КОСТА ЧАВОШКИ: ТАДИЋЕВА ЗЛОУПОТРЕБА ОСТАВКЕ

Тадић се побринуо да само у свом случају обеснажи уставну забрану о могућности да може да буде изабран само двапут за председника

Наводно скраћивање мандата председника Република под видом оставке зарад одржавања превремених председничких избора представља тешку злоупотребу института оставке и далекосежно нарушавање уставног поретка. Правно и политички исправна оставка може се поднети само из два разлога:

1. Због озбиљно нарушеног физичког или менталног здравља и тиме проузроковане неспособности за обављање председничке или неке друге јавне дужности; и

2. Због осећања кривице за почињене грешке и промашаје у политици која се води и властите одговорности пред бирачима од којих је добијено поверење за обављање неке јавне дужности.

Да је предсеник Борис Тадић поднео оставку из првог разлога, то би било примљено са великим разумевањем, будући да су и лаици, а не само лекари, запазили да му је здравље озбиљно нарушено. Да је поднео оставку због осећања кривице и одговорности због очигледних неуспеха у политици коју је водио, то би у јавности било примљено као високо моралан чин и другима пример за углед. Он је, међутим, поднео оставку у последњи могући час да би самом себи као кандидату наместио најповољнији тренутнак за учешће на председничким изборима. А таква сврха оставке је очигледно противуставна, што се лако може показати.

Важећи систем власти, утврђен Уставом од 8. новембра 2006. године, није парламентаризам него мешовити систем власти, који се још од Де Гола и француског Устава из 1958. године назива и полупредседничким системом. У таквом систему намерно је утврђена различита дужина парламентарног и председничког мандата, да би се у дужем периоду времена избегао тзв. интеррегнум – стање у којем је кључним државним органима (парламенту и председнику републике) истекао мандат, а нови још нису изабрани. Из тог разлога важећим Уставом је у нас утврђено да мандат председника Републике траје 5 година, а народних посланика 4 године, тако да се тек сваких 20 година може догодити да се у исти мах одржавају и парламентарни и председнички избори. А како се због пада или оставке Владе парламентарни избори могу и раније одржати, мало је вероватно да би до ове коинциденције парламентарних и председничких избора могло доћи и двадесете године по ступању на снагу важећег Устава.

Уз то се у полупредседничким и парламентарним системима традиционално примењују битно различита мерила за подношење оставке председника републике и владе, која доводи до превремених избора. У начелу, председник републике никада не може подносити оставку да би себи удесио најпогодније време за свој излазак на председникче изборе и добијање још једног председничког мандата, и то се, колико је то нама познато, никада није догодило ни у једном добро уређеном полупредседничком систему. За владу, међутим, важе правила која су примерена парламентаризму,  па стога она у свако доба може поднети оставку и тиме изазвати превремене парламентарне изборе ако процени да тиме има веће изгледе да победи. Тако је Маргарет Тачер после победе над Аргентином у рату за Фокландска острва одмах расписала превремене парламентарне изборе и надмоћно победила. Стога би се у нас парламентарни избори могли расписати и раније, иако то није учињено, док се оставка председника Тадића није смела злоупотребити да би се истовремено са парламентарним одржали и превремени председнички избори и да би се он на њима надметао за трећи председнички мандат.

Коначно, Тадићева намера да на превременим председничким изборима добије и трећи председнички мандат у очигледној је супротности са важећим Уставом, чијим је чланом 116 ставом 3 изричито утврђено да „нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике“. Једва да треба рећи да је Тадић већ два пута биран за председника Републике, те да стога не може за тај државни положај бити биран и трећи пут. Приликом доношења Устава од 8. новембра 2006. године он је то добро знао, па се стога побринуо да само у свом случају обеснажи ову уставну забрану. То је учињено Уставним законом за спровођење Устава Републике Србије, који је донет 10. новембра 2006. године, два дана после доношења важећег Устава. Чланом 18 овог Уставног закона, који има карактер интерпретативне одредбе, речено је да ће се „избор председника Републике из члана 3 став 2 овог закона (до 31. децембра 2007. године) сматрати првим избором у смислу члана 116 став 3 Устава“. Био је то прави леx индивидуалис јер се искључиво тицао Бориса Тадића, који је имао већ један председнички мандат пре доношења Устава 2006. године.

Овај леx индивидуалис – члан 18 Уставног закона за спровођење Устава Републике Србије – јесте противуставан, пошто се члан 116 став 3 овог Устава, који забрањује трећи председнички мандат, могао укинути или изменити само на начин који је овим Уставом предвиђен за промену Устава (члан 203). Наиме, да би се променио члан 116 став 3, којим се уређује власт, сходно члану 203 ставу 7 и 8 Устава, била је потребна не само одлука двотрећинске већине од укупног броја посланика, него и потврда већине бирача који су изашли на републички референдум. Приликом доношења поменутог Уставног закона никаквог референдума није било, што значи да је он акт ниже правне снаге од Устава, те да се њиме није могла суспендовати и променити ни једна одредба важећег Устава.

Саопштење „Злоупотреба оставке“ прочитано је на конференцији за медије у Медија центру Двери на којој је као председнички кандидат Двери представљен Владан Глишић
Извор: Двери, Нови Стандард

8 коментара

 1. I ako pravo ne uvazavam kao nauku moze li mi iko reci kako se funkcioner koji podnese ostavku na neku funkciju MOZE KANDIDOVATI ZA ISTU,zar podnosenjem ostavke sam podnosilac nije lisio sam sebe tog prava.
  Kako ovaj komentar ni ludilu nece proci na RTS-u zato se obracam urednistvu PECATA da mi a ubedjen sam i mnogim pojasni ovaj apsurd.
  Citajuci ovaj clanak postalo mi je jasno sto se nas PREDSEDNIK u zadnje vreme a pre podnosenja ostavke tako besomucno rastrcao po svetu.
  TESKO LI SE NAMA sto bi nas stari narod rekao,ZIVELI

 2. Ako je podneo ostavku, nema logike da se opet kandiduje. Srbija treba da ga bojkotuje na izbore jer se sluzi metodom prevare. To je jedan najobicnuji hokstapleraj. Drugi termin sa ostavkom treba tretirati kao drugi termin bez mogucnosti portazivanja novog treceg termina. Pa to I budali treba da je jasno. Zakon I pravila treba da se tu preciziraju.

 3. Pada mi na pamet pesma o Starom Vujadinu. On je, nesrecnik, kleo oci sto su ga izdale. Mi da kunemo sve sto imamo, kletve nam ne bi pomogle.
  A, slepi Filip Visnjic, kad bi cuo DA B. T. vredja inteligenciju I. D., preduzeo bi nesto drugo, a ne bi se, kao i ostali kandidovao se za predsednika Republike Srbije.
  E pa, Visnjic bi ovako p(j)evao: “Boze mili, cuda velikoga,
  kad se scase po zemlji Srbiji, TU KNEZOVI JESU RADI KAVZI…”
  a u Srbiji ostaje da vladaju Anglosaksoci.

 4. Kao i svih ovih godina vladavine – bestidno!

 5. Zašto čuđenje?Pa on i njegova partija su sagrađeni od laži,prevara i hokštapleraja.Pogledajte samo face,a i račune zutih prevaranata i njihovih satrapa i sve će biti jasno kao dan.Ipak se pitam,zašto svi oni koji tvrde da je sve to protivustavno i nezakonito,ne podnesu tužbe i kod nas i onih njihovih u Evropi.Ipak,ne može sve da prođe na silu,iako smo mi banana država

 6. Nije ostavka zarad produzenja vladavine jedina bestidnost sacinjena od Gospodina Tadica. Najveca bestidnost nacinjena je tzv. reformom pravosudja preko kojeg se sprovodi nevidjeni neo-kapitalizam. Ubiraju se basnoslovno visoke sudske takse a da se donose kleptokratske presude cime se ionako osteceni gradjani jos vise siromase. Visokim taksama se gradjani sprecavaju da traze zastitu zakonom i prikupljaju se visoke plate za sudije koje donose kleptokratske presude. Srpsko pravosudje je sizofreno izopaceno koje umesto da stiti gradjane i njihova prava stiti kvazi privrednike koji se nepritojno bogate a to im je omogucila vladavina lopovske svite u koaliciji. Nazardjaliji korupcionaski lanac Indeksovaca u Kragujevcu nije procesuiran a profesori su umesto iza brave za katedrama. Novac pronadjen u indeksima u njihovim fijokama je bratski podeljen i zato vlada tisina umesto da se sudi. Narucuju se presude a pravosudje je navodno ”nezavisno”. Ko jos nezna sta se sve radi u demkrEtiji DS stranke taj je ili naivan ili slep kod ociju.

 7. Koja je kazna ako se krsi Ustav?

 8. Boris Tadic nikako ne bi mogao da “preskoci” dva osnovna razloga za davanje ostavke.
  1. Naruseno mentalno zdravlje
  2. Potpuni krah politike koju je vodio
  Sve ostalo nije vazno, ko je pao na prva dva……………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *