03. април – Дачић против, Николић за председничке изборе

БЕОГРАД – Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић сматра да не треба да се одрже заједно парламентарни и председнички избори док се лидер СНС Томислав Николић “не буни” против тога и наводи да би му то одговарало.

“Није коректно да се усред изборне кампање сазнаје на које изборе излазимо”, рекао је Дачић синоћ у емисији “Упитник” РТС-а и додао да та одлука “веома смета парламентарним изборима” уз подсећање да се готово нигде готово у свету не одржавају истовремено председнички, парламентрани и локални избори.

“Тадић и Николић желе да поделе Србије. Тадић и Николић мисле да су они довољни за Србију”, рекао је Дачић и поручио и једном и другом да је “Србија много већа него што су њих двојица”.

Он је казао да му је циљ да победи и једне и друге јер “ови што су дошли на власт после 2000. године се нису показали баш идеални”, а да је са друге стране СНС политички произишла из СРС која је по свим оценама била екстремнија него што је била СПС пре 2000. године.

“Ако желе да се играју на тај начин са политичком сценом у Србији ја то морам да прихватим”, рекао је Дачић али и навео да сматра да избори треба да буду редовни.

Према његовим речцима те две странке, ДС и СНС, желе да направе двопартијски систем у Србији, као што је то исто хтео и Слободан Милошевић са Вуком Драшковићем па није успео.

“То никада неће у Србији бити могуће”, рекао је Дачић.

Лидер напредњака је рекао да му одговара да буду расписани и председнички избори.

“Мени одговара да буду председнички избори и зашто би се ја бунио против тога”, казао је Николић и додао да је странка коју води донела одлуку да одлучи за коју државну функцију хоће да се кандидује. “Постоји много разлога да се кандидујем за председничке изборе. Један је јер сам председник странке, други је да овог часа Борис Тадић једино страхује од тога да ћемо се први пут сучелити у нешто равноправнијем положају него до сада пошто неће имати више толику предност колику је имао до сада”, рекао је Николић.

Он је додао да не види ништа лоше да се формира нека врста двопартијског система са странкама мањина које би “биле у свему томе”. Трећи учесник у емисији, лидер СДПС Расим Љајић је оценио да је “двопартијска Србија немогућа и са председничким и без председничких избора”.

Оно што јесте потребно то је да се смањи број странака у паралменту и укрупни политичка сецна, рекао је Љајић и навео да ће то бити природни процес.

“Најстабилније су владе које имају што мањи број чланова и волео бих да се фоирмира нека таква влада”, казао је Љајић који је поновио да је Србији потребна мала влада са малим бројем чланова кабинета.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *