11. април – Курти тражи мобилизацију за север Косова

ПРИШТИНА – Лидер покрета “Самоопредељење” Аљбин Курти затражио је уводјење ванредног стања и мобилизацију за север Косова где је у последњих неколико дана било више инцидената, пише у среду приштински дневник Коха диторе.
Како наводи лист, Курти је тим поводом писао председници Косова Атифете Јахјаги, председнику Албаније Бамиру Топију и председнику косовског парламента Јакупу Краснићију.

Лидер Самоопредељења је навео да је стање на северу ванредно и зато је затражио да Јахјага и званично прогласи ванредно стање.

Курти је од Топија затражио мобилизацију НАТО-а и сазивање ванредног заседања Савета безбедности УН, а од Краснићија ванредно скупштинско заседање.

“Свако треба да да свој допринос у смиривању ситуације али, исто тако, свако има право и треба да брани свој кућни праг уколико је нападнут”, рекао је председник општине Митровица Авни Кастрати албанским грађанима који живе у северном, махом српском, делу Митровице.

Један званичник косовске полиције је на истом скупу критиковао и Еулекс, питајући припаднике мисије ЕУ ко им је дозволио да дођу на састанак.

“Ко је позвао вас из Еулекса да дођете овде”, биле су речи које је упутио регионални директор косовске полиције за Митровицу Нехат Тачи команданту специјалних снага Еулекса које су се стационирале на мосту на Ибру, који дели град на српски и албански део.

“Због чега сте дошли, зар не видите да сте подигли напетост са читавом том вашом узбуном. Ви сте криви што су се овде окупили радозналци”, додао је Тачи док је командант специјалних снага Еулекса покушавао да удаљи медије из разговора.

Извор: Бета

5 коментара

  1. Jasno je meni da je siptare uhvatila panika jer sa svih strana stizu glasine kako se pitanje kosova moze resiti samo dogovorom srbije i kosova i kako je nuzno nacititi razdvajanje. Vide sipci da su srbi cvrsto odlucili da ih ne priznaju pa ni po cenu novog rata i to ih dovodi do ludila jer im prijatelji amerikanci i u EU to ne dozvoljavaju. Znaju dobro da bi to bio kraj snova o nezavisnosti. Srbija je bila zabranila lokalne izbore na kosovu ali su ih siptari odrzali u privatnim kucama i niko u svetu nije imao prigovora pa se pitam sta se onda Tadic boji da srbi odrze svoje izbore. Ubedjen sam da siptari nebi intervenisali jer ovo nije 2004 sada bi ih u tome sprecile medjunarodne snage a ako one nebi intervenisale intervenisala bi nasa zandarmerija i vojska.

  2. Predskazanje jasno kaze: Poslije rata,na Kosovu i Metohiji nece biti niti jednog siptara ! Vidi,prorocanstvo o Kosovu,na Youtobe…

  3. SVAKA CAST PATRIOTI NA OPTIMIZMU. Nije mi nikako jasno,od kuda izvlaci toliki optipizam, kao da je Boris Tadic predsjednik kucnog savjeta , a ne DRZAVE SRBIJE, a njegov odnos prema KOSMETU jasan je i bez VIKILIKSA. Sta reci za VLADU SRBIJE, Cedomira Jovanovica- presjednickog kandidata, Nataliju Kandic, Sonju Biserko,i sve ostale “medjunarodno priznate i cijenjene SRBE”.Od kud PATRIOTI ideja da bi srpska zandarmerija mogla da brani srpski narod na KOSMETU. Pa do juce ih je tukla pendrecima…………Mozemo li VJERI U BOGA dodati i vjeru u predstojece izbore?

    • Ви сте у праву.Јуче смо били на митингу у Митровици и више нас је задржала дацићева полиција него фашистичка.Ова одлазећа власт из Србије све чини/Јер ништа не чини у одбрани Србије/да
      Нато фашисти остваре своје циљеве.

  4. Siptari su OK (nazalost), Srbija ce da izvuce deblji kraj, ovo je trening za Iran (Beograd pa Teheran). http://www.wakeupearth.org.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *