08. април – Сервер: Прошло време мешања странаца у изборе

ВАШИНГТОН – Амерички аналитичар Данијел Сервер оценио је данас да ће се после предстојећих избора, први пут после пада Слободана Милошевића, о ономе шта је битно у Србији вероватно одлучивати у самој земљи, а не ван ње.

“Рекао бих да ће ово вероватно бити први избори у Србији од пада Милошевића, на којима ће се о 98 одсто онога што ће се догађати након избора одлучивати у Србији, а не изван Србије”, изјавио је Сервер у интервјуу Радију Слободна Европа.

“Верујем да је иза нас време кад су се странци мешали у изборе и састављање влада”, рекао је професор вашингтонског универзитета Џонс Хопкингс, додајући да у том смислу очекује много мању активност САД и ЕУ него после прошлих избора.

Сервер је оценио да кандидат за председника Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић има на својој страни много симпатија и у ЕУ и у САД, док је Запад донекле забринут због кандидата Српске напредне странке Томислава Николића, јер је он, како је приметио, мање познат и има “националистичку прошлост”.

“Нешто бих додао: уколико Николић и Тадић, ДС и СНС, одлуче да уђу у коалицију, нико у Вашингтону због тога не би био посебно незаводовољан, напротив… Нарочито ако би та коалиција енергичније решавала проблеме са Косовом него неки други савез који би формирао владу”, рекао је Сервер.

Амерички стручњак за Балкан казао је да би он, на Тадићевом месту, настојао да подели с Николићем одговорност за решавање косовског проблема јер, како је напоменуо, сви будући споразуми о том питању били би веродостојнији ако би иза њих стајала и најјача опозициона партија.

Сервер иначе већ годинама у медијима иступа као промотер независности Косова.

Извор: Танјуг

5 коментара

 1. Amerikanci misle da su “usadili” IZDAJNICKI KOD dugog trajanja, onaj koji pobjedi, ocekuju ameri, plestati ce prema njihovim notama. Sva SRPSKA strahovanja , nade i ocekivanja uperena su u TOMISLAVA NIKOLICA.
  Broj PATRIOTSKI nastrojenih, ce se vidjeti po broju glasova koje bude dobio KOSTUNICA i DSS.
  Sada je i SLIJEPIMA I GLUPIMA jasno kakav je PATRIOTA bio MILOSEVIC. Jos malo i sve ce biti jasno………..zasluzuju li SRBI DRZAVU SRBIJU…….ili je treba podjeliti susjedima ,komad po komad , poput KOSMETA.

 2. Pa ovaj odmah sebi upade u usta,jer kao neće biti mešanja u
  izbore ali se odmah veoma mnogo zainteresova za Kosovo, koje po
  njemu baš nimalo ne zavisi od sledećih izbora.I opet teško nama.

 3. Ako volite kvislinge onda i glasajte za njih i nemojte posle da se
  zalite. Ko voli svoju zemlju zna koga ce dovesti na vlast.
  Lazi, prevare i kreativno tumacenje ne bi smele da dobiju ni jedan
  glas a ko je prevario na proslim izborima i besomucno lagao sada mora
  da snosi kaznu.

 4. s.tanasijević

  Ovaj američki gospodin samo što ne kaže:

  Kad me žena pita đe sam bio,
  Kazaću joj da sam so sijao;
  Kuku njojzi ako ne vjerova!

  A mi njemu na to odgovorili:

  Uleće mi jedna muha u nos:
  Šteta će me nečesova naći.
  (Od Petra nam ovo ostanulo)

 5. citaj : radice to na ‘sofisticiraniji’ nacin ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *