Клаудија вон Верлхоф: Цивилизација алхемичара

Разговарала Мара Кнежевић Керн

„Деструктивна трансформација, базирана на непрестаним ратовима, праћеним процесима ‘примитивне акумулације’, слављена као ‘мирна’, ‘цивилизована’, ‘продуктивна’, ‘хумана’ и ‘креативна’ довела је до тога да читава Планета буде претворена у оружје за масовно уништење“

 

Проф. др Клаудија вон Верлхоф (Claudia von Werlhof) рођена је у Берлину 1943. године. Ради као професор политичких наука – Женске студије на Универзитету у Инсбруку, и предаје на одсеку за Латиноамеричке студије Универзитета у Берлину. Оснивач је немачког огранка Планетарног покрета за заштиту Мајке Земље и аутор значајне студије „Критичка теорија патријархата“. Са Верлхофовом разговарамо пре свега о екоциду који „чувари тајне“ намеравају да изврше путем система ХААРП.

Ви сте једна од првих жртава екоцидног лобија „чувара тајне“ система ХААРП, који врше припреме за коначни обрачун с Планетом. Имали сте велике проблеме због јавно изнесене тврдње да су произвођачи оружја за масовно уништење покрали Теслу и на Аљасци склепали монструозну фабрику смрти за изазивање природних катастрофа.
Моји проблеми су настали после интервјуа објављеног у бечком часопису „Дер стандард“, под насловом „Капитализам, пројекат деструкције“. Том приликом сам се осврнула на актуелну дебату о узроцима земљотреса на Хаитију, рекавши да има индиција да се не ради о природној катастрофи. Одмах после тога, директор Универзитета (на којем радим већ 21 годину) оптужио ме је да говорим о нечему што „није научно доказано, нити може бити истина“ и да „крњим углед куће“. Убрзо је уследила лавина негативних коментара на Интернету (20.000). Оптуживали су ме да заговарам теорију завере и тражили да будем уклоњена са Универзитета, а екстремна бечка десница БЗО издала је саопштење у којем захтева да ме склоне с функције зато што сам „ментални болесник“!
Обратила сам се за помоћ др Розалији Бертел, међународно признатом научнику специјализованом за ову област, и добила њену књигу „Планета Земља. Најновије ратно оружје“ („Planet Earth. The Latest Weapon of War“). Розалијина открића су од непроцењиве вредности за разумевање онога што се дешава око мистериозних ХААРП експеримената и упућују на природу честица избациваних из авиона широм планете, под називом кемтрејлси. Др Бертел тврди да војска може (и намерава) да врши експерименте са вештачки изазваним земљотресима, уз помоћ нове технологије за производњу ненуклеарног оружја за масовно убијање. Што се тиче Хаитија, све индиције указују на могућност да до разорног земљотреса није дошло природним путем, али да то за сада није могуће доказати. О употреби ЕЛФ таласа (екстремно ниска фрекванције) говорио је Ловел Понте, тврдећи да је њихова примена договорена у Владивостоку 1974, између америчке и совјетске владе, с циљем да се отопи лед и олакша приступ нафтним налазиштима. Постоји више таквих центара широм света: у Русији је инсталирана станица под називом „Детлић“, а један од најамбициознијих у Европи је „i.e. Eiskat in Tromsö“, надгледан од стране Института „Герман Макс Планк“.

[restrictedarea]

У „Критичкој теорији патријархата“ трагате за узроцима који су довели до удаљавања од Мајке природе.
Критичка теорија патријархата развила се последњих 20 година. У том правцу покушавам да пронађем одговор на питање: како смо дозволили да око 5.000 година старо патријархално друштво достигне свој врхунац и материјалну реализацију у савременом добу и како се догодило да скоро сви односи оригиналне матријархалне цивилизације, укључујући растуће делове саме природе, буду „замењени“ контрасветом и контраприродом у форми „капитала“. Та деструктивна трансформација, базирана на непрестаним ратовима, праћеним процесима „примитивне акумулације“, слављена као „мирна“, „цивилизована“, „продуктивна“, „хумана“ и „креативна“ довела је до тога да читава Планета буде претворена у оружје за масовно уништење.

Ваша критика је уперена против капитализма, али ни савремена левица не нуди решење.
Јасно је да „капиталистички патријархат“ или „Модерн ворлд систем“, са својом ратном логиком на дужи рок не може да успе. Што се социјализма тиче, „Критичка теорија патријархата“ идентификовала је борбу левице за нови социјализам као патријархални пројекат. У њиховим програмима налазимо исту терминологију коју користи десница: „напредак, повећање производње, подизање стандарда…“ Наш покрет за Мајку Земљу определио се за однос према земљи какав имају урођеници на глобалном Југу, проистекао из претколонијалних, претежно матријархалних цивилизација и још увек (и поново) се успешно практикује широм света.Те алтернативе се могу наћи у претпатријархалној историји глобалног Севера… Северна савременост може се окарактерисати  као цивилизација која покушава да материјализује утопију наводно „бољег“ и „вишег“ нивоа живота, иако са „глобализацијом“ неолиберализма  у најнапреднијој форми капиталистичког/савременог патријархалног света (рат, економија и технологија), постаје очигледно да је тај пројекат пропао. Уместо Раја суочавамо се са Паклом на земљи – који су већ масовно искусили људи на глобалном Југу.

Ви сте као алтернативу понудили: „екофеминизам“. О чему се ради?
„Екофеминизам“ дефинише однос између друштва, жене и природе – доказујући темељну важност повратка матријархалног односа према Земљи. Тесла је први доказао да је наша планета живи организам, а не „мртва ствар“ – како сугерише савремена наука, одговорна за умирање природе од 17. века, праћено убијањем жена проглашених за вештице. Покретање ове теме у сваком случају помаже да постанемо свесни историјске дубине садашње глобалне кризе и снажне повезаности њених различитих димензија. Сматрамо да је дефиниција матријархалне цивилизације као „владавине жене или мајке“ погрешна. Матријархат (mater arche) значи „на почетку мајка“ и базира се на чињеници о пореклу живота у мајци. Истовремено одбијамо слику патријархата као првобитне или опште форме организације људског друштва, тумаченог као доминација оца или човека у породици, друштву или држави. Патријархални „пројекат“ – или обмана – о могућности конструисања новог света, супротног постојећем, апсорбује целу природу и човека, а његова главна карактеристика је алхемија! То је било моје најважније „откриће“: алхемија има своје корене у матријархалној баштенској цивилизацији такозваног „Раја“. После победе патријархата – уз помоћ ратова наметнутих као друштвени циљ – алхемичарска традиција је прешла на патријархат и искусила велике промене и изопачења успостављањем капитализма – којим шири својеврсну економску, социјалну и политичку алхемију. Патријархат као утопија може бити реализован само путем принципа „стварање уз помоћ уништавања“. Стога, такозвани „модерни свет“ видим као „цивилизацију алхемичара“: сви смо постали део машине за производњу капитала, учествујући на тај начин у „великој трансформацији“ света. Капитал је постао ново божанство, чак синоним за „живот“ – иако он опстаје на смрти, на необјављеном рату који траје вођен од стране Запада. Крајњи циљ је преузимање „природних ресурса“ мајке Земље, с намером да је претвори у систем који је могуће укључити и искључити по жељи.

Како су се елите поставиле према „алхемичарској пракси“?
Контрапродуктивност концепта који подразумева насиље елите нису спремне да признају, ни да га се одрекну. Најновији развој ратне технологије прошао је скоро незапажено, како међу академицима, тако и у широј јавности, као што се не запажа ни процес одустајања од нуклеарног наоружања  – „нуклеарна алхемија“… Др Бертел је идентификовала узрочнике промена проузрокованих поигравањем вештачки створеним моћним електромагнетским таласима (преко „јоносферских грејача“ емитованих уз помоћ инсталација као што је ХААРП на Аљасци): „Војска је увек бар 50 година испред осталих. И док антинуклеарни покрети троше снагу захтевајући обустављање производње нуклеарног оружја, војска га се већ увелико одрекла и окренула плазма оружју, климатским ратовима и геоинжењерингу“.
Целокупна скала разорних моћи овог оружја још није позната или бар није доступна јавности, како би војноекономски и политички интереси могли несметано да се реализују. У ту сврху су заменили појам „рат“ термином „Нови светски поредак“ – што је само последњи производ „цивилизације алхемичара“. Ми желимо да уништимо ХААРП и „Детлића“, како би Теслина наука служила на добробит људског рода, што је била и Теслина жеља.

На основу чега тврдите да се геоинжењеринг развија искључиво у војне сврхе?
Пођимо од чињенице да је деструкција основни задатак војних институција, што значи да нове технологије у њиховим рукама не могу бити ништа друго него оружје. Они се против истине боре тако што нас проглашавају лудим. И Никола Тесла је због својих проналазака био изопштен из друштва и исмејаван – само зато што је у науци кренуо другим путем, оставивши иза себе науку која се базирала на сазнањима из XVII века. Данас су на њеним темељима изградили стратегију разарања, иако је Тесла одбијао могућност да уз помоћ проналазака у томе учествује. Стога не би требало сумњати да они увелико експериментишу скаларним оружјем (насталим даљим усавршавањем електромагнетног оружја), дубоко нас увлачећи у необјављени рат. Зато поручујемо злим нихилистима, психопатама, криминалцима, мрачним мађионичарима и „алхемичарима“ – који верују да су у стању да створе нова небеса и нову планету, да пројекат доминације целокупном природом неће проћи.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *