римска империја је пропала зато што су се Римљани у међусобним грађанским ратовима око власти истрошили људством и богатством. Британска империја је пропала јер су се Британци исцрпли ратујући с Немцима у два светска рата.

У својој књизи Владавина империја (The Rule of Empires, 2010), Тимоти Парсонс (Timothy H. Parsons) мит цивилизујуће империје замењује њеном истинитијом варијантом – екстрактивном империјом. Он описује успешност Римљана, Омејидског калифата, Шпанаца у Перуу, Наполеона у Италији и Британаца у Индији и Кенији у извлачењу богатства. Да би смањили цену владања Кенијом, на пример, Британци су подстицали племенске разлике и измишљали обичаје који су њима користили.

Парсонс међутим не проучава Америчку империју, али се у уводу књиге пита је ли она доиста империја пошто Американци од ње немају никакву корист. После осам година дугог рата и неуспеле окупације Ирака, једино што је Вашингтон стекао јесте дуг увећан за неколико билиона долара. Није чак добио ни ирачку нафту. После десетогодишњег рата против талибана у Авганистану, који је коштао билион долара, Вашингтон се не може похвалити никаквим добитком осим делимичним учешћем у трговини дрогом, одакле се дају финансирати тајне операције ЦИА.

Амерички ратови су веома скупи. Буш и Обама удвостручили су национални дуг, а амерички народ од тога није имао никакве користи. Од вашингтонских ратова Американци нису добили ни богатство ни хлеба ни игара. О чему се онда ради?

Одговор је да Вашингтонска империја извлачи богатство из америчког народа у корист неколицине моћних интересних група које владају Америком. Војно-безбедносни комплекс, Волстрит, агробизнис и израелски лоби користе америчку владу да би, лишавајући Американце њиховог богатства, повећавали свој профит и моћ. Амерички устав је лишен својих битних прерогатива зарад успостављања државе безбедности, а приходи Американаца преусмерени су у џепове једног процента најбогатијих. Тако функционише Америчка империја.

Нова империја је, значи, другачија. Она се ствара без освајачких подухвата. Америчка војска није освојила Ирак већ га је из њега политички истисла марионетска влада коју је устоличио Вашингтон. Нема победе у Авганистану: после читаве деценије ратовања америчка војска не контролише ту земљу.

Новој империји успех у рату није ни битан. Извлачење богатства се одвија док рат траје. Огромне своте новца пореских обвезника сливају се у индустрију наоружања а још већа моћ у унутрашњу безбедност (Homeland Security), то јест у заштиту земље од терористичких претњи. Америчка империја функционише тако што управо Американцима одузима богатство и слободу.

То је разлог зашто се ратови не могу окончати и зашто, ако се један и заврши, одмах почиње други. Сећате ли се како је Обама, када је преузео председничку дужност, на питање зашто су Американци у Авганистану одговорио да не зна, и да се америчко присуство у тој земљи мора дефинисати.

Обама то никада није учинио. Обновио је рат у Авганистану а да није саопштио сврху рата. Обама не може да каже Американцима да је сврха рата да на штету америчких грађана увећа моћ и профит војно-безбедносног комплекса.

Ова истина не значи да објекти америчке војне агресије нису платили цену. Велики број муслимана бомбардован је и убијен, а њихове привреде и инфраструктура су уништени – али не да би се из тих земаља извукло богатство.

Иронијом судбине, у Новој империји њени грађани бивају лишени свог богатства и слободе да би живота лишавали становнике других земаља.

Попут бомбардованих и побијених муслимана, и Американци су жртве Америчке империје.

 

Напомена: Објављено на сајту Глобалних истраживања (Global Research) 27. марта 2012. Превело и приредило Уредништво Српског листа.

Извор: http://www.srpskilist.net

2 коментара

  1. Ako ‘ubrzivaci’ metabolizma – skracuju zivot (dokazano je, da su se dugovecni ‘oskudno’ hranili, i nisu koristili takve ‘dodatke’ ?!) zar i sveopste ubrzanje ( ITC ‘derivati’ itd) -drasticno ne ‘skracuje’ i ‘vek’ novih imperija ?! A sve te – privremene tvorevine ‘padale’ su zbog ‘zakidanja’ – pokorenih naroda ?! Da li je neko poredio – koliko je koja od tih ‘ala’ uzela a koliko dala …. ?

  2. “Римска империја је пропала зато што су се Римљани у међусобним грађанским ратовима око власти истрошили људством и богатством” To nije tačno. Visoko neljudski i surovi sistem je uništila pojava i razvoj hrišćanstva. Progoni hrišćana nisu dali željene rezultate i konačno je sa carem Konstantinom u Rimskoj improji zvanična religija postala hrišćanstvo. Time je to bio kraj imperije, jer hrišćanski principi su suprotnim od grabljena što više materijalnog.

    “Британска империја је пропала јер су се Британци исцрпли ратујући с Немцима у два светска рата.” Pa ni ovo nije tačno, ako izađeš iz ratova kao pobednik onda profitiraš i još si jači. Nego je britanski način vladavine, u osnovni ne vojni, nego politika laži, prevare, zavađivanja je na kraju bio prepznat, prezren i odbačen.

    Posel ovoga dalje nisam ni čitao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *