18. април – КПС преузела заштиту Девича

фото: www.mc.rs

КИМ радију је из Косовске полиције потврђено да је јуче потписан трилатерални споразум са представницима ЕУЛЕКС-а и КФОР-а у вези са обезбеђивањем манастира Девич од стране косовске полиције.

Како је саопштено, споразум ће бити спроведен на основу задатака и обавеза које проистичу када је у питању заштита и очување културних и верских објеката.

Све стране потписнице споразума су се сложиле да буде обављен пренос овлашћења са КФОР-а на косовску полицију јер, како се наводи, полиција је показала спремност да преузме одговорност за чување овог манастира.

“Одговорност за обезбеђивање манастира је сада у пуној надлежности КПС-а која ће тамо бити присутна 24 часа. Прошли смо тзв. транзициони период од месец дана и сада смо преузели потпуну оговорност”, саопштено је из полиције.

Манастир Девич, који се налази се у дреничкој шуми, пет километара јужно од Србице, спаљен је током мартовских нереда 2004. године и сада је делимично обновљен.

Саграђен је око 1434. године на месту где се у једној шупљој букви подвизавао Св. Јоаникије Девички.
Манастир је подигао деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у знак захвалности за оздрављење своје кћери девице, по чему је манастири и добио име.

Теодосије: КФОР остаје код Девича

Епископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да је добио уверавања од команде Кфора да ће војници међународних снага остати код манастира Девич на северу Косова и да безбедност  манастира неће бити угрожена.

Теодосије је у изјави Тањугу рекао да су војници КФОР-а и даље присутни код манастира Девич, да тамо остају до даљњег као и да се безбедност манастира не доводи у питање.

Извор: http://www.radiokim.net

Један коментар

  1. NASELJA za Srbe oko CRKAVA I MANASTIRA? Šokiran sam informacijom da Kosovska policija preuzima nadležnost od Kfora da čuva Srpske crkve i manastire!? Kakav će osećaj imati Srpski sveštenici, monahinje i monasi kada će im iznad glava i na kapijama dežurati do zuba naoružani Albanci?! Kako mogu Srpske crkve da funkcionišu bez srpskog naroda na Srpskoj teritoriji? Zašto Srbija pristaje i učestvuje u stvaranju genocidne klime (uslove) pod kojim će Srbi da Žive: Srpska geta u žice, granica Kosovo-države, albanski carinici i teranje Srba na prelaze (za Srbiju) kroz mišju rupu…? SRBIJA je po Ustavu dužna, ali samo na rečima brani integritet, a USLOVE ŽIVOTA gradjana (Srba) smatra za NACIONALNE INTERESE (Politika Borisa Tadića, Jovanovića, Draškovića…: Srbima ne trebeju hektari zemlje (oni će živeti od vazduha) “nego bolji uslovi života” – A Albancima se nudi-poklanja cela teritorija Kosmet)? Srbija ništa od toga nije (od)branila? – ZAŠTO Srbija ne traži da se oko crkava i manastira izgrade kuće-naselja za proterane Srbe povratnike???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *