11. април – Гласање и у Бечу и Салцбургу

БЕЧ – Грађани Србије који желе у Аустрији да гласају на предстојећим изборима 6. маја моћи ће то да учине у Бечу и Салцбургу, али морају до 14. априла да доставе пријаву за гласање иностранству и буду уписани у јединствени бирачки списак.

Шеф конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Аустрији Коста Симоновић је рекао да грађани Србије који се налазе у иностранству не могу да гласају ако се, после објављивања избора не пријаве у дипломатско конзуларном представништву у коме намеравају да гласају. То, како је објаснио у изјави Тањугу, морају да учине без обзира да ли су се раније пријављивали и да ли се налазе на претходним гласачким списковима за гласање у иностранству, јер они више не важе.

У Аустрији је гласање могуће у конзулатима у Бечу и Салцбургу. “Сви који желе да гласају у иностранству морају да се налазе у јединственом бирачком списку. Морају да попуне захтев за упис у јединствани бирачки списак као и пријаву за гласање у иностранству”, рекао је Симоновић, додајући да то може да се добије и преко сајта амбасаде www.виенна.мфа.рс.

Како је додао, гласање ће се обавити 6. маја у од 7 до 20 часова, а они који су се пријавили за гласање у конзуларним представништвима биће обавештени о тачном датуму и месту одржавања избора. Грађани који се налазе на бирачком списку и који су пријавили гласање у иностранству на сам дан гласања морају да имају код себе важећи пасош или личну карту.

Конзулати у Бечу и Салцбургу у петак и суботу неће радити, али ће сви захтеви који до суботе у поноћ буду послати поштом, мејлом или факсом бити прихваћени за пријаву у изборну листу, објаснио је Симоновић.

У Генералном конзулату Србије у Салцбургу, према речима генералног конзула Зорана Јеремића, интересовање грађана за упис у бирачки списак сличан је ономе на протеклом гласању које је одржано у дијаспори. Према његовим речима прошле недеље је био мањи број поднетих захтева јер су наши грађани који живе у Аустрији отпутовали на ускршњи одмор, па се очекује да ће ове недеље бити веће интересовање.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *