19. април – Политичка неутралност Србије реална и остварива

БЕОГРАД – Кандидат ДС С за председника Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да је програм политичке неутралности, за коју се залаже та странка, реалан, остварив и одржив, а да право расположење грађана о евроинтеграцијама може да покаже једино “поштени референдум”.

Коштуница, у интервјуу Тањугу, такође каже, да пре било какавих постизборних калкулација, жели да на изборима чује шта грађани мисле о идеји политичке неутралности.

О евентуалним коалиционим партнерима Коштуница ће, каже, размишљати након избора. Исто важи и за председничке изборе, за које је, како каже, још рано да се изјасни кога би подржао, уколико сам не прође у други круг. “Странка је отворена за разговоре, држаће се својих начела и видећемо шта ће бити исход тих разговора”, напоменуо је Коштуница и додао:

“Постоје неке ситуације у којима су интерес државе и политика много важнији од било какве изборне калкулације. То је та државотворна и национално одговорна политика за коју сам се увек залагао и она ће и на овим изборима имати предност”, казао је Коштуница. Према његовим речима, ДС С на изборима на свим нивоима нуди врло једноставну идеју, “не куле и градове”, већ покушај да се укаже на могућност да Србија може да ојача и да се слободно развија без ЕУ.

Како тврди, политичка неутралност, која је фокус његове председничке кампање, одраз је “широког расположења јавности у Србији да крене другим путем, односно да не буде чланица ЕУ и да слободно сарађује са свим државама у складу са сопственим интересима”. “То значи да сарађује са ЕУ и свим њеним чланицама, али не на онај начин на који је сарађивала, на нашу штету и поданички”, истакао је Коштуница.

Да се ради о широј идеји од кампање странке, како је истакао, говори и проглас ДС С о политичкој неутралности, који је до сада потписало више од 200 истакнутих јавних личности. О томе какви су аргументи политичке неутралности и неуласка Србије у ЕУ, када према последњем истраживању већина грађана јесте за европске интеграције, Коштуница каже да право стање реасположења грађана на ту тему може да буде јасно само када се распише “поштен референдум”.

“Која је цена европског пута у протекле четири године било је више него јасно када је реч о платама и пензијама у Србији, задужењу Србије и катастрофалном стању у коме се налазе наша индустрија и пољопровреда”, оценио је Коштуница. Он је додао да су губици Србије на европском путу бројни и да су је скупо коштали када је реч о њеном територијалном интегритету, “односно у постепеном одвајању или отимању Косова од Србије, довођењу у питање и унутрашњег уређења Србије кроз доношење противправног статута Војводине, Декларације о Сребреници…

“Губици су садржани и кроз примену Споразума о стабилизацији и придруживању, којим је Србија изгубила стотине милиона евра, стотине наших предузећа је затворено и једноставно сви аргументи говоре о томе да Србија може да се развија и буде слободна земља и сачува територијалну целовитост у којој није чланица ЕУ”, објаснио је лидер ДШ.

Коментаришући оптужбе да је политичка неутралност вид изолације Србије, лидер ДС С каже да то није тако и да изолацију представља догму актуелне власти да “ЕУ нема алтернативу”. “Политичка неутралност не значи изолацију Србије, већ могућност шире сарадње са свима. Сматрао сам да о томе треба говорити, јер смо суочени са нечим што је државана идеологија или владајућа догма, која је заиста узела маха и корена”, рекао је Коштуница.

Он је додао да је та догма покриће за све неуспехе садашње власти, која пуне четири године говори о томе да “ЕУ нема алтернативу”. “Ако кажете да ЕУ нема алтернативу онда кажете да Србија не може да постоји осим као члан ЕУ”, сматра Коштуница.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Sančo Pansa

    Kao i uvjek kod Voje je sve jasno i glasno. Nadati se pobjedi dr. Koštunice i DSS-a.
    Prepustiti Voji da satstavi koaliciju i to nam je jedina šansa za preporod i spasenje Srbije iz svakojake bijede do koje su nas dotjerali, zapadnjački vazal, Tadić i njegovi poslušnici.

    Program koju su nam spremili aktuelna vlast-sluge i namještenici Brisela i Vašingtona bi bio konačni slom Srba kao nacije i raspad Pravoslavlja na ovim prostorima.

  2. VOJO BOG TI ZDRAVLJA DAO…VELIKI POZDRAV IZ RF…A redakciji,,,,,sta da kazem????nije lako biti sluga…REZIMU JANJICARSKOM…na celu sa BARBIKOM-MUSLIMANOM…Stidecete se jednog dana-ISPRED VASE DECE…BOG sa RUSIJOM CUVA PRAVOSLAVNE.AMIN BOZE.

  3. Moze li se biti neutralan politicki i vojno kad Nemci salju jos VOJNIKA na Kosovo??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *