30. април – Приштина страхује да ће ОЕБС помоћи српске изборе

ПРИШТИНА – Приштински дневник Зери пише данас да косовска влада страхује да би ОЕБС могао да помогне одржавање српских избора на Косову, чак и локалних, што би, наводи се у тексту, врло лако могло покварити безбедносни баланс на КиМ.

Лист пише о тајном споразуму између мисије ОЕБС-а на Косову и српске владе о одржавању српских избора у Покрајини и наводи да је постојање тог споразума потврдио и министар за Косово и Метохију у Влади Србије Горан Богдановић.

Одржавање српских избора, констатује се у тексту, врло лако би могло покварити безбедносни баланс на Косову, с обзиром на то да су косовске институције које су одговорне за ред спремне да интервенишу уколико ОЕБС “изда” званичну Приштину и дозволи одржавање локалних избора.

Оно што узнемирава званичну Приштину је да би Срби у последњи тренутак могли да искористе логистику ОЕБС-а и на Косову одрже и локалне изборе, упоредо са председничким и парламентарним.

Уколико се то догоди, косовска влада је одлучна да примени и силу како би спречила одржавање свих српских избора на територији Косова, наводи Зери.

У таквим ситуацијама употреба силе је једноставно неизбежна, али оно што још више забрињава је да ни косовска влада не може да замисли епилог примене силе, јер ствари, како се наовди у тексту, могу измаћи контроли.

“Унутар владе постоји озбиљна брига и узнемирење поводом онога шта се све може догодити 6. маја. Заправо, све ће зависити од тога до које мере ће ОЕБС подржати српске изборе, тачније да ли ће дозволити и одржавање локалних избора на којима треба да буду изабрани председници ‘илегалних српских општина које се финансирају из Београда”’, рекао је за Зери неименовани високи званичник косовске владе.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *