18. април – САНДА Р. ИВИЋ ЗА „В. НОВОСТИ“: БЛИЗУ СМЕНА ВЛАСТИ

Србија не треба да буде чланица Европске уније, као што не треба да постане ни руска губернија. Останимо политички неутрални, јер је то најбољи оквир за очување слободе и за економски развој земље – поручила је за „Новости“ Санда Рашковић Ивић, потпредседник ДСС и бивши амбасадор Србије у Риму.

Зашто толико инсистирате на идеји политичке неутралности током ове кампање?

– Јер је то исконска идеја која се као лоза вије око наше духовне вертикале. Прича о неприпадању блоковима старија је од Титове несврстаности. Још је Свети Сава, стварајући српску државу, говорио да је Србија исток западу, а запад истоку. Кад нас је бог ставио овде где јесмо, најбоље је да послушамо тај диктат географије и пута који нам је забележен пре више од осам векова.

Да ли Србија може економски да издржи ту политику коју „диктира духовна вертикала“?

– Наравно да може. Србија је једина земља ван бивших република СССР која има споразум о слободној трговини са Русијом. То је огромна развојна шанса коју бисмо изгубили даљим кретањем ка ЕУ. Видимо и да се Словенија и Хрватска као чланице ЕУ све више окрећу тржишту Србије, а не Италије и Аустрије. Србија треба своје природне предности максимално да искористи уз сарадњу са ЕУ. Али чланство нам не би донело економску корист већ штету.

И ДСС се залагао за улазак у ЕУ и радио предано на европским интеграцијама…

– ЕУ је тада био клуб богатих, срећних, стабилних земаља. Те земље више нису ни богате ни срећне ни стабилне. Неколико земаља је чак на ивици банкротства и на ивици револуције. Све више се говори о томе да ће се ЕУ урушити у мање савезе и да ће бити подељено на прву, другу и трећу лигу. Видећемо да ли ће српски еврофанатици тада тврдити да чланство у трећој лиги нема алтернативу. То би било увредљиво за Србију и њену историју. Србија и Европа су много старије од ЕУ.

Страхујете ли да ћете после избора остати усамљени са идејом политичке неутралности, пошто се већина странака залаже за улазак у ЕУ?

– Тачно је да у овом тренутку делује да је мали коалициони капацитет ДСС. Међутим, познато је да је наш проглас о политичкој неутралности до сада потписало више од 200 јавних личности, интелектуалаца, академика, уметника, научника… То је постао својеврсни политички покрет. „Вирусом“ неутралности врло брзо ће да се „инфицирају“ и други. Залагање за ЕУ постаје мантра без икаквог садржаја.

Да ли очекујете смену власти после избора?

– Смена власти је Србији потребна као кисеоник живој души да преживи. Та смена мора да буде потпуни дисконтинуитет са досадашњом политиком.

Зар није било и позитивних тековина одлазеће владе?

– Кад се подвуче црта, негативних учинака је много више. Власт је прво говорила да кризе нема, па онда да је она развојна шанса. Обећали су 200.000 радних места, а још 300.000 људи је остало без посла. Плате су пале за четвртину, а регионалне разлике продубљене. Власт је признала Косово са звездицом, Војводина је добила сепаратистички статут. Држава се у потаји води ка чланству у НАТО. То су резултати ове власти.

Видите ли могућност да Коштуница и Николић постигну договор за формирање нове владе?

– Ту могућност видим веома јасно. Између ДСС и СНС постоји једно отворено питање, а то је однос Србије ка ЕУ. Преговараћемо искрено и отворено и очекујем договор. Позитивно је што је Николић најавио да ће анулирати све споразуме Београда и Приштине који су противуставни и иду на штету Србије.

ИДЕЈА НАДИЛАЗИ ПРОЦЕНТЕ

Какав очекујете резултат вашег председничког кандидата Коштунице?

 

– Странка смо која следи идеју и нисмо за власт по сваку цену. Коштуница је показао да се са лакоћом успиње на власт, да му она не удара у главу и да са ње још лакше силази. Политику неутралности, коју проноси председник Коштуница, подржава прближно половина Срба и та идеја надилази дневнополитичке пролазне резултате и проценте.

НЕ ВИДЕ БАЛВАН У СВОМ ОКУ

Кампања постаје све прљавија. Имате ли адуте за „ниске ударце“ према ривалима?

– Никад се нисмо бавили прљавом кампањом, а то нам није враћано како треба. Прво су нас монструозно оптуживали да смо политички инспиратори убиства бившег премијера Ђинђића, па су правили медијску хајку за „Колубару“, паљење америчке амбасаде, а видимо да нам спремају и нове јалове афере. То ни комунисти нису радили на такав начин. Непрекидно траже трн у нашем оку, а балван у свом не виде.

Извор: http://dss.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *