Ратне игре у Арктику

Данас су у Арктику започели масовни маневри Колд Респонс 2012. У њима ће учествовати преко 16 000 војника, борбени бродови и авијација САД, Велике Британије, канаде, Француске, Холандије. Укупно из 14 НАТО земаља. Алијанса и неутрална Шведска која са њом сарађује до 21. марта ће успостављати сарадњу у Заполарју. Званична тема маневара је увежбавање дејстава у условима конфликта, као и могућих терористичких аката.

Терористичке организације постоје на Блиском и Средњем Истоку, у Латинској Америци, Азији и Северној Африци. Што се тиче Арктика, тамо, како се зна, нема њих, истиче главни уредник листа Национална безбедност Игор Коротченко.

 

Зато дате војне маневре треба разматрати иксључиво кроз призму јачања војне активности Северноатлантске алијансе у Арктику. Што је са своје стране условљено предстојећом поделом природних богатстава региона. У датом случају блок НАТО-а, очигледно показује мишиће и то да намерава да ојача своје геополитичкеи дипломатске напоре, ослањајући се на војну моћ.

Терориста у Арктику нема, зато постоје богате резерве нафте и гаса, злата и дијаманата. Глобално загревање и топљење ледова које прогнозирају научници, деблокираће ризницу Северног Леденог океана. Ова перспектива већ данас изазива спорове међу државама, које претендују на арктичко дно. При чему територијални спорови дешавају се и међу НАТО земљама. На пример, између Канаде и САД или између Данске и Канаде. Чак државе које изгледа да немају везе са поларним областима, међу којима су Кина и Кореја, на сваки случај граде своје ледоломце. Осим тога, дуж руске обале простире се најкраћа поморска маршрута између лука Западне Европе и земаља Азијско-Тихоокеанског региона. То је Северни поморски пут, кључни арктички ресурс који је од давнина освојила Русија. Ратне игре НАТО-а могле би да се воде на територије Канаде, сматра научни сарадник Центра за међународну безбедност ИМЕМО РАН Владимир Јевсејев.

 

Ипак ови маневри се воде на територији Норвешке и Шведске, тачније у релативној близини руских граница. Са ове тачке гледишта одржавање маневара може се оценити као провокација. Русија је тим поводом сасвим одређено забринута, зато што бродови опремљени системом Иџис, направљеним у Шпанији, могу да буду размештени у артичкој зони.

Иџис, по речима Владимира Јевсејева, предтавља бродски борбени систем опремљен снажним радаром са дометом проналажења ваздушних циљева до 400 километара, ракетама СМ-3 у вертикалним лансирним уређајима, ефективан систем управљања ватром са елементима „вешачке интелигенције“. Русија пажљиво прати војну активност у Арктику, примећује Игор Коротченко.

 

Тренутно се праве две нове арктичке бригаде које ће бити спремне мобилно да делују у било ком региону Арктика. Тамо где то захтевају интереси земље.

Нови борбени бродови који су почели да се граде 1. фебруара 2012. године, треба да постану прве ласте обнове руске Северне флоте. У Арктик ће се такође упутити пар универзалних десантних бродова типа Мистрал који се граде по француској лиценци. У ближој перспективи на рачун капиталног ремонта постојећих подморница и изградње нових биће модернизоване подводне снаге. Притоме Русија и даље намерава да решава могуће територијалне спорове мирним путем, рачунајући на то да дијалог треба да се води ослањајући се на дипломатију, а не на војну моћ.

Извор: Глас Русије


2 коментара

  1. samo jacanje voske braco Rusi i nista drugo, nema kod amera diplomatije.

  2. Ovakvim najnovijim postupcima Zapada zavrsava se strategijsko opkoljavanje Rusije.Rusija ce biti stavljena pod kontrolu-stratesku, a budjenje Rusije se sporo krece.ovo izgleda kao na partiju saha kada pesak pokusava da u zavrsnici krunise sebe kraljicom.Ko ce koga sada nadmudriti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *