09. април – ДСС:Председник мора да води политику неутралности

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да председник републике може да представља Србију на ваљан начин као слободну, самосталну и суверену државу, само ослањајући се на политику политичке и војне неутралности.

Коштуница је на конференцији за новинаре истакао да је важно да подсети јавност на надлежности и овлашћења председника републике јер “многи кандидати не виде оно што у Уставу пише, а виде оно чега у Уставу нема”.

Он је рекао да политичка неутралност, за коју се Д С С залаже, значи да Србија треба да сарађује са свим државама у свету, укључујући и чланице ЕУ, али у своју корист а не на своју штету.
“Кад је реч о досадашњем путу ка ЕУ, од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању 2008. године, па до добијања статуса кандидата, ради се о низу губитака и чињеница је да грађани сада живе далеко горе него пре четири године”, поручио је Коштуница.

Коштуница је навео и да председник, чија је обавеза и да командује војском, мора да има у виду чињеницу да је Србија 26. децембра 2007. године скупштинском резолуцијом прогласила војну неутралност и да не може да буде чланица НАТО.

Он је рекао и да је председник дужан да очува територијалну целовитост Србије, укључујући и Косово и Метохију, и да то мора да чини свим правним средствима, поштујући Повељу УН, Резолуцију 1244 и Устав Србије. “Право је наше најјаче оружје у одбрани Косова. Али Србија се са терена права пребацила на терен неправа када је 2010. године у Генералној скупштини УН уместо српске прихватила европску резолуцију о КиМ, и када су прихваћени преговори у којима посредује ЕУ”, поручио је Коштуница.

Лидер Д С С -а је додао и да председник треба да изражава државно јединство, односно да подстиче постизање консензуса о крупним државним питањима. Такав консензус је, по његовим речима, постигнут 2006. године када је усвојен Устав Србије, а постојао је и од 2006. до 2008. године када су вођени преговори о Косову и Метохији на основу платформи које је усвајала скупштина Србије. “Свега тога од 2008. до данас нема”, сматра Коштуница.

Потпредседник Д С С-а Милош Јовановић рекао је да функционери странке на трибинама широм Србије грађанима објашњавају да политика војне и политичке неутралности представља услов за очување Косова и за економски напредак Србије. Јовановић је навео и да економски тим Д С С -а има тачну рачуницу колико је новца Србији потребно, у шта тај новац треба уложити и где се до њега може доћи.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *