16. април – ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА ЗА „ДАНАС“: ЕУ ЈЕ ВЕЗАЛА РУКЕ СРБИЈИ

Јасно је да централну тему ДСС представља политичка неутралност Србије и сматрам да је изузетно важно то што је више од 200 угледних јавних личности подржало наш проглас за проглашавање те неутралности.

Јер, политичка неутралност носи у себи стару мудрост да Србија треба да буде Исток Западу и Запад Истоку, односно да са свима сарађује, а да остане своја, и да кроз ту сарадњу заштити своје државне, националне и економске интересе. Политичка неутралност је услов да се земља боље и брже развија, да сачува своју целовитост, као и своју националну и културну самобитност – истиче у разговору за Данас Војислав Коштуница, председнички кандидат ДСС и лидер ове партије.

Због чега сте одлучили да се кандидујете за председника Србије? Да ли верујете истраживањима јавног мњења која кажу да су потпуно доминантни кандидати за ту функцију Борис Тадић и Томислав Николић?

– Кандидовао сам се због велике идеје о политичкој неутралности Србије, јер сам уверен да политичка неутралност омогућава мирну и сигурна будућност земље и обезбеђује економски развој Србије. Грађани ће на изборима, а не агенције за истраживање јавног мњења, донети одлуку ко ће бити нови председник Србије. Обраћам се народу за подршку и договор о будућности земље, а не истраживачима јавног мњења.

Поједини кандидати су изјавили да није фер то што је Тадић чекао последњи моменат да донесе одлуку о расписивању председничких избора, а све то време искористио да буде у кампањи. Шта мислите о томе?

– Дуга је листа штета које је за ове четири године одлазећа власт нанела Србији спроводећи погубну политику да ЕУ нема алтернативу. Само због ССП-а, српска привреда је изгубила стотине милиона евра, стотине хиљаде људи остало је без посла, признато је Косово са звездицом, донет противуставни Статут Војводине, усвојена Декларација о Сребренице којом се невине жртве деле на оне прве и оне друге категорије. Шта је онда таквој власти да се поиграва са датумом расписивања председничких изборима.

Шта ДСС може да донесе грађанима Србије ако оствари добар резултат на изборима?

 

– Доносимо грађанима политичку неутралност Србије, а то значи сигурност, развој и мирну и предвидљиву будућност. Као што видите, наша обећања се не односе куле и градове, него је реч о једној озбиљној и промишљеној политици која може да отвори права врата развоја Србије.

Да ли је било разговора о постизборној коалицији? С ким би ДСС могао да се удружи после избора?

– Ми сада разговарамо с грађанима, јер желимо договор с народом о политичкој неутралности Србије. Када чујемо на изборима шта народ каже о нашој политици темељног преуређења државне политике, онда ћемо бити спремни да разговарамо и с другим странкама. Ми ћемо на сто ставити идеју о политичкој и војној неутралности и видећемо које ће странке бити спремне да о тој политици разговарају.

Како бисте решили проблем незапослености?

 

– Јавност је упозната да је ДСС једина странка која је изашла са свеобухватним Програмом развоја Србије од 2012. до 2017. године. Основ и услов за реализацију овог економског програма јесте политичка неутралност. То значи да ми не можемо решити незапосленост ако сваке године губимо милионе евра због ССП-а који је потписан са ЕУ, односно због политичког екстремизма да Србија мора ићи путем без алтернативе. Ни веће и економски развијеније земље не би могле да се развијају, ако би им руке биле везане таквим споразумом који им сваке године наноси озбиљну економску штету. Запошљавање, унапређивање пољопривреде, развој енергетике и подизање инфраструктуре зависе од политичке неутралности, односно од успостављања нове политике која омогућава сарадњу са свим државама.

А корупција и организовани криминал?

 

– Најважнији стуб у борби против криминала је правосуђе. У последње четири године направљен је један невиђен експеримент, који одлазећа власт назива реформом правосуђа. Право питање је да ли је правосуђе реформисано или је правосуђе деформисано. Правосуђе је само средиште државе, пошто држава или функционише на основу правосуђа или храмље на основу кривосуђа. Ово је суштинска разлика и од ње зависи да ли смо правно уређена држава.

Који су, по вама, главни проблеми с којима се Србија суочава?

– Највећи проблем је што је Србија била ове четири године на погрешном путу. А када сте на погрешном путу онда је сваки труд, сваки посао, свака енергија залудно потрошена. Што се дуже иде погрешним путем, све су већи и већи проблеми. Већа је назапосленост, веће је сиромаштво, држава се све више изнутра урушава. Србији је потребна коренита и темељна промена државне политике и то је могуће ако на Ђурђевдан грађани гласају за политичку неутралност.

Шта мислите о одржавању локалних избора на Косову?

– Заиста нико не може на основу здраве памети да разуме како је могуће да могу да се одрже парламентарни и председнички избори, а не могу да се одрже локални. Пошто је немогуће објаснити ову бесмислицу, онда једино што појашњава ову одлуку јесте да је одлазећа власт пристала на Ахтисаријев план, јер по овом одбаченом плану је предвиђено да могу да се одржавају парламентарни, а не могу локални избори.

Како решити ситуацију на северу Косова?

 

– Питање је како решити укупно проблем КиМ и уверен сам да се кључеви за решавање налазе пре свега у самој Србији. Не би Брисел и Вашингтон свакодневно вршили притисак и уцењивали Србију и непрестано захтевали нове и нове уступке када би улога Србије била безначајна. Политичка мудрост нам налаже да нигде не журимо с решавањем овог проблема, већ да се усмеримо на јачање наших институција на Косову и да свесрдно помажемо српски народ. То се зове „замрзнути конфликт“, јер у овом тренутку и при оваквом односу снагу на светској сцени није могуће постићи правично, стабилно и одрживо решење.

НАЈБОЉИ ОДНОСИ СА СВИМА НА БАЛКАНУ

 

Какав однос Србија треба да има према земљама региона, а какав према највећим силама, попут САД, Русије, Кине?

– Национални интерес Србије је да гради најбоље могуће односе са земљама у региону. Јер, ми морамо водити рачуна да велики број Срба живи на Балкану. Зато што бољи односи Србије и Црне Горе, то боље српском народу у Црној Гори и то боље свим грађанима. Што бољи односи Србије и Републике Српске, то боље српском народу с обе стране Дрине. Једноставно, наш национални, државни, економски интерес јесте да имамо најбоље односе са свима на Балкану. А кључ за односе са великим силама јесте у политичкој неутралности. То значи – активна сарадња са свима, али сарадња која је у нашем интересу, а не на нашу штету.

ПОТРЕБАН ПОШТЕН РЕФЕРЕНДУМ О ЕУ

 

Познат је Ваш став о евроинтеграцијама Србије. Како објашњавате то што је већина грађана и даље за улазак у ЕУ?

– Да ли је већина грађана против уласка у Европску унију или је, како ви кажете, за улазак у ЕУ, биће јасно онда када се организује поштен референдум на коме ће народ одлучити да ли Србија треба да буде политички неутрална или треба да буде чланица ЕУ.

Извор: http://dss.rs

3 коментара

  1. Милутин

    Коштун је поштен дај да гласамо за њега!

  2. Pored svih simpatija za politiku DSS,Imali su sansu do 2008 god koju nisu iskoristili,suvise mnogo raznorazni predloga za ovo kratko vreme.
    Gradjani Srbije boruse za parce hleba da bi prehranili porodicu nemaju
    vremena za veliku drzavnu politiku takvi predlozi su dobri kada drazava nije okupirana,neutralna nemoze da povrati oteto gospodo DSS.

    • Ništa nije jednostavno to je tačno. Ali, seti se, do 2008. godine dominantnu ulogu imao je inicijalni DOS koju je uglavnom sačinjavao prožuti ešalon. Taj koji i dan danas čini pustoš!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *