02. април – Неизвесни локални избори на КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Секретар Републичке изборне комисије (РИК) Вељко Одаловић изјавио је данас да је УНМИК-у преко Министарства за Косово и Метохију упућено писмо и да у РИК очекују одговор у вези организације избора на Косову и Метохији.

Одаловић је у изјави Танјугу рекао да РИК још није имао директан контакт са УНМИК-ом, а како се рокови ближе он очекују јасан одговор Мисије УН-а на Косову у вези са организацијом мајских избора у покрајини.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да га брине нејасан став УНМИК-а по питању одржавања српских избора на Косову и Метохији.

“У том ставу каже се да они у оваквој ситуацији не могу организовати изборе. То није довољно јасан одговор и очекујем да ће у периоду који је пред нама бити појашњен”, рекао је он.

Ивановић је истакао да је јужно од реке Ибар без помоћи УНМИК-а готово немогуће организовати изборе и да ако УН, ЕУ или нека друга међународна организација негативно одговоре, организовање избора ће свакако бити проблем, који би, како је навео, могао довести до тога да косовско министарство унутрашњих послова “пошаље полицију, хапси оне који носе изборни материјал, затвара бирачка места, приводи људе”.

Ивановић зато као могуће решење помиње формирање привремених општинских већа, а, како је рекао, очекује да ће Влада у току ове седмице донети одлуку о одржавању локалних избора на КиМ.

Портпарол РИК-а Миодраг Петровић изјавио је Тањугу да РИК нема законска овлашћења за спровођење локалних избора на Косову и Метохији, те да локалне изборе спроводе локалне општинске комисије, односно локална самоуправа.

“Значи, ми кад спроводимо парламентарне изборе морамо имати одређену сарадњу са УНМИК-ом и то смо имали и раније, јер је орбанизовање тих избора наша законска обавеза” рекао је он.

Вицепремијер и министар полиције Ивица Дачић наглашава да ће Србија поштовати Резолуцију 1244, а шеф УНМИК-а Фарид Зариф оценио је да ће Србија прекршити Резолуцију ако организује локалне изборе на Косову 6. маја.

Он је додао да “због тога локални избори неће имати никакво правно упориште ни последице.

Зариф је упутио писмо Влади Србије у којем је навео да мисија УН, под постојећим околностима, не може да организује локалне изборе на Косову, док је командант Кфора генерал Ерхард Древс за “Блиц” изјавио да њих “питање локалних избора не занима и тиме нећемо да се бавимо”.

Дачић је прошле недеље потврдио да су поједини званичници Европске уније и САД вршили притисак да се не распишу локални избори на Косову и Метохији, јер како тврде, то није у складу са Резолуцијом 1244.

Иначе, његов став по том питању је потпуно јасан:”Док је социјалиста (Славица Ђукић Дејановић) на челу скупштине и у прилици је да расписује локалне изборе, нема могућности да се они не распишу”, истакао је Дацћић коментаришући притиске из ЕУ.

Србија, према његовим речима, треба да распише изборе на целој својој територији и она тиме никога не угрожава.

И Дачић, али и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић слажу се да евентунално неодржавање локалних избора на Косову и Метохији ни у ком случају не би угрозило локалне самоуправе у општинама у којима живе Срби. Богдановић је претходне недеље изјавио да “евентуално неодржавање локалних избора на Косову неће довести до гашења српских институција на КиМ”, и нагласио да је за стање на терену на које указује УНМИК одговорно међународно присуство.

Он је подсетио да локални избори на Косову и Метохији нису одржани ни 1999, ни 2001. нити 2004. године, поготово јужно од Ибра, а да су први такви спроведени тек 2008. године.

Богдановић је навео да су српске институције све време функционисале, без обзира да ли су избори одржани или не, тако да “нико нема дилеме или страха” да ће се локалне српске самоуправе у Покрајини угасити.

“Оне ће наставити да постоје и функционишу у циљу помоћи и опстанка косметских Срба”, истакао је Богдановић.

Да српске институције остају на Косову без обзира на изборе у јужној покрајини потврдио је данас за “Преш” и шеф преговарачког тима Београда у дијалогу с Приштином Борислав Стефановић изјавом да “како ствари сада стоје, локални избори највероватније неће бити одржани јер се УНМИК негативно изјаснио о њиховом одржавању”.

Стефановић додаје да Србија не жели да крши Резолуцију 1244 “која нам чува суверенитет на КиМ” и потврђује да неодржавање избора не значи гашење српских институција на Косову и Метохији.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је раније да ће у тој општини бити одржани и локални и парламентарни избори које ће организовати Срби.

Избори ће бити одржани не само зато што је у питању законска обавеза, већ и због расположења локалног становништва да изађе на изборе које је расписала Република Србија, казао је Ристић.

Иначе, локални избори требало би да буду расписани у две од четири српске општине на северу Косова – у Зубинм Потоку и Звечану, док у Лепосавићу и Косовској Митровици мандат садашњим локалним самоуорава још није истекао.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *