25. април – Суспендован шведски новинар који је вређао Србе

СТОКХОЛМ – Познати шведски глумац и радио-водитељ Герт Филкинг, који је у директном програму Радија 1 упоредио Србе са норвешким терористом Андерсом Берингом Брејвиком и упутио низ увреда на рачун српског народа искључен је из сваког рада ове радио станице, пише шведски лист “Свенска дагбладет”.

“То је била несрећна и непромишљена изјава која је узбуркала јака осећања”, рекао је Кристер Модиг, потпредседник шведске медијске компаније МТГ која управља овим радиом.

Шведски лист наводи да је Филкингова изјава изазвала снажне реакције у Србији, као и међу Швеђанима српског порекла. Како наводи лист, и амбасадор Србије у Стокхолму Душан Црногорчевић у писму које је упутио Модигу изразио је незадовољство због увреда које је српској заједници упутио шведски водитељ.

Филкинг се извинио због вређања српског народа у емисији у којој је Србе назвао Брејвицима, психопатима, ретардима, чак и проклетим свињама. “Дана 17. априла дао сам много непромишљених и нетачних изјава у мом програму који је био провокативан – како за слушаоце српског порекла тако и за остале”, стоји у Филкинговој изјави на сајту шведског радија, написаној на шведском и српском језику.

Шведски радио-водитељ тврди да је увреде изрекао без претходног размишљања. “Одмах сам схватио да моја изјава није у реду, али кад програм иде уживо нема враћања. Желим да се овом поруком понизно извиним српској заједници и свим осталим слушаоцима због моје изјаве”, навео је Филкинг.

Филкинг је у веома слушаној емисији “Гертов свет” коментарисао суђење норвешком ултрадесничару Андерсу Брејвику, који је убио 77 људи прошле године. Филкинг је прокоментарисао како је “свет пун оваквих Брејвика”, да би га његова саговорница прекинула констатацијом: “Ухватили смо, у сваком случају овог Брејвика”.

“Ухватили смо и многе друге, ухватили смо оне Србе који су се понашали као проклете свиње, који су побили више стотина хиљада људи и протерали више милиона људи, њих смо ухватили. Мислиш ли да их Срби осуђују? Не, Срби их величају као хероје. Ко су онда психопате? Да ли је онда већи део српског народа ретардиран? Или су ретардирани само они који су осуђени за ратне злочине?”, рекао је тада Филкинг гласом пуним љутње.

Иначе, у Шведској, према неким проценама, живи више од 300.000 грађана српског порекла, што их чини једном од најбројнијих мањинских заједница на овом делу скандинавског полуострва.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Čovek očigledno ima MENTALNI PROBLEM.Ili jednostavno radi za pare.Nortmalna osoba OVAKO NEŠTO NEBI IZGOVORILA.

  2. Dakle huškanje na progon i napad na srpski narod, po njima je “nesrećna i nepromišljena izjava”? Dakle ovaj hohštapler i zaljubljenik u vehabijski terorizam, može sebi da dozvoli da “mu se omakne” ono što je izjavio i da ga niko ne smesti tamo gde mu je mesto? I to je ta evropa, u koju nas ovi vampiri vode… Tako nam i treba.

  3. I jos debelu novcanu kaznu da plati. Ako je suspendovan, i vreme mu je za penziju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *