23. април – МИКИС ТЕОДОРАКИС: ПОЗИВАМ ГРКЕ НА ОПШТУ ПОБУНУ И РЕВОЛУЦИЈУ!

Грчки воз не може ни лево ни десно јер њиме управљају странци. Једино решење је да демолирамо пругу и изградимо нову

Иако у поодмаклим годинама, Микис Тхеодоракис (86), чувени грчи композитор („Грк Зорба“) један је од лидера актуелних грчких уличних протеста. Стари левичар, ветеран грчког партизанског отпора против немачке окупације у Другом светском рату, касније противник проамеричке војне хунте (1967-1974) – Теодоракис је међу првим јавним личностима Грчке која је позвала народ на револуцију тврдећи да су драконске мере штедње заправо велеиздаја.

Атхенс Неwс: Зашто сматрате грчко прихватање програма мера штедње велеиздајом?

Микис Теодоракис: Током 2009. године Грчка је била на нивоу, рецимо, 100. За само две године, Тројка (француско-немачка управа ЕУ, Европска централна банка и ММФ; прим. прев.) и наша влада спустиле су ту бројку на нулу, и тада је владу преузео премијер Лукас Пападемос.

Зашто се нико не пита зашто земља срља у хаос, упркос томе што нам све време говоре да нам Европљани шаљу милијарде евра? Где одлази тај новац? Одлази назад у руке наших кредитора, док се држава и даље оптерећује новим кредитима и каматама. На тај начин је спољњи дуг порастао на 160 одсто БДП, а после овог пакета од 130 милијарди евра нарашће на 180 одстро БДП.

То је без преседана, и значи да ће нам везати и руке и ноге – и ставити нас на ломачу спољњег дуга и камата за идућих 150 година. Којим правом политичке странке могу да одлучују у име целог народа када они представљају мањину. За Пасок је шест одсто бирача, а за Нову Демократију 20 одсто, и како то они узимају за право да одлучују о следећих сто година ове земље?

Каква је ваше мишљење о парламентарној дебати о пакету спаса?

– Не интересује ме парламент који представља мањински дио нације. Сви скупа добили су мање од 50 одсто гласова целокупног бирачког тела. Из позиције Устава они су илегални и они изводе државни удар, исто као и представници војне хунте.

Да ли је банкрот Грчке боље решење за средњу и нижу класу?

– Како неко уопште може да говори о банкроту у будућем времену кад смо већ банкротирали, кад је 423 хиљаде фирми затворено а незапосленост прешла 20 одсто. Зар не видите људе који претурају по смећу и спавају на улици? Они који су нас свесно одвели у банкрот – Тројка и наша влада – сада кажу да ће нас спасити од банкрота. Па то је нечувено!

Овим новим меморандумом они легитимизују претходни, онај из 2010, који није прошао, јер у парламенту није добио тропетинску већину. Професор права Јоргос Касиматис тврди како ни 300 посланика не могу да доносе одлуке ове врсте, које се тичу националног интегритета. У складу с тим, имплементација меморандума је нелегална. Тројка, чланови владе и сви политичари који су учествовали у одобравању меморандума немају легитимитет. Будите уверени да ће им се једног дана због тога судити и да ће бити кажњени.

Може ли левица да сруши тај меморандум?

– Не само левица већ цео народ. Од патриотске левице до патриотске деснице. Отаџбина! Грчка! Грађани ће уједињени једног дана срушити и ову нелегитимну владу, и Тројку и партнерство Меркел-Саркози. Грчка је богата земља. Наш народ је вредан. Недостаје нам само национална независност.

Још од краја грађанског рата – дакле од 50-тих – о свим важним државним питањима у Грчкој – о дипломатији, одбрани, економији, политици – о свему одлучују Американци. Шта су политичке странке које владају Грчком? То су странке директно одговорне САД и само уз одобрење САД оне могу да владају, а циљ им је да левицу држе изоловану са стране. Али данас се патриотска левица буди. То је сила која је спасила Грчку од нацизма, која се борила против војне хунте и за повратак демократије. То је права истина која се покушава сакрити.

Што се тиче две владајуће странке – Нове демократије и Пасока – оне су нас одвеле у дубоку задуженост, у корупцију, у зависност од ММФ и, на крају – у катастрофу. То је данас јасно целом народу. Према анкетама, Пасок и премијер Јоргос Папандреу имали су 2009. подршку од 44 одсто, а данас свега шест одсто. Народ је почео да разуме све, буди се и протестује.

Ко је крив за кризу – Грци, Немци и њихов модел или потпуна доминација тржишта?

– Једина криза која овде постоји је криза међународног капитализма. Њиме данас влада међународна мафија, која се састоји од власника крупног капитала и лажног новца. Капитал је очигледно купио цело европско политичко вођство, које још увек није свесно да је себи ставило конопац око врата. Они се данас понашају попут грабљивица, али већ сутра цела Европа постаће жртва, управо као ми данас.

Шта ће се догодити са политичким системом пошто су многи чланови парламента избачени из владајућих странака – Пасока и Нове демократије?

– Пошто је подршка Пасоку пала на свега шест одсто, иста судбина ће да стигне и Нову демократију. Можда ће да се појаве нове странке, али у суштини то су опет исти људи са истим идејама, који пристају да будемо несамостална нација и да нама владају стране владе.

Политички систем данас је као воз који иде својим путем, а његове шине и управљање су одредиле стране силе. Нема разлике у томе што ће се вагони попунити новим странкама. Нема разлике у томе да се машиновиођа–премијер промени? Воз не може ни лево ни десно, волана уопште нема. Брзинама и кочницама управљају странци. Они нас возе равно у потпуни хаос.

Једино решење је да демолирамо пругу и изградимо нову, која ће ићи тамо куда жели грчки народ, ако народ икад дође у позицију да поново узме своју судбину у своје руке.

Зашто нисте ујединили народ у антимеморандумски фронт? Да ли је ваша нова организација – Елада – формирана да то уради?

– Манолис Глезос и ја позвали смо народ да изађе на улице Атине. То су и учинили. Стотине хиљада људи је протестовало. Државни репресивни апарат нас је у паничном страху запрашивао отровним гасом да нас побију. Глезос је био крај мене и пао је у несвест. Нисам могао да дишем и видео сам смрт пред очима. Али успео сам да се опоравим и да се вратим на своје место пред полицију и зграду парламента. Узео сам мегафон и рекао: Не брините, нећемо напасти зграду парламента. Урадићемо то касније, кад будемо спремни!

Тада су почели да нас засипају хиљадама димних и шок бомби. Дословно се смрачило од дима бомби и сузавца. Живот ми је спасило што сам носио маску. А, што се тиче организације Елада, све иде по плану и остварићемо замишљени циљ.

Да ли је рушење широм Атине било планирано? Да ли постоји опасност од социјалне експлозије?

– Покушали су да уплаше народ. Да није интервентна полиција кренула на нас сузавцем и батинама, милион људи би окупирало зграду парламента. И маскирани полицајци су се, заједно са униформисанима, тукли против нас. Наравно, редовно се ту појаве и разне банде, лопови и шљам, чији је циљ да искористе немире за пљачку. Али у страшној ситуацији, кад са собом имате стотине хиљада људи који протестују, који се даве у облаку сузавца и дима, тада настају бес, гађење и љутња. Власт настоји да нас уплаши и разједини на све начине. Једина страна које је одговорна за пакао који се десио у Атини је политичко вођство – наша влада.
Athens News

3 коментара

  1. uz duzno postovanje prema Grcima, koji su ‘stvorili’ i pojmove poput “anarhije” i “haosa” – i uz saosecanje sa grckim narodom, zbog trenutnih teskooca, ipak, vise bi voleo da cujem, koliko ih je savremena “unija” ( EU i NATO) – “usrecila” ???! Jer, ni jedna unija sa zapadom – nikavog dobra im nije donela ?!.. ” Nista nije novo pod suncem..” ?! Valjalo bi blagodariti Bogu za “bic” trenutnih patnji – kao na ‘lekciji’ za otreznjenje, da se vrate veri Pravoslavnoj i tu traze blagoslov a da se kao posasti klone svih anarhistickih nauma, koji mogu da donesu mnogo vise zala, nego sto ih sada imaju ( neka se samo podsete svog haosa koji je vladao u vreme Sv. Grigorija Palame i cara Dusana ?! ) ?!

  2. ovo ceka i nas ako se ne opametimo kao narod i na Djurdjevdan ne svrgnemo sve ove mangupe koji su ucestvovali u vladajucim garniturama od 2000 na ovamo.

  3. Da ojaca Rusija.
    Pa da se povezemo u Savez sa Rusima, Grcima, Makedoncima, mozda i Bugarima, ako hoce.
    Sve se menja., videcemo za 10-20 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *