11. април – Истраживање: Николић и СНС воде

Према истраживању агенције Партнер Николић за два одсто гласова бољи од Тадића на председничким изборима, док би на парламентарним коалиција око напредњака освојила 29,7 одсто гласова, а она око демократа 25,1.

Уколико би други круг председничких избора био одржан данас, победио би председнички кандидат Српске напредне странке Томислав Николић са два одсто гласова разлике у односу на председника Демократске странке Бориса Тадића, резултат је истраживања агенције Партнер консалтинг.

На конференцији за новинаре у Медија центру речено је да би Николић освојио 51 одсто гласова, у односу на број учесника истраживања који су се определили да ће изаћи на предстојеће изборе, што је око 47 одсто учесника анкете.

Директор агенције Мирослав Шутић рекао је да би Николић имао сличну предност у односу на Тадића и у првом кругу председничких избора, односно имали би 30 и 26,5 одсто гласова, на трећем месту би био Ивица Дачић са 11,4 одсто, Чедомир Јовановић са 5,8, Војислав Коштуница са 5,1 одсто, Зоран Станковић 3,7 одсто док би Јадранка Шешељ могла да рачуна на подршку 3,2 одсто бирача.

Шутић је рекао да је особеност тих резултата у томе што је разлика у предности Николића над Тадићем готово иста у првом и у другом кругу. То значи да су неопредељени или гласачи осталих странака овај пут спремни да гласове равноправно расподеле између два кандидата, за разлику од претходних избора када је већина тих гласова одлазила Тадићу.

Према истраживању, коалиција окупљена око СНС имала би 29,7 одсто гласова, коалиција око ДС 25,1 одсто, док би на трећем месту била коалиција коју предводе социјалисти и коју би подржало 13,2 одсто бирача. Коалиција “Преокрет” имала би 7,3 одсто гласова, Српска радикална странка 6,9 одсто, Демократска странка Србије 5,2, док би Двери имале 2,9 одсто подршке бирача.

Шутић сматра да је извесно да ће Уједињени региони Србије (УРС) прећи цензус, јер је истраживање те агенције показало да УРС има око 6,7 одсто подршке. Он сматра да је УРС значајно поправио свој рејтинг у последње време јер је успео да “пробуди” поједине локалне странке, што је за ту партију добро јер је тако мања шанса да им у остатку кампање други такмаци преотму те гласове.

“Спремност на излазак на изборе није се битно изменила током последња два месеца, без обзира или упркос томе што у међувремену започела агресивна предизборна кампања. И даље се може тврдити да максимална излазност може бити око 70 одсто, али је вероватније да ће бити неколико поена испод тог максимума”, рекао је он.

Истраживање Партнер консалтинга је показало да је, у односу на изборе 2008. године, велики број гласача изгубила Коалиција “За европску Србију”, из чијих редова је 11,7 одсто отишло у апстиненте а 22,9 одсто у неопредељене. СРС је успела да задржи само 18,4 одсто гласова из 2008. године а више од половине њихових гласача сада гласа за Српску напредну странку.

Једина коалиција која је успела не само да сачува, већ и да повећа свој изборни рејтинг у односу на 2008. годину је она окупљена око Социјалистичке партије Србије, док је ДСС велики губитник у односу на прошле изборе јер се готово 40 одсто њених бирача сада опредељује за друге странке, док 22 одсто још не зна за кога ће гласати.

Резултати истраживања показали су да свега 20,7 одсто грађана редовно прати предизборну кампању а да су телевизијска обраћања лидера странака најефикаснија. Најмањи значај грађани поклањају рекламама на радију, као и плакатима и штампаном материјалу који добијају од страначких активиста.

Агенција Партнер консалтинг истаживање је обавила од 5. до 8. априла техником телефонског интервјуа на узорку од 1.400 испитаника, случајним избором. Истраживање је спроведено као комерцијални пројекат агенције и садржи отворени део, који је објављен, као и допунске информације за клијенте из области политике и медија.

Извор: Бета, Мондо

7 коментара

  1. Tadic sigurno nece uci u drugi krug. Srbi za njega glasati nece.Muslimanii siptari imaju muftiju, srbi-rimokatolici imaju predstavnika madjara… To je samo propaganda zutih da ce pobijediti.. Zuti, spremajte se za zatvor, ha,ha,ha…

  2. Niko vise ne veruje laznim, placenim anketama, istrazivanjima i sl.Suvlasnik takozvane agencije je clan SNS.Sve se odvija pod projektom manipulacija javnog mnjenja.

  3. Толико силовање народа како би остали на власти, је незапамћено.

  4. Биће жутима шут-ић. Само нека се теше нарученим истрживанјима. По овом Шутићу испаде да је преко 40% народа у Србији који мисли да изађе наизборе ненормално.Па ни деца вам данас не верују више, ако их бар једном превариш. Није, ваљда, да имамо толики број људи са правом гласа који су испод нивоа деце.

  5. Srbija jeste bajka ali izgubljena,ali ne lažna. Ovo je laž. Laž Srbiji ne treba. Dosta je srbiji laži.Pravu bajkovitu a u istinu i realnu jer u srbiji se može živeti kao u bajci vratit će treći put a to je onaj koji će te vi prepoznati to nije ni pozicija ni opozicija već pokret……

  6. Da nije bilo žutih brzo bi se vratili u bedu koju ste zaboravili pre deset godina. Krizu niko ne spominje,.. šta bi bilo sa državom da vam je Toma bio na vlasti,…Ne daj ti bože da doživim tu Srbiju!!!

  7. E ziva ti nama Valentina bila 100 godina,sve ti najbolje zelim u zivotu ali doziveces to za nepunih 20 dana,a posle sest meseci ces osetiti razliku i ti i svako tvoj,i bice ti zao ovih reci.Zivi bili pa videli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *