31. март – Ухапшена два припадника КПС

БЕОГРАД – Припадници Жандармерије јутрос су у 10.30 сати ухапсили два припадника Косовске полицијске службе у рејону Мердаре, који су са собом имали две аутоматске пушке, пиштоље и специјалну опрему за мерење даљине и ноћно осматрање, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Ухапшени су Шукре Бинаку и Сами Бећири, који су били у униформама КПС, рекао је Дачић новинарима у Палати Србије, након састанка с породицама српских полицајаца из Косовског Поморавља, који су данас одлуком Врховног суда Косова пуштени из притвора у Приштини и Гњилану, где су били од 25. фебруара, када су ухапшени због сумње да су подривали уставни поредак Косова.

Министар Дачић је нагласио да је то (упад двојице припадника КПС) драстично нарушавање Војно-техничког споразума потписаног у Куманову 1999. године.

“Шта они траже на територији централне Србије и по ком је то споразуму”, упитао је Дачић и додао да Србија такве поступке неће толерисати.

Министар је позвао УНМИК, Кфор и Еулекс да се изјасне о том догађају и истакао да ће свако ко на тај начин нарушава уставни поредак Србије и повређује Војно-технички споразум из Куманова бити лишен слободе.

“Не може тако са Србијом, то је превазишло сваку меру. Шта би било да су наши жандарми прешли тамо и да су ухапшени на Косову. Вероватно би већ заседао Савет безбедности УН”, нагласио је Дачић.

Дачић је најавио да ће медијима бити прослеђене фотографије и видео снимци хапшења два припадника КПС.

Ухапшени предати Полицијској станици Куршумлија

Командат Жандармерије Братислав Дикић изјавио је да су два припадника Косовске полицијске службе, који су данас ухапшени у рејону Мердара, предати Полицијској станици Куршумлија, и да је о том догађају обавештено државно тужилаштво.
“Имали су на себи униформу са ознакама КПС и били су наоружани аутоматским пушкама кинеске производње и пиштољима, а такође су поседовали и специјалну опрему за одређивање координата и мерење даљиње”, рекао је Дикић за Б92.

Он је подсетио и да, према војно-техничком споразуму из 1999. године, у области административне линије са Аутономном покрајном Косово и Метохија могу да се крећу само јединице Кфора, Војске и МУП-а Србије.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је раније данас да су припадници Жандармерије јутрос у 10.30 сати ухапсили два припадника Косовске полицијске службе у рејону Мердаре, који су са собом имали две аутоматске пушке, два пиштоља и специјалну опрему за мерење даљине.

Ухапшени су Шукре Бинаку и Сами Бећири, рекао је Дачић новинарима у Палати Србије, и нагласио да је упад двојице припадника КПС драстично нарушавање Војно-техничког споразума потписаног у Куманову 1999. године.
Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Prilicno jasno. Dosli da organizuju dalje grabljenje teritorije. Ovo je slucaj za Preki Sud.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *