05. april – Za predsedničke izbore za sada osam kandidata

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović raspisala je danas i predsedničke izbore za 6. maj, a za sada je imena svojih kandidata za predsednika države saopštilo osam stranaka.

U trci za predsednika 6. maja, kada se budu održavali i parlamentarni, lokalni, i pokrajinski izbori u Srbiji, nadmetaće se, zasad je poznato, lideri DS Boris Tadić, SNS Tomislav Nikolić, SPS Ivica Dačić, potpredsednik SRS Aleksandar Martinović, lideri LDP i koalicije “Preokret” Čedomir Jovanović, D S S Vojislav Koštunica, SVM Ištvan Pastor i Zoran Stanković iz URS-a.

Boris Tadić je danas obavestio pismom predsednicu parlamenta da podnosi ostavku na funkciju šefa države čime omogućava održavanje i predsedničkih izbora, posle čega je Đukić Dejanović, koja će do izbora novog šefa države obavljati tu funkciju, raspisala danas i predsedničke izbore za 6. maj.

Tadić je danas posetu Smederevu počeo kao predsednik Srbije, a završio kao predsednički kandidat DS, jer je u međuvremenu u Skupštinu Srbije stiglo pismo kojim je predsednicu parlamenta obavestio da skraćuje mandat, odnosno podnosi ostavku.

Tako će Đukić Dejanović do izbora novog šefa države preuzeti nadležnosti predviđene Ustavom – predstavljanje Srbije u zemlji i inostranstvu, primanje opozivnih i akreditativnih pisama ambasadora, predlaganje parlamentu kandidata za predsednika vlade.

U međuvremenu, Vlada Srbije je donela zaključak da dosadašnji predsednik može koristiti objekat u kojem stanuje do izbora novog predsednika, rečeno je Tanjugu u pres službi predsednika.

Tadić i njegova porodica, bez obzira na to što je skratio mandat, u narednom periodu imaju pravo na obezbeđenje kao i do sada, jer nadležni državni organi donose odluku o proceni bezbednosti dosadašnjeg predsednika.

Iz D S S je stigla najava da će njihov predsednički kandidat biti Koštunica, a URS je kandidovala aktuelnog ministra zdravlja Zorana Stankovića. “Prihvatio sam se kandidature da bih što više i što bolje zastupao ideju političke i vojne neutralnosti”, rekao je Koštunica na vanrednoj konferenciji za novinare.

Lider Socijalističke partije Srbije najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima, uz ocenu da “Srbija nije slavski kolač da se može podeliti na dva dela”. “Kandidovao sam se zbog Borisa Tadića i Tomislava NIkolića da bi im pokazao da se varaju ako misle da se samo oni pitaju u Srbiji. Srbija nije slavski kolač da se može podeliti na dva dela” rekao je Dačić u Novom Sadu.

Lider SNS očekuje da će posle izbora stvari u Srbiji vrlo brzo početi da se menjaju na bolje i poručio da Tadić više nikada neće biti na toj funkciji. “Boris Tadić više nikada neće biti predsednik Srbije dok postoji SNS i koalicija oko nje” poručio je Nikolić iz Vlajske u opštini Bač.

Lider URS Mlađan Dinkić reagovao je na raspisivanje predsedničkih izbora u intervjuu za Novi magazin rekavši da nije protiv održavanja predsedničkih izbora 6. maja, da je opciju da u jednom danu budu svi izbori podržavao i ranije ali da “raspisivanje predsedničkih izbora 30 dana pre održavanja nedemokratski i nefer”.

Radikal Martinović ocenio je da je raspisivanje predsedničkih izbora moralni čin koji je “posledica loše politike koju vodi aktuelna vlast”, navodeći da Tadić nije skratio mandat, već koristi eufemizam za podnošenje ostavke.

Predsedništvo SVM donelo je odluku da njihov kandidat na predsedničkim izborima bude Ištvan Pastor, koji je rekao da ne očekuje da uđe u drugi krug i najavio da će u drugom krugu podržati Tadića, a da će na osnovu toga SVM tražiti “dogovor o elementima našeg programa Vojvodine u normalnoj Srbiji”.

Republička izborna komisija odmah će započeti pripreme za predsedničke izbore, a njen portparol Miodrag Petrović rekao je Tanjugu da će već na današnjoj sednici biti razgovora o tome.

U pitanju je donošenje uputstva o sprovođenju predsedničkih izbora, uputstava o biračkim odborima za te izbore, utvrđivanje obrazaca i rokovnika po kojem će kandidati postupati i druga dokumenta.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *