Усташе ће вам опростити што су вас убијале

Пише Ратко Дмитровић

„Хрватски хелсиншки одбор“, преко свог председника Ивана Звонимира Чичка, покреће иницијативу у Сабору Хрватске да се законски санкционише изношење „лажних података“ о томе да је у концентрационом логору Јасеновац убијено преко пола милиона Срба

Један од првих послова које је Фрањо Туђман обавио у својој новоствореној држави, сада већ далеке 1990. године, односио се на „рушење великосрпског мита о страдању Срба у логору Јасеновац“. Објашњавајући да су Срби као народ склони митоманији, преувеличавању свега и свачега, укључујући своје жртве и своје јунаштво, Туђман је изнео податак да је у логору Јасеновац убијено између 30 и 40 хиљада људи. У структури ликвидираних пронашао је 30.000 Јевреја, док је међу остале сврстао Цигане и Хрвате, антифашисте. Србе као жртве није искључио, јер, тврдио је Фрањо, има индиција да су у Јасеновцу усташе убијале и припаднике српског народа.
Тај облик исказивања патолошке мржње према Србима Туђману није узет за велико зло, по систему „Ма пустите Туђманове приче, ко то узима за озбиљно“. Е, па цела Хрватска, и онда, и данас, узима Туђманове бројке и теорије за озбиљно.
Тачније, тврдња да је у Јасеновцу убијено неколико десетина, а не неколико стотина хиљада људи данас је државни став Републике Хрватске; за њеног председника, владу, интелектуалну елиту, историчаре… то је неупитна истина о којој више не може ни да се расправља. Додуше, бројка је коригована на 80.000, према њој је урађена најновија музејска поставка у Јасеновцу и што се тиче Хрвата прича о броју убијених у једној од најстрашнијих творница смрти, какве памти људски род, заувек је окончана.
Тако смо добили замене предзнака добра и зла. Први пут у савременој историји Европе још увек живи починиоци злочина, њихови потомци и сународници не дозвољавају жртвама, њиховим потомцима и сународницима, да спомињу своје страдање.

ИСТИНА ПРОГЛАШЕНА УВРЕДОМ

[restrictedarea]

Лаж је постала истина, а истина је проглашена увредом, говором мржње, узроком будућих сукоба.
Отуда ових дана жестока реакција Ивана Звонимира Чичка, у име Хрватског хелсиншког одбора (ХХО), на београдски излазак у јавност проф. др Србољуба Живановића, члана (јединог са простора бивше Југославије) Међународне комисије за истину о Јасеновцу (МКИЈ). Шта је то изнервирало Чичка?
Живановић је – ако вам је промакло, а многима јесте због скоро тоталног игнорисања „слободних и независних српских медија“ – представио две књиге са Пете конференције МКИЈ посвећене откривању свих елемената страшне јасеновачке приче о систематском убијању Срба, Јевреја и Цигана. На основу најновијих истраживања, међу која спадају увиди у доскора недоступне, а изузетно важне архиве широм Европе, МКИЈ је утврдила да је у Јасеновцу ликвидирано око 700.000 Срба, 80.000 Цигана и 23.000 хиљаде Јевреја.
Улогу клера Католичке цркве у јасеновачком убијању и ликвидацији Срба у НДХ, Живановић је оснажио причом како му је чувени амерички научник Мајкл Бернбаум, иначе члан Комисије УН-а за истраживање злочина у Руанди, пребацио да се у бившој Југославији готово ништа не ради на истраживању злочина усташког режима у Другом светском рату. Бернбаум је казао да он лично има списак од 1.400 имена католичких свештеника, доказаних злочинаца, убица, сурових егзекутора који су радили на испуњењу плана о етнички чистој хрватској држави.
Живановић није пропустио прилику да се осврне на споменуту актуелну музејску поставку у Меморијалном центру „Јасеновац“, казавши да се ради о хрватском приступу да је злочин почињен само ако се зна име жртве, додајући врло интересантан и јавности до сада непознат податак да се на јасеновачком списку од 80 хиљада убијених налазе и имена особа које никада нису ни виделе Јасеновац, што нешто доказује, а то што доказује не иде у прилог хрватског службеног тумачења догађаја из Другог светског рата.

БЕЗОБРАЗНО, БЕЗОБРАЗНИЈЕ, ЧИЧАК
На иступ Србољуба Живановића реаговао је, рекох, Хрватски хелсиншки одбор, невладина организација која се, тако кажу, бори за људска права. Тај одбор је из исте кухиње која је подарила и Хелсиншки одбор за људска права Србије, којим кормилари Соња Бисерко, с том разликом што се они у Загребу понекад и позабаве људским правима, док је организација Соње Бисерко у практичном смислу политичка организација са перманентним антисрпским деловањем.
Овде није сувишно да се подсетимо на извештаје о политичким и друштвеним приликама у Србији које је широм света слала Бисерко, а у којима су водећи српски интелектуалци, као и већи део професора Београдског универзитета, гурнути у канал примитивног национализма, означени као антиевропејци и ретроградне снаге. Соња Бисерко је, ако сте заборавили, самоиницијативно отишла у Лондон када је тамо био затворен Ејуп Ганић, по међународној потерници из Београда, тражила да сведочи у његову корист и изнела став да Ганић, у случају изручења, у Београду не би имао фер суђење… итд. Судија који је одлучивао о изручењу одбацио је све наводе Тужилаштва из Београда, уважио мишљење председнице Хелсиншког одбора и пустио Ганића кући, у Сарајево.
А како је Чичак у име Хрватског хелсиншког одбора реаговао на Живановића? Крајње безобразно и примитивно. Увредама на рачун целог српског народа. Чичак је казао да НДХ над Србима није провела геноцид и то на следећи начин: „Колико је нама познато до данас постоји само једна пресуда о геноциду, а то је пресуда Међународног суда правде у Хагу, која говори о геноциду што су га починили српски војници у Босни и Херцеговини над Бошњацима у Сребреници“.
Хелсиншки одбор у Србији до сада је у годишњим извештајима неколико пута оштро напао Српску православну цркву, пребацујући јој чак и деловање које проистиче из канонских поставки. Хрватски хелсиншки одбор, у саопштењу потписаном од стране Ивана Звонимира Чичка, свим силама се упиње да одбрани Католичку цркву од напада „Живановића и његове братије“, па наводи податак да је вођство фрањевачких провинција у НДХ већ 1941. године закључило да фрањевци не могу да буду чланови усташког покрета, да им је забрањено политичко деловање, као и учешће у прогону Срба, Јевреја и Рома.
Ова тврдња је делимично тачна, постоји чак и писани документ који је оснажује, али ту се ради о јавној манифестацији која на терену није оставила никакве последице. Ту „препоруку“, другим речима, нико од католичких свештеника није поштовао. Сумњичаве упућујем на капиталну књигу „Magnum Crimen“ Виктора Новака.
Иван Звонимир Чичак, и његов заменик Иво Банац, иначе познати као жестоки хрватски националисти, Банац и више од тога, најављују покретање иницијативе у Сабору Хрватске да се законом спрече „лажи о Јасеновцу“, а тврдње Међународне комисије за истину о Јасеновцу тумаче као „болесну, злонамерну мржњу“.

„ПРИПРЕМА ТЕРЕНА ЗА НОВЕ СУКОБЕ“
Е, то је горе споменута замена предзнака добра и зла, живота и смрти. За разлику од неких других земаља, где се законски санкционише негирање злочина у Хрватској би се могло, први пут на свету, законски санкционисати спомињање злочина. Фали још само да Чичак каже Србима: „Усташе ће вам опростити што су вас убијале“.
Образлажући своју срџбу Чичак и Банац тврде да одређени кругови у Србији и Републици Српској, и на овај начин, преко Србољуба Живановића и Међународне комисије за истину о Јасеновцу „припремају терен за нове регионалне сукобе, стварајући за њих осветнички оквир“. Додају и то да је делатност МКИЈ само наставак приче о геноцидности хрватског народа, приче која је – тврди се у Саопштењу ХХО – са позиција великосрпског концепта започета још 1945 године.
Ова поставка им не иде у прилог. Напротив. Тврдњу да су усташе у Јасеновцу убиле више од пола милиона Срба нису лансирали Срби. Не, то су урадили Хрвати, 1945. године.
Све је почело са извештајем Земаљске комисије Хрватске, формиране одмах по окончању рата, чији су чланови, листом Хрвати, неколико месеци боравили на простору тада још целог и очуваног логора Јасеновац, обилазили и испитивали гробнице и терен са обе стране Саве, и поднели извештај у којем стоји да је у Јасеновцу ликвидирано између 500 и 700 хиљада људи, углавном Срба. Извештај су потписали др Венцеслав Целигој, председник и др Анте Штокица, секретар комисије.
Поред тога, неколико немачких докумената и изјава генерала Вермахта, стационираних у Југославији и на Балкану, сведоче да су Хрвати у Јасеновцу убили преко пола милиона Срба. Уосталом, то су на саслушању у Загребу потврдили Мирослав Мајсторовић Филиповић и Љубо Милош, управници логора Јасеновац, осуђени на смрт као ратни злочинци.
Све ово знају Иван Звонимир Чичак и Иво Банац. То зна и Иво Јосиповић, али никога од њих нећете чути да бар каже како би било добро и корисно да се формира независно међународно тело (ако већ не признају налазе Земаљске комисије из 1945. године и комисију чији је Живановић члан), које би утврдило бар приближно тачну бројку убијених у Јасеновцу. Не, они се држе ублажене теорије Фрање Туђмана.
Разумљиво је у овом случају понашање Хрватске – и Хрвата, на крају крајева – али како разумети и објаснити деценијско ћутање службеног Београда када је Јасеновац у питању?
Не знам да ли се сећате шта је Жарко Кораћ, после октобарских промена 2000. године, тада као потпредседник Владе Србије, прво урадио. Подсетићу вас, избацио је Милана Булајића на улицу и затворио „Музеј геноцида“, чији је Булајић био оснивач и председник.

[/restrictedarea]

9 коментара

  1. Htjeli bi oni da operu krv sa svojih ruku a mi da zaboravimo. To je nemoguce.Nakon 60 godina sam tek saznala gdje mi je djeda zaklan, bukvalno zaklan od ustasa, a ocevidac Srbin u Brazilu ima 83 godine, na istom mjestu je bio ranjen 7 puta. Ovakve stvari se ne mogu zaboraviti a za njih ce znati i moje unuce. Samo maloumni mogu zaboraviti.Za dvostruke zlocine u jednom vijeku mora postojati i nekakva kazna, makar bozija. Zato se oni tako mole i vide gospu, strah je opasna emocija dovodi do ludila i odrazava se svakojako.
    To sto Cicak prica i ostali samo su prazne price iz nedodjije zemlje uzasa.

  2. Nisu slucajno Jasenovac, Gradiska, Sisak i ostali izgradjeni izmedju Slavonije i Bosne na reci Savi. Postavljeni su za brzi transport zatorenika iz tih pretezno srpskih podrucja. Tu su stradali i clanovi i moje porodice i citava sela su bila desetkovana. Ima nas
    jos zivih koji se secamo i nedajmo im da revidiraju istoriju. Vazno je da svaka zrtva bude evidentirana sa imenom mestom rodjenja i mesta pogibije. Spisak nije zatvoren.
    Bilo bi pozeljno da se to stratiste proglasi internacionalna zona i
    neda Hratima da operu svoje zlocine. Cinjenica je da
    su ti logori postojali ali negiraju broj i da su Srbi bili glavni zatocenici. A to sto se tice Hrvata antifasista; obesi to macku o rep. Koliko ih je bilo?
    Hvala g. Dmitrovicu na istrajnosti i hrabrosti. Ne propustam ni jednu njegovu rubriku i sluzi nam kao potsetnik za vremena koja Hrvati zele da izbrisu iz svoje/svetske istorije. Ne dozvolimo to.

  3. Glavni cilj drzavne politike Srba treba da bude medjunarodno priznanje genocida nad Srbima! Tek kada se ispostuju (i kada ih i sami ispostujemo) nase nevine zrtve, mozemo da razmisljamo o ostalim stvarima.
    Cestitam Ratko na vasem angazmanu i pravovremenom reagovanju na nepravdu i zlocin protiv Srba. Takva reagovanja treba da budu masovnija, i sa drzavnog mjesta upucena sto nazalost sada nije slucaj.

  4. Хрватска ради свој посао. Систематски ревидира историјску истину. У ту сврху, као крунски докази, послужила су им истраживања Жерјавића, Поповића, Славка Голдштајна који су “доказали”, користећи демографску стопу раста – коју су они усвојили како су је усвојили,и дошли до тога да у Јасеновцу није било убијено више од 80.000 људи. Поред тога, Хрвати користе резултате југословенске комисије за попис жртава фашизма, која је формирана шесдесетих година овог века. Резултати пописа те комисије су били непотпуни и методолошки погрешни, тако да нису објављени као меродавни. То није сметало Туђману да те резултате усвоји као свето слово.
    Међутим, то оввде није питање. Хрвати не би требало да нас интересују. Мене интересује шта ради наша наука и наши истраживачи у вези са једним од најтрагичнијих догађаа у читавој историји српског народа? Зашто се ранија истраживања ( обављена у послератновреме када костури нису иструлели и када се сондажом дошло до цифре од неколико стотина хиљада људи) не репринтују? Шта ради држава Србија? У чијем интересу је да се опште усвојене процене о стотинама хиљада убијених ревидирају и сведу на хрватску верзију истине, којима, разуме се, права истина никако не одговара? Јасеновац је преозбиљно питање и захтева максимално озбиљан однос државе Србије.

  5. Hvala Ratko na stalnoj boirbi za istinu. Ali kako cemo da isteramo istinu ni cistinu ako SANU (bolje receno ANUS) u liku Hajdina ne zeli da distribuaira Magnum Crimen???crveno jes jos uvek aktuelno, zar ne???

  6. I hrvatska politika, poput politike kosmetskih albanaca, pa sada odjednom i rumunjske politike, nije nista nego “prilagodjavanje” i “pounjavanja praznina” u SRPSKOJ POLITICI. Do svega ovoga ne bi niti doslo da su u SRBIJI POLITICARI KOJI SE BORE ISKLJUCIVO ZA INTERESE SRPSKE DRZAVE, a ne cisti IZDAJNICI. Cinicnu politiku potonjih smatram potpuno normalnim, ali, nedostatak bunta, nedostatak akcija opozicije, uspavanost srpskog naroda, NA POLITIKU onih koji lazno pretstavljaju SRPSKI NAROD, nikako ne mogu da razumijem.

  7. A šta je sa izveštajem o radu Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i radu prof. Srboljuba Živanovića kao člana komisije Londonskog univerziteta u koju su uključeni uglednici iz Izraela SAD,V.Britanije,Rusije,italije. Kako protumačiti da je ta komisija došla do podatka da je od 2000 katoličkih sveštenika , 1371 činilo gnusne zločine, klanja,silovanja. Od toga u našim arhivama se stalo na brojci od 371, na zaprepašćenje stranaca.
    Zar, bar, to ne može da se upotrebi kao dokaz odnosa katoličke crkve prema pravoslavcima Jevrejima i Ciganima. Sve se to može i za sve to postoje relevantni podaci,ali treba imati i vlast srpsku koja će to iskoristiti,pa SANU itd. Sada se vidi na suđenju dr.Šešelju, kako se samožrtvovanjem bori za sopstveni narod.
    Zato , NARODE, idu izbori.Nemojte ponovo da da nas prevare raznim ,šarenim lažama, kao da smo maloletni.Nisu do sada ništa učinili,ali “baš će sad” . Ako je Dinkić ,”jednom” puškama ulazio u banke, pa ,”jednom” slagao ,da to neće učiniti ponovo. Sve njih treba na margine,pogotovu ,ove , nove demokratore ,evropejce koji se ne pridržavaju ni sopstvene zakletve,oni su još gori.
    S poštovanjem

  8. A kako će Srbija s ovim ” Judama ” na vlasti . Od velike brige Tadića , Čanka , Čede praška , Kandićke i ostalih nesrba nas Srba ima sve manje u regionu . Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji , Lici , Baniji , Kordunu i pre Hrvata .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku .Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 ooo Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori.Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima .Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000 . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir i Osek .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč i veliki trud uložiti da bude Srpska većina u Bosanskom Petrovcu .Isto tako ojačati Brčko sa više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % .Znači ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

  9. Poštovani gosn. Dmitroviću, moram da Vam priznam da ste “poslednji Mohikanac” srpskog pisanog viteštva! Nažalost, Srbija je danas okupirana zemlja i srbi više nisu narod vredan poštovanja. Nije tačno? Kako onda objašnjavate činjenicu da njome vladaju njeni najveći izrodi od postanka i to već 12 godina? Stigli su kao jahači Apokalipse na krilima i imenu “prepoštenog Koštunice-neobaveštenog” i uradili ono što nije uspelo nijednom zavojevaču u našoj istoriji. Uništili su nam “vezivno tkivo” i sada bauljamo u večnoj tami, usamljeni i ogorčeni, goli i bosi, zaboravljajući na članove naše porodice, jer ne možemo da se brinemo o njima. To je srbija danas, tako da Vaše vizionarske reči ne dopiru do nje. Zapamtio sam krasićevu izjavu u skupštini: Ovo ništa ne valja, mora sve ispočetka…” Tako će i morati da bude, jer trpilo je otkazalo i neko će morati da nam plati za ovaj genocid. Pripremite se posle, kad se krv malo ohladi, da ponovo svojim perom pomognete onima koji preostanu da nađu svoj put za budućnost. Hvala Vam za sve što ste do sada učinili za moj narod!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *