04. април – Коштуница: Србија да сарађује са ЕУ, без чланства

БЕОГРАД – Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница поновио је данас да Србија не треба да постане чланица ЕУ, што, како је истакао, не значи изолацију земље, већ сарадњу са свима, па и са Унијом.
Коштуница је на представљању књиге “Зашто Србија, а не Европска унија” у Студентском културном центру окупљеним студентима, рекао да политичка неутралност, коју заступа та странка, “није пасивна, већ проактивна”. м”Политичка неутралност је пут којим Србија треба да иде и то није само празна прича… Та неутралност није нешто негативно, већ напротив позитивна ствар за редефинисање односа са ЕУ”, казао је Коштуница.
Он је навео да је од једностраног проглашења независности Косова 2008. године Србија на територијалном, материјалном, економском и моралном губитку и да је то доказ да је ЕУ променила политику према Србији због чега и не треба да стремимо ка ЕУ.
Према његовим речима, ЕУ од Србија тражи да се одрекне 15 одсто своје територије, али Косово још није изгубљено и баш због тога су све већи притисци из Брисела. “Одбрана Косова је у позивању Србије на међународно право, Резолуцију 1244 и Устав Србије”, напоменуо је Коштуница, који је оценио да је “то најважније оружје у одбрани Косова”.
Он је истакао да је кандидатура “мамац да се у земљи позавршавају неке ствари” и додао да ће ДС С учинити све да се тај “кобни пут заврши”.
На представљању књиге Војислава Коштунице, студентима се, поводом 4. априла, Дана студената, обратио и кандидат те странке за градоначелника Београда Александар Поповић, који је истакао да нико у Србији данас не може да каже где ће ЕУ бити за три до пет година, али ни када ће Србија постати чланица. “Србија мора јасно да зна куда иде и нема више право на грешке. Морамо да будемо слободни да сарађујемо са свима”, рекао је Поповић.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. “Што у кући треба у цркву се не да” стара је спска изрека. Каква Европа , какви бакрачи. Једна од дефиниција маркетинга је “маркетинг је способност да ђубре продаш за што више пара”. И ово око Европе је маркентинг. Нешто виртуелно продати за енормни новац. Србија треба да да 15% својих територија и себе саму за неке звездице. Ма ми смо увек били своји. Народе пробуди се и узми своју судбину у своје руке. Оставите ове продате душе које ни своје најмилије виртуелно доживљавају. Битне су им само паре. Као да их могу понети када пођу Богу на истину. Продаће све па и своје најближе. Окренимо се духовности и срећи која произилази из ортодокног хришћанства. За егзистенцију није потребно много. Градимо себе по својим мерилима. Заиста не могу схватити себе као Немца, а по готову као неку “аморфну масу” Американца. Не замерам им да буду то што јесу (за боље и не занају, економска криза им показује да су на странпутици, јер лажу сами себе, па и читав свет), али нека оставе нас да будемо Срби са душом српском, православном, на то имамо право. Имамо колико имамо. Не морају они да се боре за наше добро тиме што ће да нас опљачкају. Хвала им унапред. Пре дванаес година смо гледајући у очи човека ког тешко ко може данас да погледа у очи, освојили демократију. Па следимо само сами себе. Оставимо ове који стварају митове да би опстали на путу суноврата свог сопственог народа. Ево продали су Косово, продали су све значајне фирме које су биле костур државе, сада иду по шталама да виде, ако остану на власи шта још могу да продају. Грчевито се још боре да остану на власти, јер ће, ако победе они који још могу гледати народу у очи, завршити на робији. Зато им је био циљ да по доласку на власт што пре укину смртну казну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *