Држава – то сам ја!

Пише Угљеша Мрдић

Најчешће злоупотребе у предизборној кампањи су бесплатан или изузетно повољан закуп хала за странке, бесплатан закуп медијског простора, бесплатан превоз возилима која припадају државним институцијама, уступање градских аутобуса за митинге, фотокопирање и штампање материјала за странку о јавном трошку

 

Сведоци смо свакодневних злоупотреба у предизборној кампањи. Оне које се највише издвајају су свакако везане за злоупотребу државних функција, које су достигле максималан степен у време ове предизборне кампање.
Питање да ли има повлашћених у кампањи је бесмислено. Непрекидно се појављују државни функционери, почев од председника Републике, па до министара, који дају бројне изјаве о наводним успесима Владе Србије. У том погледу се злоупотребљавају медији, трибине и гостовања, и догађаји у земљи и иностранству.
Други облик злоупотреба државних функционера везан је за коришћење државних ресурса у предизборној кампањи, почев од коришћења службених аутомобила, возача, канцеларија, горива, па до свега другог што им је на домашају.

ВЛАДА НА ИЗБОРНИМ ЛИСТАМА

[restrictedarea]

Да кренемо од овог првог. Већина електронских и штампаних медија пуна је извештаја у вези са плановима и обећањима државних функционера. Да би боље разумели злоупотребу до које долази, потребно је да изанализирамо ко је све од државних функционера на страначким изборним листама.
Тако је име председника Републике Србије Бориса Тадића у називу свих изборних листа странке чији је председник – Демократске странке. На листи ДС-а „Избор за бољи живот  – Борис Тадић“ су и премијер Мирко Цветковић, као и министри у Влади Душан Петровић, Расим Љајић, Снежана Маловић, Вук Јеремић, Милан Марковић, Драган Шутановац, Божидар Ђелић, Оливер Дулић, Горан Богдановић, Срђан Срећковић, али су на листи и градоначелник Београда Драган Ђилас, премијер војвођанске владе Бојан Пајтић и шеф Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић, шеф преговарачког тима Београда Борислав Борко Стефановић.
Иста је ствар и са листом „Уједињени региони Србије – Млађан Динкић“, на којој се налазе потпредседник Владе Верица Калановић, министар Предраг Марковић, Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца. Подсетимо и да је Зоран Станковић, који је кандидат за градоначелника Београда, министар здравља.
Када је у питању листа предвођена Социјалистичком партијом Србије, ту је ствар далеко јаснија, јер су на листи „Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС“, сви чланови Владе из редова те коалиције, почев од заменика премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, као и других чланова Владе попут Јована Кркобабића, Милутина Мркоњића, Жарка Обрадовића, као и председнице Скупштине Србије Славице Ђукић-Дејановић, заменика градоначелника Београда Милана Кркобабића, градоначелника Јагодине Драгана Марковића Палме, председника Скупштине града Београда Александра Антића…
Ако би објавили све фотографије поменутих функционера како се сликају по разним догађајима у служби своје функције, то јест партије, требало би нам неколико специјалних издања „Печата“.
Утисак је да предњаче у коришћењу државних функција у предизборној кампањи Борис Тадић, Мирко Цветковић, Драган Шутановац, Ивица Дачић, Жарко Обрадовић, Божидар Ђелић, Оливер Дулић, Горан Богдановић, Борко Стефановић, Верица Калановић и Предраг Марковић.
Није спорно што се сви они налазе на листама својих странака, које су их и поставили на функције, већ чињеница да не раде свој посао како би требало у време предизборне кампање, већ се искључиво баве коришћењем државних ресурса и положаја у предизборне сврхе.

ВРЕЂАЊЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ НАРОДА
Препуне су емисије о њиховом „раду“ и обећањима. Шта то представља друго него предизборну кампању? Право питање је докле ће да вређају интелигенцију народа?
Други озбиљан проблем је везан за злоупотребу поменутих државних ресурса.
Редакција „Печата“ је контактирала надлежне поводом ове најблаже речено  проблематике. Координатор Владе Србије за односе са јавношћу Слободан Хомен поновио нам је став да сви који имају доказе да министри користе привилегије, као што су службена возила, у предизборној кампањи, пријаве то Агенцији за борбу против корупције.
„То не поштују све партије. Трошење новца из државне касе за предизборне активности пратиће Агенција за борбу против корупције. Уобичајене страначке активности морају по закону да се раздвоје од предизборног промовисања. Пратићемо све скупове и митинге“, рекао је Хомен.
Подсетимо да велики број државних функционера, као и челника владајућих странака, на политичке пароле, плакате и билборде противзаконито троши део државног новца.
Стигле су, за сада, само опомене ЛДП-у и Г17 Плус. Надлежни говоре да се прати сваки корак страначких функционера, али никако да се уради нешто да се спрече те злоупотребе.
Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић рекла је да се сви облици злоупотребе прате, али је понекад проблем када не постоји непосредан увид.
„Ту се увек ослањамо на пријаве грађана“, истиче Зорана Марковић.
Пријаве грађана, међутим, нису довољне да се искорени лоша пракса одлива новца из јавних предузећа у изборне кампање. Милиони евра се дају за финансирање скупе предизборне кампање. Напомиње се да у Србији још увек није донета ниједна кривична пресуда и да за сада постоје само индиције да се средства јавних предузећа користе за сврхе страначке промоције.
Најчешће злоупотребе у предизборној кампањи јесу бесплатан или изузетно повољан закуп хала за странке, бесплатан закуп медијског простора, уступање градских аутобуса за митинге, фотокопирање и штампање материјала за странку о јавном трошку. На листи злоупотреба је и вожња службеним аутомобилима на страначке скупове.
Из безбедносних разлога лимузинама са државним обезбеђењем морају да се возе председник Србије, премијер, председница Народне скупштине, министри полиције и војске.

РЕЖИМСКО ПРЕПУЦАВАЊЕ
Један од првих примера злоупотребе институција у изборне сврхе је посета Бориса Тадића Фабрици чарапа у Лесковцу.
Председник државе, који је и председник ДС-а, посетио је Фабрику чарапа коју су Немци направили од нашег новца и то је јасно коришћење председничке функције у предизборне сврхе.
Као злоупотреба се наводи и пример из Смедеревске Паланке, где је локални одбор СПС-а организовао допунску наставу из математике и матерњег језика за матуранте да би им олакшао полагање завршног испита. Занимљиво је да је један од учесника поменутог догађаја и министар просвете Жарко Обрадовић, истовремено и потпредседник СПС-а.
УРС, познат по искључиво страначком запошљавању по јавним предузећима, је затражио од Републичке радиодифузне агенције (РРА) да хитно упозори све емитере, да све активности Бориса Тадића, изузев оних које се стриктно тичу вршења уставних овлашћења председника, сврстају у страначки предизборни блок, исто као што то чине и са активностима носилаца свих осталих изборних листа које учествују на изборима.
Прикривен иза функције председника државе, Тадић заправо као председник ДС-а обилази фабрике, пластенике, сеоска домаћинства, занатске радње, мала предузећа, посластичарнице… те би те садржаје требало тако и третирати – као класичну предизборну активност. На овај начин, носилац листе се појављује више пута у информативним емисијама, што све друге странке и изборне листе ставља у неравноправан положај. Да иронија буде већа, ДС и изборна листа, чији је носилац Тадић, те исте садржаје који су представљени као активност председника Републике касније емитује као своју страначку пропаганду у плаћеним предизборним репортажама од пет минута, и тиме директно злоупотребљава функцију председника државе за страначку промоцију.
Из ДС-а одговарају да је неумесно да председника Србије прозивају људи који су годину дана на известан начин кршили закон и оглашавали се ван изборне кампање као група грађана.
„Председник странке је председник државе и обавља свој посао. Ми у ДС-у водимо парламентарну кампању, врло поносни на чињеницу да је председник државе из наше странке и врло водећи рачуна о томе шта је страначка, а шта председничка активност“, рекла је потпредседница ДС-а Јелена Триван.
То се зове препуцавање две странке, које крше иста правила.
Из РРА поручују да ће Савет агенције размотрити примедбе и заузети званичан став, али наводе да држава не може да стане у време предизборне кампање и да сви изабрани функционери морају да раде свој посао, јер њихови мандати нису истекли тиме што су расписани избори.
У РРА је стигло још неколико представки и молби медија за разјашњења правила током кампање, и на њих ће Савет РРА врло брзо одговорити. Изгледа да ће одговорити при крају кампање, када будемо сведоци на стотине злоупотреба државних функција и ресурса.
Све то народ плаћа…

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Kad bi se poštovao Zakon a posebno duh Zakona a posebno Zakona o službi u Vojsci Srbije Šutanovac ne bi smeo da daje političke izjave,partijske ocene ili poglede u prisustvu oficira Vojske Srbije iza sebe ili ispred sebe pa ni u njihovom prisustvu jer se time daje legitimitet jednoj partiji koja znači ima monopol nad Vojskom (a vojnici se ni na koji način ne mogu baviti politikom niti biti upotrebljeni u političe svrhe a posebno ne uniforma).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *