12. април – Ненад Поповић за “Време”: Шта фали руским парама

Чули смо десетине разлога зашто је сарадња са Русијом штетна по Србију, али ниједан аргумент зашто је ова идеја нереална и неостварљива. Тим аналитичарима не смета да Србија обезбеди милијарде евра за свој развој, за њих је проблем је што су те милијарде из Русије. Тај облик стања, када имате ирационалан страх од свега што долази из Русије, у психологији се зове – русофобија.

Идеја Демократске странке Србије није оригинална. Ми предлажемо да Србија уради оно што су урадиле све земље Европске уније – да се окрене капиталу из Русије и руском тржишту. У последње четири године број компанија из Европске уније на руском тржишту се повећао неколико пута. Те компаније траже нова тржишта јер због смањене куповне моћи у ЕУ оне нису у стању да се даље развијају и остварују профите које су некада остваривале. Последњи пример је италијански Фијат који је затворио две фабрике у Италији и најавио отварање фабрике у Санкт Петербургу у вредности од 1,5 милијарде евра. Европска унија се налази у највећој кризи од свог постанка и њена будућност у садашњем облику је неизвесна. У таквим околностима Србија мора да се окрене сарадњи са другим економским партнерима, а логично је да то у овом тренутку буде Русија која има и економски потенцијал и економски интерес да помогне Србији.

Као човек који преко 20 година ради у привреди трудим се да у јавност излазим са проверљивим чињеницама и ставовима заснованим на чврстим аргументима. Овде ћу навести неколико основних аргумената због чега је идеја о 10 милијарди евра из Руске федерације реална и остварљива.

После потписивања нафтно-гасног споразума између Србије и Русије, односно уласка Газпром нафте у НИС и постизања договора о изградњи гасовода Јужни ток на територији Србије, Руска Федерација је постала веома заинтересована за економску ситуацију у Србији. Ту треба додати и долазак две највеће руске банке – Сбербанке и Внешторгбанке – на српско тржиште, долазак једне од највећих руских осигуравајућих кућа – Согаз, као и вишегодишње пословање у Србији једне од највећих руских компанија Лукоил. Због свега наведеног Србија данас више није само земља са којом Русија има традиционално добре историјске, политичке, верске и културне односе, већ је Србија постала један од најзначајнијих економских партнера Русије на овом подручју. Помажући Србији да са што мање последица преброди економску кризу, да подигне домаћу привреду и повећа куповну моћ грађана – Русија штити своје инвестиције у Србији.

Русија је у јануару ове године одобрила кредит Кипру од 2.5 милијарде евра. Ако је Русија дала кредит једном Кипру, где она нема значајније економске интересе, јасно је да Србија, где се налазе неке од најзначајнијих руских инвестиција у овом делу Европе, може да очекује знатно већу подршку од Русије. Од почетка економске кризе Русија је одобрила кредите од више милијарди евра Белорусији, Украјини, Киргизији, чак и Исланду. Русија је најавила да ће одобрити позајмицу од 10 милијарди евра Европској унији као једном од својих најзначајнијих економских партнера. Русија је такође обезбедила антикризни фонд од 7,5 милијарди евра за помоћ својим партнерима у евроазијској регији. Ови примери указују на то да Русија, вероватно једина данас у Европи, има потенцијал да обезбеди средства за опоравак српске привреде.

Питање намене ових средстава је веома важно јер оно указује на суштинску разлику између концепта који предлаже ДСС и концепта који предлаже садашња влада. Наш концепт подразумева да сва средства која обезбедимо буду уложена директно у домаћу привреду, инфраструктуру и покретање процеса нове индустријализације. То је истовремено и једини одрживи начин да кредити буду враћени јер привреда кроз плаћање пореза пуни државни буџет. За разлику од концепта који предлаже ДСС, садашња влада се за време свог мандата задужила преко 6 милијарди евра, али је највећи део тих средстава усмерила – у потрошњу.

Средства од десет милијарди евра била би обезбеђена из Руске Федерације у року од четири године. Ова средства би била уложена директно у домаћу привреду кроз рад новооснованих институција – Развојне банке, Извозне банке и Интервентног фонда за помоћ великим привредним системима. Сви поступци за доделу ових средстава водили би се јавно и транспарентно. Део средстава од десет милијарди евра био би обезбеђен кроз развојне кредите, део кроз заједничка улагања са руским државним и приватним компанијама, а део кроз радове у области инфраструктуре.

Србија је највећи економски развој имала током 80-их година прошлог века када је имала највећу економску сарадњу са Русијом. За време тог периода, извоз Србије у Русију чинио је близу једне трећине укупног извоза Србије, док данас извоз у Русију чини само 6,9 одсто укупног извоза земље.

Верујем да моји критичари желе најбоље нашој земљи ,чак и онда када вредност новца и инвестиција одређују на основу тога из које земље долазе. Србији су данас потребна средства да покрене домаћу привреду, да финансира извоз, да заштити радна места и изгради инфраструктуру. ДСС и ја средства за тај посао можемо да обезбедимо у Русији. Ја сам више привредник него политичар и мој посао је да брзо и ефикасно решавам проблеме. Не бих се двоумио ни тренутак да за неки важан пројекат за земљу обезбедим финансирање из Европске уније, или из САД, исто као из Русије или Кине. За мене новац нема национално обележје већ само значај у томе да ли је потребан нашој земљи и нашим људима.

Ми из ДСС чврсто стојимо иза нашег обећања да ћемо обезбедити десет милијарди евра из Русије. У нашем “Програму развоја Србије од 2012. до 2017. године” објавили смо на који начин и кроз које пројекте ће тај новац бити уложен у домаћу привреду и инфраструктуру. Јавност зна да ДСС никада није обећавао оно што не може да оствари, а мој углед који као привредник имам у Русији гарантује да ће то бити тако. Време је да се пређе са речи на дела.

Извор: http://dss.rs

3 коментара

 1. Gospodine POPOVICU 10+…Pero vam se POZLATILO.TEKST BEZ KOMENTARA…VLAST JANJICARSKA U SRBIJI NIJE ZA TU OPCIJU.ZASTOOOOOOO???ZATO STO SU PLASCENICI ZAPADA.AQ SRBIJA IM JE BERICETNO RADNO MESTO…Nego Gospodo-JUCERASNJA I SUTRASNJA NEMO DA SE LAZEMO DZABE…SRBIJA I SRPSKI NAROD SA IZBORIMA NEMOZE DA PROMENI NISTA…IC.NASU SUDBINU RESAVA ISTOK I ZAPAD-TRGOVINA…AKO hocete da ostanete Pravoslavni onda sa MAJKOM RUSIJOM-UVEK…AKO HOCETE SA UBICAMA SRPKOG NARODA-NATO BOMBE…onda besplatno postacece sluge SATANISTIMA…NASI PRECI NAS PROKLINJU STO SMO SRBIJU PUSTILI OLOSIMA-0PRODANIM-AMIN.

 2. Analizirajte politiku vase i nase stranke od Petog Oktobra do silaska sa
  vlasti u SRJ i Srbiji gde ste pravili greske i pomogli izdajnicima da
  vas pretvore u jedno cifreni postotak popularnosti.Tezak je put od pada
  do uspona kad se stari a mlade snage dolaze FALA GOSPODU to se oseca u
  mladim PORODICAMA DRZAVE SRBIJE.Da Rusija je nas vido krug i odatle
  jedino mozemo ocekivati pa i traziti pomoc za obnovu ponosa dasmo SRBI
  pavoslaci iste SVETE KNJIGE zelim brz uspon DSS u iDVERIMA toliko iz
  New Jorka.

 3. Samo u teoriji EKONOMIJA je BAZA drustva, a POLITIKA- NADGRADNJA. Primjer danasnje SRBIJE pokazuje koliko POLITIKA KOMANDUJE bazom. U srpskom primjeru ne postoji niti zrnce EKONOMSKE LOGIKE.Dosadasnja VLADA i PREDSJEDNIK DRZAVE se nisu ponasali niti kao zreli politicari, vec kao MALOLJETNI KOCKARI,koji su sjeli za kockarski stol sa pravim KOCKARSKIM PROFESIONALCIMA VARALICAMA,gdje je SRBIJA izgubila sve sto se izgubiti moglo.Nije zgorega potsjetiti Vas, da ste i Vi i Vas DSS ucestvovali u svgavanju SLOBODANA MILOSEVICA , koji je SRBIJI spasio sve sto se spasiti dalo, u datom historiskom momentu, i Vama i Vasim koalicionim partnerima ostavio bogatstvo u obliku R124, kumanovskog sporazuma,i dobre namjere da se sprijeci “divlja privatizacija”, sacuvanim industriskim kapacitetima, tuzbom protiv NATO bombardovanja itd.itd.itd. Sta se poslije dogodilo svi znamo. Sada ste i Vi postali pametni i u pravu,a od DSS ni traga od izvinjenja SRBIJI I SRPSKOM NARODU na pocinjenoj pocetnoj gresci koja je MAJKA svih ostalih gresaka u kojima DSS i nije ucestvovao jer je bio “MAKNUT” na isti nacin na koji je KOSTUNICA “maknuo u stranu” MILOSEVICA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *