30. април – У Србији 8.549 бирачких места, 38 у иностранству

БЕОГРАД – Грађани Србије моћи ће да се о будућем шефу државе и будућем сазиву републичког, покрајинског и локалних парламента изјасне на 8.549 бирачких места у земљи, али и на 38 бирачких места у 22 земље.Укупан број бирачких места у Србији и иностранству је 8.587, а на њима ће моћи да гласа 7.026.579 бирача.

Међу бирачким местима у земљи је и 29 која ће бити смештена у заводима за извршење кривичних санкција. За гласање у иностранству на председничким и парламентарним изборима 6. маја биће отворено 38 бирачких места у 22 земље, што је дупло мање у односу на 2008. годину.

Захваљујући новом закону и увођењу јединственог бирачког списка, по први пут ће бити отворено онолико бирачких места у иностранству колико је грађана Србије изразило жељу да гласа на предстојећим изборима подношењем писаног захтева у дипломатско-конзуларним представништвима.

У Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу подсећају да је за гласање на прошлим парламентарним изборима, који су одржани 2008. године, било отворено 75 бирачких места у 42 државе, а од укупног броја бирача уписаних у Посебну евиденцију бирача у иностранству гласала је само трећина.

Бирачи у Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Италији, Јужноафричкој Републици, Кипру, Либији, Луксембургу, Македонији, Румунији, Русији, Немачкој, Словенији, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори, Чешкој и Швајцарској гласаће 6. маја од седам до 20 сати по локалном времену.

Бирачи ће у Великој Британији, Канади и САД гласати 5. маја од седам до 20 сати, такође по локалном времену.

Што се тиче бирача у Србији, они најкасније до поноћи треба да добију обавештење о дану, месту и времену гласања на председничким, парламентарним, покрајинским и локалним изборима расписаним за 6. мај.
Општинска или градска управа дужна је да достави обавештење бирачима о времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме грађанин гласа и бројем под којим је уписан у изводу из бирачког списка.

Бирачи који ће гласати у иностранству обавештење ће добити преко Министарства спољних послова.За мандате у Скупштини Србије надметаће се 18 листа, а за будућег шефа државе 12 кандидата.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Prema zvanicnim podacima sa popisa stanovnistva 2011, broj ukupno popisanih stanovnika je 7.120.666, a broj onih koji ce moci da galasa 6.maja je 7.026.579. Dakle samo 94.087 stanovnika u Srbiji nema pravo glasa (dakle mladji su od 18 godina). Dakle, i ako uzmemo da na 38 biraökih mesta u inostranstvu imamo dodatnih maksimalno 5.000 upisanih na spiskove glasaca, dolazimo do frapantnog zakljucak. Objavljivanjem ovolikog broja onih koji imaju pravo glasa, vladajuci rezim sebi daje mogucnost da stampa fiktivnih glasackih listica koliko joj je potrebno da bi zadrzala vlast. Da li ce neko od opozicije i na ovu prevaru da reaguje, ostaje da se vidi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *