04. април – Тадић скратио мандат, председнички избори 6. маја.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je  da je odlučio da skrati svoj predsednički mandat kako bi omogućio da se 6. maja održe opšti izbori.
On je rekao da će tokom sutrašnjeg dana predsednici Skupštine Slavici Djukić Dejanović uputiti pismo o namerama kako bi se ušlo u zakonske radnje koje će obezbediti izborni proces.
Tadić je novinarima rekao da će se kandidovati na predsedničkim izborima i da očekuje pobedu.
Tadić je rekao da je doneo odluku o skraćenju svog mandata zato što je odgovaran čovek.
Prema Ustavu, mandat predsednika može biti skraćen ukoliko podnese ostavku.
Ustav takodje nalaže da predsednik o ostavci obaveštava javnost i predsednika Skupštine. Od momenta podnošenja ostavke, nadležnosti predsednika preuzima predsednik Skupštine.
Ustav takodje propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine, a Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

Извор: Бета

3 коментара

  1. Da li slucajno ili s nekom namerom, svi pogresno izvestavaju da je Tadic “skratio mandat”! Ta kategorija ne postoji u Ustavu! Tadic podnosi ostavku i to je jedino tacno.
    On kaze: – Predsednik sam još danas i sutra.
    Prekosutra, Boris Tadic je bivsi predsednik ali, posto ne postoji zakonska mogucnost da “krati” mandat, morace da uradi ono sto je odavno trebalo – da podnese ostavku!

  2. Bolji dan za srbiju nije mogo da svane, još da ga 6 maja pošaljemo tamo gde je zaslužio i u pamet se srbi ne birajte više šarlatane.

  3. Koliko puta misli da ce moci da se kandiduje po ustavu .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *