30. април – Самарџић: Влада незаинтересована за изборе на Косову

БЕОГРАД – Демократска странка Србије (ДСС) сматра да је Влада Србије пристала на ултиматуме ОЕБС-а о изборима на Косову зато што је ти избори не интересују, јер на Косову нема гласова за Демократску странку и њеног кандидата Бориса Тадића, изјавио је данас потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић.

“Уступци ОЕБС-у доводе у питање регуларност избора. Све раде наопако, пристали су да ОЕБС одређује локације бирачких места, па ће у општини Зубин Поток, коју контролишу Срби, мештани села Јунаке и Дријен морати да пређу по 40 километара до бирачког места”, рекао је Самарџић на конференцији за новинаре.

Самарџић је навео и да је Влада Србије по налогу ОЕБС-а пристала да се гласови са Косова на председничким и парламентарним изборима не броје на бирачким местима, иако бројање траје највише пола сата, него у Рашкој, и оценио да постоји могућност да бирачке кутије буду одузете “на граници Борка Стефановића”, као и да су “могуће злоупотребе”.

“Одлука Владе Србије да одустане од локалних избора на Косову је политички чин донет под притиском западних сила, УНМИК-а и Приштине. Сва је срећа да Влада Србије нема много законских активности приликом локалних избора, јер се кључне активности одвијају у општинама, које формирају бирачке одборе, штампају бирачки материјал и организују изборе”, рекао је Самарџић.

Самарџић је навео да се ОЕБС наметнуо као главни чинилац током разговора са Владом Србије о председничким и парламентарним изборима које ће Србија одржати на Косову и да је то видљиво у упутству које је већином гласова усвојила Републичка изборна комисија и које није повољно за одржавање избора.

“Природно је да ОЕБС, као део УНМИК-а буде укључен у изборни процес, али није природно да буде искључен из избора које организују Албанци на Косову, а да се реинкарнира када Србија организује изборе на Косову. Влада Србије је сама могла да организује изборе на Косову, а да ОЕБС буде посматрач, а не да ОЕБС одређује услове”, рекао је Самарџић.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *