05. април – За председничке изборе за сада осам кандидата

БЕОГРАД – Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић расписала је данас и председничке изборе за 6. мај, а за сада је имена својих кандидата за председника државе саопштило осам странака.

У трци за председника 6. маја, када се буду одржавали и парламентарни, локални, и покрајински избори у Србији, надметаће се, засад је познато, лидери ДС Борис Тадић, СНС Томислав Николић, СПС Ивица Дачић, потпредседник СРС Александар Мартиновић, лидери ЛДП и коалиције “Преокрет” Чедомир Јовановић, Д С С Војислав Коштуница, СВМ Иштван Пастор и Зоран Станковић из УРС-а.

Борис Тадић је данас обавестио писмом председницу парламента да подноси оставку на функцију шефа државе чиме омогућава одржавање и председничких избора, после чега је Ђукић Дејановић, која ће до избора новог шефа државе обављати ту функцију, расписала данас и председничке изборе за 6. мај.

Тадић је данас посету Смедереву почео као председник Србије, а завршио као председнички кандидат ДС, јер је у међувремену у Скупштину Србије стигло писмо којим је председницу парламента обавестио да скраћује мандат, односно подноси оставку.

Тако ће Ђукић Дејановић до избора новог шефа државе преузети надлежности предвиђене Уставом – представљање Србије у земљи и иностранству, примање опозивних и акредитативних писама амбасадора, предлагање парламенту кандидата за председника владе.

У међувремену, Влада Србије је донела закључак да досадашњи председник може користити објекат у којем станује до избора новог председника, речено је Тањугу у прес служби председника.

Тадић и његова породица, без обзира на то што је скратио мандат, у наредном периоду имају право на обезбеђење као и до сада, јер надлежни државни органи доносе одлуку о процени безбедности досадашњег председника.

Из Д С С је стигла најава да ће њихов председнички кандидат бити Коштуница, а УРС је кандидовала актуелног министра здравља Зорана Станковића. “Прихватио сам се кандидатуре да бих што више и што боље заступао идеју политичке и војне неутралности”, рекао је Коштуница на ванредној конференцији за новинаре.

Лидер Социјалистичке партије Србије најавио је да ће се кандидовати на председничким изборима, уз оцену да “Србија није славски колач да се може поделити на два дела”. “Кандидовао сам се због Бориса Тадића и Томислава НИколића да би им показао да се варају ако мисле да се само они питају у Србији. Србија није славски колач да се може поделити на два дела” рекао је Дачић у Новом Саду.

Лидер СНС очекује да ће после избора ствари у Србији врло брзо почети да се мењају на боље и поручио да Тадић више никада неће бити на тој функцији. “Борис Тадић више никада неће бити председник Србије док постоји СНС и коалиција око ње” поручио је Николић из Влајске у општини Бач.

Лидер УРС Млађан Динкић реаговао је на расписивање председничких избора у интервјуу за Нови магазин рекавши да није против одржавања председничких избора 6. маја, да је опцију да у једном дану буду сви избори подржавао и раније али да “расписивање председничких избора 30 дана пре одржавања недемократски и нефер”.

Радикал Мартиновић оценио је да је расписивање председничких избора морални чин који је “последица лоше политике коју води актуелна власт”, наводећи да Тадић није скратио мандат, већ користи еуфемизам за подношење оставке.

Председништво СВМ донело је одлуку да њихов кандидат на председничким изборима буде Иштван Пастор, који је рекао да не очекује да уђе у други круг и најавио да ће у другом кругу подржати Тадића, а да ће на основу тога СВМ тражити “договор о елементима нашег програма Војводине у нормалној Србији”.

Републичка изборна комисија одмах ће започети припреме за председничке изборе, а њен портпарол Миодраг Петровић рекао је Тањугу да ће већ на данашњој седници бити разговора о томе.

У питању је доношење упутства о спровођењу председничких избора, упутстава о бирачким одборима за те изборе, утврђивање образаца и роковника по којем ће кандидати поступати и друга документа.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *