25. april – Kosovo: Srbima spremaju završni udarac

D. N. Petrović – Vesti

Kako se bliže izbori u Srbiji, raste napetost na severu Kosmeta gde Srbi, svakodnevno bombardovani raznim informacijama i dezinformacijama, ne znaju šta da čine. Naime, nekoliko stranaka i koalicija – DSS, SRS i URS, pozivaju Srbe da izađu na birališta i u Zubinom Potoku i Zvečanu, gde su raspisani i lokalni izbori i glasaju za odbornike novih skupština opština.

Istovremeno, tri velike stranke: DS, SNS i SPS smatraju da nema uslova za održavanje lokalnih izbora i da zbog toga nisu predale svoje liste.
Sa (ne)održavanjem lokalnih izbora u Zubinom Potoku i Zvečanu (u Leposaviću i severnoj Kosovskoj Mitrovici nisu raspisani, jer su tamo izbori održani pre dve godine) povezana su i poslednja sve učestalija zveckanja oružjem na Kosmetu.
Najpre su se Albanci, njih oko 400, okupili na Bajgori, u selu Šaljska Bistrica, koje pripada Leposaviću (jedino albansko selo u opštini) da bi navodno proslavili jubilej brigade OVK-a, a u stvari glavni cilj je bio da neki od njih, naoružani do zuba, siđu do srpskih sela i Ibarske magistrale i pokažu da su spremni da intervenišu. Sve to mirno su posmatrali vojnici poljskog kontingenta Kfora i pripadnici KPS-a koji sada tvrde da ništa nisu videli, mnogo se nije uznemirila ni lokalna samouprava u Leposaviću gde su na vlasti DS i SPS.

Odmah potom iz Nemačke je stigla potvrda da šalju još 550 specijalaca, a Austrija 150 vojnika. Oglasio se i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je u Evropskom parlamentu odjednom optužio Euleks da nije sposoban da sprovede svoje zadatke na severu Kosova, a dan kasnije objavljeno je da Amerikanci u Albaniju šalju još 250 specijalaca obučenih za brza reagovanja koji bi vrlo brzo mogli da stignu i do severa Pokrajine.
Srbi na severu Kosmeta ističu da su sve to pretnje i pripreme za integrisanje i ovog dela Kosova i Metohije u institucije “nezavisnog Kosmeta”, a strahuje se da je sve dogovoreno sa Beogradom.
– Sve je dogovoreno, lokalnih izbora će biti, ali ih vlasti u Beogradu neće priznati, do formiranja nove Vlade Srbije ostaće sadašnja vlast, a potom će biti raspuštene sve četiri skupštine opština i formirana nova opštinske veća koja neće odražavati volju naroda, ali će biti spremna da sarađuju sa Prištinom, pa ih iz Tačijeve vlade neće nazivati paralelnim strukturama – kaže jedan ugledni i dobro obavešteni Srbin sa severa Kosmeta.
– Nakon toga, opet uz blagoslov Beograda, Priština će u opštinama na severu Kosmeta raspisati lokalne izbore za koje se priprema i deo iz Prištine plaćenih i od Beograda instruisanih Srba. Takvih je samo u Kosovskoj Mitrovici nekoliko stotina. Ako bude bilo kakvog otpora primeniće silu, zato i pojačavaju snage Kfora, KPS-a i Euleksa, navodno da čuvaju Srbe od Albanaca, a cilj im je da nas uteraju u nezavisno Kosovo i da zaštite one koji su sada na platnom spisku Tačija i koji se spremaju za njegove izbore – kaže sagovornik “Vesti”.

Teraju Srbe u Tačijevu državu

U Zvečanu je predato šest, a u Zubinom Potoku četiri odborničke liste, lokalnih izbora će svakako biti, očekujemo i dobar odziv građana, na budućoj Vladi Srbije je da odluči: hoće li ih priznati ili ne – kaže Dragoslav Dobrić, predsednik Skupštine opštine Zvečan.
On naglašava da bi svako ignorisanje narodne volje značilo teranje Srba sa severa Kosmeta iz svoje države Srbije u državu Hašima Tačija.

Izvor: http://www.vesti-online.com

2 komentara

  1. Sta je Tadic sve dogovorio, bog sveti zna. Deluje prilicno bledo i neiskreno.
    Izdaju sigurno pravda nasom nemoci.
    Moguce je i da je Dacic dogovorio detalje na “molitvenom dorucku”, ko zna.
    Drze ih sa raznim aferama kofer i ostalim, kao kerove na lancu.
    Jadna nam majka ako DSS i ostale patriotske stranke ne osvoje 84 mesta, ode i Ustav.

  2. Koalicija SPS PUPS JS predala je listu kandidata za odbornike u opstini Zvecan, u Zubin Potok nisu. Sto se tice SNSa, u opstini Zvecan se slatko isposvadjali izmedju sebe,mislim na kandidate za odbornike, umalo da ispadne tuca. Sutra dan Nikolic u medijama izjavljuje da ne trebaju biti odrzani lokalni izbori na KiM. BRUKA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *