30. април – РИК: Избори на Косову на 90 бирачких места

БЕОГРАД, ПРИШТИНА, ЧАГЛАВИЦА – Републичка изборна комисија утврдила је вечерас да ће се председнички и парламентарни избори на територији Косова и Метохије одржати на 90 бирачких места на укупно 28 локација у јужној покрајини.

Избори 6. маја, биће, између осталог, одржани у Косову Пољу, Липљану, Обилићу, Грачаници, Лапљем Селу, Штрпцу, Пећи, Гори, Ораховцу, Вучитрну, Звечану, Зубином Потоку, Косовској Митровици, Лепосавићу, Витини, Гњилану, Косовској Каменици и Новом Брду.

Одаловић: Значајно смањење са предвиђених 287

Секретар Скупштине Вељко Одаловић рекао је на седници РИК-а да је то значајно смањење броја бирачких места у односу на претходно предвиђених 287.

“Значајно је смањен број бирачких места у односу на оно што је предвиђено претходном одлуком РИК-а која је објављена у Службеном гласнику”, рекао је Одаловић.

Он је рекао и да је ОЕБС “преузео безбедносни ризик за одржавање парламентарних и председничких избора на Косову и Метохији”, као и да су почеле “безбедносне припреме”.

Председнички, парламентарни, покрајински и локални избори у Србији су заказани за 6. мај.

Гласови са Косова бројаће се у Рашки

Упутство за спровођење гласања на парламентарним и председничким изборима на територији Косова и Метохије, у коме, је поред осталог, предвиђено да ће се гласови из те покрајине пребројавати у Рашки, објављено је у најновијем броју “Службеног гласника”.

Тим упутством се ближе уређује спровођење гласања на Косову и Метохији у ситуацији где, без сарадње са мисијом ОЕБС, није могуће гарантовати безбедност учесника у изборном поступку.

Тако ће чланови бирачког одбора, пошто затворе бирачко место, бити дужни да запечаћене гласачке кутије са листићима, заједно са изводима из бирачког списка и запечаћеним ковертама у којима су неупотребљени листићи за парламентарне и председничке изборе без одлагања однесу у седиште општине Рашка.

Тамо ће их предати члановима Републичке изборне комисије (РИК), а о безбедном транспорту материјала од административног прелаза до бирачких места, односно од бирачких места до административног прелаза, стараће се ОЕБС.

Координатори РИК организоваће да чланови бирачког одбора у седишту општине Рашка отворе гласачке кутије, утврде резултате изборе, попуне записнике, као и да се изобрни материјал са записницима о раду бирачких одбора пренесе у седиште РИК.

Изборни материјал за гласање на територији Косова и Метохије координатори РИК предаће, као и до сада, непосредно бирачким одборима у седишту општине Рашка 1. маја, а само три члана бирачког одбора имају право и дужност да буду присутни приликом пријема изборног материјала.

Бирачка места на територији Косова и Метохије одредиће РИК на предлог Министарства за Косово и Метохију, а приликом одређивања бирачких места посебно ће се водити рачуна о безбедносној ситуацији на територији Косова и Метохије, пише у Упутству.

У том документу је прецизирано да су органи за спровођење избора РИК и бирачки одбори, које ће чинити председник и два члана.

Прецизирано је и да се на сва остала питања која нису уређена тим упутством примењују одредбе Упутства за спровођење избора за посланике и председника државе, расписаних за 6. мај, а који је на почетку изборног процеса утврдила РИК.

Приштина поздравља одлуку ОЕБС-а да организује изборе

Влада Косова поздравила је данас одлуку ОЕБС-а да преузме организацију гласања косовских Срба на предстојећим парламентарним и председничким изборима.

У саопштењу косовске владе се наводи да ће 6. маја на Косову бити отворени мобилни гласачки центри на којима це бити истакнути само симболи ОЕБС-а.

“Гласови ће се бројати ван државе Косово, обзиром да у Република Косово нема амбасаду Србије и обратно”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да влада ово сматра “великим кораком за косовску државу, јер Србија по први пут пристаје да не организује било какву врсту избора на Косову, 13 година након рата.”

ОЕБС је, како се у наводи у саопштењу, овакву одлуку донео на захтев косовске владе, “која жели да омогући свим грађанима из српске заједнице са двојним држављанством да учествују на парламентарним и председничким изборима у Србији”.

Зери: Приштина страхује да ће ОЕБС помоћи српске изборе

Приштински дневник Зери пише данас да косовска влада страхује да би ОЕБС могао да помогне одржавање српских избора на Косову, чак и локалних, што би, наводи се у тексту, врло лако могло покварити безбедносни баланс на КиМ.

Лист пише о тајном споразуму између мисије ОЕБС-а на Косову и српске владе о одржавању српских избора у Покрајини и наводи да је постојање тог споразума потврдио и министар за Косово и Метохију у Влади Србије Горан Богдановић.

Одржавање српских избора, констатује се у тексту, врло лако би могло покварити безбедносни баланс на Косову, с обзиром на то да су косовске институције које су одговорне за ред спремне да интервенишу уколико ОЕБС “изда” званичну Приштину и дозволи одржавање локалних избора.

Оно што узнемирава званичну Приштину је да би Срби у последњи тренутак могли да искористе логистику ОЕБС-а и на Косову одрже и локалне изборе, упоредо са председничким и парламентарним.

Уколико се то догоди, косовска влада је одлучна да примени и силу како би спречила одржавање свих српских избора на територији Косова, наводи Зери.

У таквим ситуацијама употреба силе је једноставно неизбежна, али оно што још више забрињава је да ни косовска влада не може да замисли епилог примене силе, јер ствари, како се наводи у тексту, могу измаћи контроли.

“Унутар владе постоји озбиљна брига и узнемирење поводом онога шта се све може догодити 6. маја. Заправо, све ће зависити од тога до које мере ће ОЕБС подржати српске изборе, тачније да ли ће дозволити и одржавање локалних избора на којима треба да буду изабрани председници ‘илегалних српских општина које се финансирају из Београда”‘, рекао је за Зери неименовани високи званичник косовске владе.

Упутство да се спрече српски избори

Полицијска станица у Грачаници добила је упутство за спровођење оперативног плана о спречавању свих предизборних радњи на територији општине за српске изборе 6. маја, рекао је данас командир те станице Братислав Трајковић.

Он је за Радио КИМ из Чаглавице казао да је налог стигао из главне дирекције косовске полиције у Приштини.

Трајковић је казао да је реализација плана већ почела и да је део његовог спровођења јучерашње спречавање предизборних активности Српске радикалне странке.

Двојица функционера СРС-а, Радован Ничић и Драгутин Перић, приведени су јуче на два сата у полицијску станицу у Грачаници. Такође им је одузет сав страначки материјал.

Трајковић је додао да је полиција јуче уклањала предизборне плакате у Лапљем Селу.

“Ничић и Перић су приведени на информативни разговор након чега су ослобођени. Цела акција изведена је у оквиру најава да ће 2. маја у Грачаници Српска радикална странка одржати предизборни скуп”, рекао је Трајковић.

Ивановић: Инаћење омогућило Приштини да поставља услове
Начин на који ће Београд, уз помоћ Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), 6. маја спровести српске председничке и парламентарне изборе на Косову, према мишљењу лидера Срба са Косова, представља компромис са захтевима Приштине и отвара питање регуларности таквог изборног процеса, пише Данас.

У РИК у недељу није било могуће потврдити да ли је постигнут договор о броју бирачких места, пошто је ОЕБС затражио од Србије да се њихов број смањи са 280 на 90, пише Данас, наводећи да је Београд пристао да се број чланова бирачких одбора смањи на три.

“Све су то последице инсистирања на локалним изборима, за које се у старту знало да не могу да се одрже на Косову без сагласности међународне заједнице. Инаћењем око тога довели смо Приштину у позицију да поставља услове”, изјавио је Данасу државни секретар у Министарству за Косово Оливер Ивановић.

Извор: Танјуг, Бета, ФоНет, РТВ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *