27. април – Озрачени радници, опасност и у Винчи

Запослени у “Нуклеарним објектима” изложени зрачењу, због немара није безбедно ни у оближњем насељу. Инжењери писали Влади, директор негира тврдње, оштећене ућуткали

У кругу Института “Винча” догодио се инцидент, а запослени су прекомерно озрачени! Пре недељу дана радници ЈП Нуклеарни објекти Србије (НОС), вадећи из базена радиоактивне шипке, примили су дозу зрачења драстично већу него што би смели. И, уместо да им се помогне, целу ствар је неко намеравао да заташка.

Овај посао изводили су, тврде инжењери предузећа, по налогу в. д. директора др Јагоша Раичевића.

– Запослени су озрачени вишеструко изнад планских и одобрених вредности и боравили су у радијационим пољима екстремно високих интензитета. О свему постоје докази и документација – наведено је у писму у које су “Новости” имале увид, а које је мр Снежана Павловић, директор сектора за радијациону сигурност, упутила у четвртак министрима Ивици Дачићу, Жарку Обрадовићу и Оливеру Дулићу.

Наведено је и да је одмах после инцидента започело заташкавање и, превентивно, људима за које се верује да би смели да говоре о томе запрећено отказом.

О случају није обавештена ни Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења, која је надлежна за контролу радиоактивности, потврдила нам је директорка Мирјана Раденковић.

Запослени у ЈП НОС, страхујући за сопствена радна места и безбедност, како своју, тако и становника Винче, кажу да у предузећу влада потпуни хаос, да су смењени неки од најбољих стручњака, а на њихова места доведени људи који немају довољно искуства на пословима нуклеарне безбедности.

И баш због свих ових проблема инжењери НОС упутили су пре две недеље писмо Влади Србије у коме износе све проблеме.

Они тврде да је модел управљања у ЈП непримерен нуклеарним објектима и да то доводи до нарушавања система безбедености нуклеарног материјала.

Наводе и да се средства распоређују према личним афинитетима управе – реактивира се простор реактора РА, чији рад је забранила држава и који је у сарадњи са ЕУ стављен ван снаге.

– Сматрамо да аматеризам и лични интерес појединца не смеју да угрозе безбедност запослених (који нису осигурани) и грађане Београда који је на десет километара од реактора – упозоравају инжењери.

Од запослених у “Винчи” сазнали смо како се прошлонедељни инцидент догодио.

– Колеге из НОС вадиле су из базена шипке у којима је раније било нуклеарно гориво. Чим су извађене из воде, зрачење је било изузетно велико. Дозиметристи су тражили да се посао прекине. А онда им је стигло наређење да још једном понове цео поступак. Тако су у два минута озрачени више него што би, регуларно радећи посао, били озрачени током неколико недеља.

Др Јагош Раичевић, в. д. директора ЈП НОС, у коме инжењери виде главног кривца за последњи акцидент, али и за заташкавање, тврди, међутим, да акцидента није ни било.

– Није се догодило ништа непредвиђено – каже Раичевић. – Та количина зрачења једнака је оној коју примите на лету од Београда до Њујорка. Нема говора о било каквом акциденту.

Председница УО ЈП НОС, проф. др Уранија Козмидис Лубурић, ипак, не пориче да је прекомерног зрачења било, али каже и да нема потребе за дизањем прашине.

– Било је речи о томе на УО, али то није наша, већ надлежност директора – објашњава др Козмидис Лубурић. – Ништа драматично се не дешава.

Она потврђује да су поједини директори смењени, јер су, како каже, имали пропусте у раду.

ВЛАДА ИМ НИЈЕ ОДОБРИЛА БУЏЕТЗАПОСЛЕНИ у ЈП НОС озбиљно се плаше дана када ће каса предузећа да буде испражњена, а они да остану без плата. Кажу да им план рада за 2012. годину није одобрен.
– Још прошле године тражили смо од Владе да укалкулише средства за рад ЈП НОС, али она још нису стигла – каже Уранија Козмидис-Лубурић. ЈП НОС пратиле су афере и у време претходног директора, мр Радојице Пешића, који је смењен. Буџетска инспекција нашла је неправилности у јавним набавкама, којима је оштећено предузеће.

ИЗБЕГНУТА КАТАСТРОФА ПРЕ ДВА МЕСЕЦАКРАЈЕМ фебруара у Институту “Винча” поплављен је подрум у којем је био ускладиштен самлевени уранијум (тзв. жути колач), који је у Винчу стигао још пре четрдесетак година. Јавност до данас није сазнала шта се заиста догодило и да ли су Београђани и житељи неколико насеља низ Дунав били изложени зрачењу, а да то нису ни знали. Нико још није одговарао за то што је опасни материјал чуван у подруму, иако је ЈП НОС требало да га ускладишти у специјални хангар.

Извор: http://www.novosti.rs


Један коментар

  1. Koja prica, pazite sada, sad ce biti nije to od Nato bombardovanja da krepavamo kao zamorci!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.