Klaudija von Verlhof: Civilizacija alhemičara

Razgovarala Mara Knežević Kern

„Destruktivna transformacija, bazirana na neprestanim ratovima, praćenim procesima ‘primitivne akumulacije’, slavljena kao ‘mirna’, ‘civilizovana’, ‘produktivna’, ‘humana’ i ‘kreativna’ dovela je do toga da čitava Planeta bude pretvorena u oružje za masovno uništenje“

 

Prof. dr Klaudija von Verlhof (Claudia von Werlhof) rođena je u Berlinu 1943. godine. Radi kao profesor političkih nauka – Ženske studije na Univerzitetu u Insbruku, i predaje na odseku za Latinoameričke studije Univerziteta u Berlinu. Osnivač je nemačkog ogranka Planetarnog pokreta za zaštitu Majke Zemlje i autor značajne studije „Kritička teorija patrijarhata“. Sa Verlhofovom razgovaramo pre svega o ekocidu koji „čuvari tajne“ nameravaju da izvrše putem sistema HAARP.

Vi ste jedna od prvih žrtava ekocidnog lobija „čuvara tajne“ sistema HAARP, koji vrše pripreme za konačni obračun s Planetom. Imali ste velike probleme zbog javno iznesene tvrdnje da su proizvođači oružja za masovno uništenje pokrali Teslu i na Aljasci sklepali monstruoznu fabriku smrti za izazivanje prirodnih katastrofa.
Moji problemi su nastali posle intervjua objavljenog u bečkom časopisu „Der standard“, pod naslovom „Kapitalizam, projekat destrukcije“. Tom prilikom sam se osvrnula na aktuelnu debatu o uzrocima zemljotresa na Haitiju, rekavši da ima indicija da se ne radi o prirodnoj katastrofi. Odmah posle toga, direktor Univerziteta (na kojem radim već 21 godinu) optužio me je da govorim o nečemu što „nije naučno dokazano, niti može biti istina“ i da „krnjim ugled kuće“. Ubrzo je usledila lavina negativnih komentara na Internetu (20.000). Optuživali su me da zagovaram teoriju zavere i tražili da budem uklonjena sa Univerziteta, a ekstremna bečka desnica BZO izdala je saopštenje u kojem zahteva da me sklone s funkcije zato što sam „mentalni bolesnik“!
Obratila sam se za pomoć dr Rozaliji Bertel, međunarodno priznatom naučniku specijalizovanom za ovu oblast, i dobila njenu knjigu „Planeta Zemlja. Najnovije ratno oružje“ („Planet Earth. The Latest Weapon of War“). Rozalijina otkrića su od neprocenjive vrednosti za razumevanje onoga što se dešava oko misterioznih HAARP eksperimenata i upućuju na prirodu čestica izbacivanih iz aviona širom planete, pod nazivom kemtrejlsi. Dr Bertel tvrdi da vojska može (i namerava) da vrši eksperimente sa veštački izazvanim zemljotresima, uz pomoć nove tehnologije za proizvodnju nenuklearnog oružja za masovno ubijanje. Što se tiče Haitija, sve indicije ukazuju na mogućnost da do razornog zemljotresa nije došlo prirodnim putem, ali da to za sada nije moguće dokazati. O upotrebi ELF talasa (ekstremno niska frekvancije) govorio je Lovel Ponte, tvrdeći da je njihova primena dogovorena u Vladivostoku 1974, između američke i sovjetske vlade, s ciljem da se otopi led i olakša pristup naftnim nalazištima. Postoji više takvih centara širom sveta: u Rusiji je instalirana stanica pod nazivom „Detlić“, a jedan od najambicioznijih u Evropi je „i.e. Eiskat in Tromsö“, nadgledan od strane Instituta „German Maks Plank“.

[restrictedarea]

U „Kritičkoj teoriji patrijarhata“ tragate za uzrocima koji su doveli do udaljavanja od Majke prirode.
Kritička teorija patrijarhata razvila se poslednjih 20 godina. U tom pravcu pokušavam da pronađem odgovor na pitanje: kako smo dozvolili da oko 5.000 godina staro patrijarhalno društvo dostigne svoj vrhunac i materijalnu realizaciju u savremenom dobu i kako se dogodilo da skoro svi odnosi originalne matrijarhalne civilizacije, uključujući rastuće delove same prirode, budu „zamenjeni“ kontrasvetom i kontraprirodom u formi „kapitala“. Ta destruktivna transformacija, bazirana na neprestanim ratovima, praćenim procesima „primitivne akumulacije“, slavljena kao „mirna“, „civilizovana“, „produktivna“, „humana“ i „kreativna“ dovela je do toga da čitava Planeta bude pretvorena u oružje za masovno uništenje.

Vaša kritika je uperena protiv kapitalizma, ali ni savremena levica ne nudi rešenje.
Jasno je da „kapitalistički patrijarhat“ ili „Modern vorld sistem“, sa svojom ratnom logikom na duži rok ne može da uspe. Što se socijalizma tiče, „Kritička teorija patrijarhata“ identifikovala je borbu levice za novi socijalizam kao patrijarhalni projekat. U njihovim programima nalazimo istu terminologiju koju koristi desnica: „napredak, povećanje proizvodnje, podizanje standarda…“ Naš pokret za Majku Zemlju opredelio se za odnos prema zemlji kakav imaju urođenici na globalnom Jugu, proistekao iz pretkolonijalnih, pretežno matrijarhalnih civilizacija i još uvek (i ponovo) se uspešno praktikuje širom sveta.Te alternative se mogu naći u pretpatrijarhalnoj istoriji globalnog Severa… Severna savremenost može se okarakterisati  kao civilizacija koja pokušava da materijalizuje utopiju navodno „boljeg“ i „višeg“ nivoa života, iako sa „globalizacijom“ neoliberalizma  u najnaprednijoj formi kapitalističkog/savremenog patrijarhalnog sveta (rat, ekonomija i tehnologija), postaje očigledno da je taj projekat propao. Umesto Raja suočavamo se sa Paklom na zemlji – koji su već masovno iskusili ljudi na globalnom Jugu.

Vi ste kao alternativu ponudili: „ekofeminizam“. O čemu se radi?
„Ekofeminizam“ definiše odnos između društva, žene i prirode – dokazujući temeljnu važnost povratka matrijarhalnog odnosa prema Zemlji. Tesla je prvi dokazao da je naša planeta živi organizam, a ne „mrtva stvar“ – kako sugeriše savremena nauka, odgovorna za umiranje prirode od 17. veka, praćeno ubijanjem žena proglašenih za veštice. Pokretanje ove teme u svakom slučaju pomaže da postanemo svesni istorijske dubine sadašnje globalne krize i snažne povezanosti njenih različitih dimenzija. Smatramo da je definicija matrijarhalne civilizacije kao „vladavine žene ili majke“ pogrešna. Matrijarhat (mater arche) znači „na početku majka“ i bazira se na činjenici o poreklu života u majci. Istovremeno odbijamo sliku patrijarhata kao prvobitne ili opšte forme organizacije ljudskog društva, tumačenog kao dominacija oca ili čoveka u porodici, društvu ili državi. Patrijarhalni „projekat“ – ili obmana – o mogućnosti konstruisanja novog sveta, suprotnog postojećem, apsorbuje celu prirodu i čoveka, a njegova glavna karakteristika je alhemija! To je bilo moje najvažnije „otkriće“: alhemija ima svoje korene u matrijarhalnoj baštenskoj civilizaciji takozvanog „Raja“. Posle pobede patrijarhata – uz pomoć ratova nametnutih kao društveni cilj – alhemičarska tradicija je prešla na patrijarhat i iskusila velike promene i izopačenja uspostavljanjem kapitalizma – kojim širi svojevrsnu ekonomsku, socijalnu i političku alhemiju. Patrijarhat kao utopija može biti realizovan samo putem principa „stvaranje uz pomoć uništavanja“. Stoga, takozvani „moderni svet“ vidim kao „civilizaciju alhemičara“: svi smo postali deo mašine za proizvodnju kapitala, učestvujući na taj način u „velikoj transformaciji“ sveta. Kapital je postao novo božanstvo, čak sinonim za „život“ – iako on opstaje na smrti, na neobjavljenom ratu koji traje vođen od strane Zapada. Krajnji cilj je preuzimanje „prirodnih resursa“ majke Zemlje, s namerom da je pretvori u sistem koji je moguće uključiti i isključiti po želji.

Kako su se elite postavile prema „alhemičarskoj praksi“?
Kontraproduktivnost koncepta koji podrazumeva nasilje elite nisu spremne da priznaju, ni da ga se odreknu. Najnoviji razvoj ratne tehnologije prošao je skoro nezapaženo, kako među akademicima, tako i u široj javnosti, kao što se ne zapaža ni proces odustajanja od nuklearnog naoružanja  – „nuklearna alhemija“… Dr Bertel je identifikovala uzročnike promena prouzrokovanih poigravanjem veštački stvorenim moćnim elektromagnetskim talasima (preko „jonosferskih grejača“ emitovanih uz pomoć instalacija kao što je HAARP na Aljasci): „Vojska je uvek bar 50 godina ispred ostalih. I dok antinuklearni pokreti troše snagu zahtevajući obustavljanje proizvodnje nuklearnog oružja, vojska ga se već uveliko odrekla i okrenula plazma oružju, klimatskim ratovima i geoinženjeringu“.
Celokupna skala razornih moći ovog oružja još nije poznata ili bar nije dostupna javnosti, kako bi vojnoekonomski i politički interesi mogli nesmetano da se realizuju. U tu svrhu su zamenili pojam „rat“ terminom „Novi svetski poredak“ – što je samo poslednji proizvod „civilizacije alhemičara“. Mi želimo da uništimo HAARP i „Detlića“, kako bi Teslina nauka služila na dobrobit ljudskog roda, što je bila i Teslina želja.

Na osnovu čega tvrdite da se geoinženjering razvija isključivo u vojne svrhe?
Pođimo od činjenice da je destrukcija osnovni zadatak vojnih institucija, što znači da nove tehnologije u njihovim rukama ne mogu biti ništa drugo nego oružje. Oni se protiv istine bore tako što nas proglašavaju ludim. I Nikola Tesla je zbog svojih pronalazaka bio izopšten iz društva i ismejavan – samo zato što je u nauci krenuo drugim putem, ostavivši iza sebe nauku koja se bazirala na saznanjima iz XVII veka. Danas su na njenim temeljima izgradili strategiju razaranja, iako je Tesla odbijao mogućnost da uz pomoć pronalazaka u tome učestvuje. Stoga ne bi trebalo sumnjati da oni uveliko eksperimentišu skalarnim oružjem (nastalim daljim usavršavanjem elektromagnetnog oružja), duboko nas uvlačeći u neobjavljeni rat. Zato poručujemo zlim nihilistima, psihopatama, kriminalcima, mračnim mađioničarima i „alhemičarima“ – koji veruju da su u stanju da stvore nova nebesa i novu planetu, da projekat dominacije celokupnom prirodom neće proći.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *