Путин победио Запад

Пише Богдан Ђуровић

Руски премијер Владимир Путин, са освојених скоро две трећине гласова, победио је у првом кругу председничких избора, поразивши не само своје противкандидате, већ и читаву западну машинерију

 

Обећао сам вам да ћемо победити – и ми смо победили! Овим речима Владимир Путин је завршио 4. марта увече, непосредно по саопштавању првих прелиминарних резултата председничких избора, своје обраћање пред више од 100.000 људи испред зидина Кремља. Чак ни сузе које су му, због јаког ветра или јаких емоција, квасиле лице у тренуцима док су одушевљени грађани клицали његово име, нису омеле победника да јасно поручи целом свету – руски народ је положио тест самосталности и независности, не дозволивши никоме, па ни Западу, да споља намеће своју вољу. Владимир Путин је, према очекивањима, изабран за председника државе већ у првом кругу, са освојених 63,6 одсто гласова. Узалуд су били сви покушаји и насилни насртаји прозападне опозиције, узалуд је на Западу створено на хиљаде антипутинских сајтова и ангажованих блогера, узалуд стотине милиона долара потрошених на рушење руског лидера. Јер, Путин није победио само своје противкандидате (одавно нема праву конкуренцију у својој земљи), он је поразио целу западну машинерију која је још од 2008. године неуморно радила да се не врати у Кремљ…

[restrictedarea]

„СЛАВА РУСИЈИ!“
„Драги пријатељи! Желим пре свега да се захвалим свим грађанима Русије који су данас учествовали у председничким изборима. Посебно се захваљујем, наравно, онима коју су се окупили овде у Москви, свима који нас подржавају у сваком углу наше огромне, необухватне Родине. Хвала свима који су рекли ‘да’ великој Русији. Победили смо у отвореној и поштеној борби. Али, то нису били само избори за председника Русије, био је то важан тест за све нас, за читав наш народ. То је био тест политичке зрелости, самосталности и независности. Ми смо показали да нама заиста нико не може ништа да наметне. Показали смо да су наши људи лако у стању да разликују жељу за новим, за обновом – од политичких провокација које имају само један циљ: растурити руску државност и узурпирати власт. Руски народ је данас показао да такве варијанте, сценарији, на нашој земљи неће проћи. Данас смо победили захваљујући убедљивој подршци највећег дела наших бирача. Напорно ћемо радити и постизаћемо успехе. Позивамо све да се уједине око интереса нашег народа и наше Родине. Обећао сам вам да ћемо победити – и ми смо победили! Слава Русији!“, поручио је Путин, док је поред њега, видно задовољан, стајао актуелни председник и пријатељ Дмитриј Медведев.
Са освојених 63,6 одсто, односно више од 45 милиона гласова према званичним прелиминарним резултатима Централне изборне комисије РФ, Путин је очекивано цео посао завршио још у првом кругу. Иза себе је далеко оставио лидера Комунистичке партије РФ Генадија Зјуганова (17,18 одсто), олигарха Михаила Прохорова (7,97 одсто), председника Либерално-демократске партије Русије Владимира Жириновског (6,22 одсто) и вођу Праведне Русије Сергеја Миронова (3,86 одсто). Поражени кандидати, не само што су признали Путинову победу, већ су се у понедељак и сусрели са њим у бањском лечилишту „Жуковка 2“, сви осим Зјуганова који сматра да избори нису били фер. Извесне резерве задржао је и Прохоров, нагласивши да ће се касније изјаснити о томе да ли је гласање било поштено. У његовом случају вероватно се ради само о тактизирању, јер су за Прохорова гласали бројни „наранџасти“ бирачи и од њега се и не очекује да одмах и безрезервно стане уз Путина. Довољна је већ и сама чињеница да је дошао на састанак са руским премијером и признао његову победу.
Путинов тријумф морали су, хтели-не хтели, да признају и Запад и опозиционари. Наравно, на себи својствен начин, нити искрено, нити до краја. Рецимо, асоцијација „Голос“, позната по томе што је на децембарским парламентарним изборима била међу најгласнијима који су вриштали о наводној изборној крађи, овог пута избројала је – тачно 53,12 одсто гласова за Путина у првом кругу. Што је такође довољно за глатку победу, али ова асоцијација за коју руска власт тврди да се издржава средствима из америчког Конгреса, морала је да умањи Путинов учинак за 10 процената. Шта би тек било да је руски лидер званично освојио, на пример, 52 или 55 одсто гласова? Тада би сигурно прорадио „наранџасти сценарио“, по којем је Путину још недељама пре избора „додељено“ тек 40 одсто, а револуционарни блогер Алексеј Наваљни би још у изборној ноћи поново позивао народ на барикаде и јуриш на Кремљ. Овако, Наваљни, Њемцов, Рижков, Касјанов и остала наранџаста братија могли су само немоћно да шкрипе зубима. Две трећине гласова изашлих на биралишта – ипак је домет који ни највећи путиномрсци нису могли да оспоре.
Нису то покушали ни Американци. Честитали су лицемерно „руском народу“ на обављеним изборима, а Путину су послали неке друге поруке. Најпре се још у изборној ноћи појавио наводно лажни блог на „Твитеру“ америчког амбасадора у Москви Мајкла Мекфола, где његова екселенција каже да „посматрачи јављају о великом броју злоупотреба на бирачким местима по целој земљи, што ставља под упитник легитимност избора“. Амбасада је убрзо демантовала да се ради о званичном блогу Мекфола, већ су наводно хакери направили лажни налог на „Твитеру“ и послали поруку. Упркос демантију, остаје ипак „под упитником“ – да ли је то био покушај мобилизације масе од стране Мекфола, познатог по томе што је одмах по доласку на место амбасадора пре неколико месеци (претходно је био старији директор за Русију у Савету за националну безбедност САД-а) почео да интензивно састанчи са руским опозиционим лидерима.
Следећи удар дошао је по линији ОЕБС-а, где се истакао бивши шеф хрватске дипломатије Тонино Пицула, сада у улози шефа посматрачке мисије ове организације, рекавши да избори нису били фер јер није било реалне конкуренције. „Постојали су озбиљни проблеми од самог почетка ових избора. Смисао избора је у томе да би њихов резултат требало да буде неизвесан“, бацио је Пицула рукавицу у лице Путину. Руски лидер се, очито, до те мере препао бившег градоначелника Нове Горице, да његову изјаву није ни коментарисао, али су то учинили руски експерти. „Врло често је исход избора познат од почетка, укључујући и земље западне Европе. Нико не сматра изборе непоштеним ако у њима учествује фаворит. Напротив, избори би били непоштени ако би фаворит одустао од трке. Изјава ОЕБС-а демонстрира политичку ангажованост и антируско усмерење. Све су то карике истог ланца – заједно са акцијама ‘несагласних’ који најављују своје незаконите протесте“, објашњава политиколог Павел Данилин. Његов колега Алексеј Мухин, генерални директор Центра политичке информације, сматра да би мишљење ОЕБС-а требало „апстраховати“, јер од њега за Русију ништа не зависи када је реч о партнерству са Европом.

НАРАНЏАСТИ СНЕГ СА ЗАПАДА
Осим на међународном, Запад је деловао и на унутрашњем пољу. Почев од активисткиња украјинске феминистичке организације „Фемен“, које су голих груди упале на бирачко место где је гласао руски премијер и уз повике „Путин лопов“ покушале да оборе гласачке кутије. „Фемен“ је иначе познат по томе да шаље своје девојке свуда где би требало рушити противнике Запада – Александра Лукашенка, Виктора Јануковича, а сада и Путина. Ова прилично бизарна акција била је само најава за московске протесте које су следећег дана, у понедељак 5. марта, покренуле наранџасте снаге. А они су били још бизарнији!
„Већина крупних градова не признаје легитимност Путинове победе и зато ће се протестне активности наставити“, изјавио је још у изборној ноћи блогер Алексеј Наваљни, љубимац западних медија и човек који је пре неколико недеља позивао демонстранте да заузму јуришом Кремљ. То што је Путин победио на свих 95.000 бирачких места није му засметало да изјави и следеће: „Сада имамо далеко више моралног права да затражимо неколико ствари. Прво, политичку реформу. И друго, нове парламентарне изборе у току године и нове председничке изборе у наредне две године. Ови захтеви су потпуно умерени, адекватни, и мени се чини – законити“. Најбољу оцену „умерених захтева“, чије би остварење напросто срушило Русију преко ноћи, дао је национал-бољшевик Едуард Лимонов, иначе Наваљнијев колега из опозиције. „Масовни протести у Москви додали су Путину на популарности. Како? Тако што су буржоаски лидери (опозиције, прим.аут), неспособни, неодлучни, меки и неталентовани, али који контролишу опозиционе медије, хвалисаво представили протесте као бунт ‘креативне’ средње класе и тиме супротставили ову класу целој земљи“, упозорио је Едичка Лимонов.
Међутим, Наваљни и другови ипак су изашли у понедељак на Пушкински трг, по претходном одобрењу московских градских власти. Међутим, ако је на њихове митинге претходних недеља и месеци долазило и по 30.000 грађана, сада се број више него преполовио – према проценама полиције било је 14.000 људи. Али, Наваљни и његов колега Иља Јашин грмели су као да их има бар сто пута више. „Ми смо народ! Ми смо Русија, а они су жалосна група маргиналаца!“, викао је Јашин. „Ви сте овде власт“, додавао је Наваљни обраћајући се окупљенима. Бивши премијер Михаил Касјанов позвао је присталице да наставе са митинзима наредних годину дана, све док власт не падне и не распише нове изборе.
Са њима се није сложило друго крило опозиције, лидери Левог фронта Сергеј Удаљцов и Иља Пономарјов – они су одлучили да нови избори морају да буду расписани одмах и позвали народ да остану на Пушкинском тргу све док се то не деси. Међутим, не само због тога што је дозвола за митинг била временски ограничена (а ту су били полицајци да „журку“ прекину када термин истекне), већ и због хладне московске ноћи, грађани су се веома брзо разишли и на тргу је остало само неколико стотина људи. „Сергеј, навуци капу!“, довикивали су промрзлом Удаљцову који је у међувремену ушао у празну фонтану да у њој протестује. „Нећу да обучем све док Путин не оде“, узвратио је. Ипак, полиција је убрзо извукла из фонтане и Удаљцова и Наваљног, који му се у међувремену придружио, па су провели ноћ у станици. Укупно, приведено је 250 људи те вечери, због одржавања неодобрених митинга и шетњи улицама Москве. А градске власти су већ најавиле да ће ово искуство са кршењем договора битно утицати када буду одлучивали о давању дозволе за следећи митинг опозиције.
Све то је страшно разљутило амбасадора Мајкла Мекфола, који се (овог пута званично) огласио тим поводом на „Твитеру“. „Са забринутошћу пратим хапшења мирних демонстраната на Пушкинском тргу. Слобода окупљања и слобода говора универзалне су вредности“, поучио је Мекфол демократији руске власти. Наравно, све по истом обрасцу по којем су „мирни демонстранти“ били и у Либији и у Сирији. Међутим, руски блогери су одмах одговорили амбасадору. „Ми не можемо да следимо пример полиције САД-а, која показује хуман однос према учесницима акције ‘Окупирај Волстрит’. Немамо у наоружању снага реда ни гумене метке, ни бацаче граната напуњених сузавцем. Молимо Вас, господине Мекфол да излобирате испоруку у РФ средстава за заштиту демократије, као и да пошаљете 25 наредника који имају искуство у таквим акцијама, за одржавање тренинга“. Амбасадор још увек није реаговао на овај предлог…
И док су опозиционе групе и организације пријавиле око 3.000 случајева наводног кршења изборних правила, међу којима чак и да није очишћен снег испред гласачког места, дотле су независни међународни посматрачи сагласни у оцени да су избори у целости протекли у мирној атмосфери и у складу са законом. Не рачунајући неозбиљне примедбе Пицуле, нико од међународних посматрача није уочио случајеве масовног убацивања гласачких листића или такозване „вртешке“, када власт аутобусима превози људе који гласају на више бирачких места. У изјавама за медије, изборе су као потпуно легалне оценили посматрач из Пољске Матеуш Пискорски, из Словачке Сергеј Хелемендик, из Италије Алесандро Мусолино… Ипак, то није засметало Стејт департменту да од Кремља ултимативно затражи да спроведе „независну детаљну истрагу о свим пријавама нерегуларности на изборима“. Акценат је, наравно, на „независну“, по могућству да ту истрагу спроведу проверени кадрови типа Пицуле, који би већ пронашли озбиљније нерегуларности од неочишћеног снега.
Путин је већ одговорио да ће свака пријава бити испитана, али да ће тај посао обавити – руски надлежни органи. Јер, како је нагласио још у изборној ноћи, Русији не може споља ништа да се намеће. Огромна земља је изабрала свог председника, а инаугурацију би требало очекивати 7. маја. До тада ће се већ отопити и наранџасти снег који веје са Запада.

_________________

Зјуганов пати због пораза

Ако су негативне поруке са Запада биле очекиване, многи су се изненадили због оштре реакције лидера комуниста Генадија Зјуганова. „Ми изборе не признајемо, сматрамо их нелегитимним, непоштеним, нетранспарентним. Сматрамо да је државна машина коју је створио Путин избаждарена тако да максимално опслужује њега и групу око њега. По мом мишљењу, не би требало честитати ни њему, ни земљи на таквим изборима“, изјавио је, за многе неочекивано, Зјуганов у изборној ноћи. Међутим, овакав став изненађује само оне који површно прате руску политичку сцену.
Пре свега, требало би знати да је КПРФ до сада учествовао на свим председничким изборима у Русији, али никад није признао резултат ни једних од њих! И да их је лично Зјуганов до сада губио четири пута – два пута од Путина (2000. и 2012) и по једном од Бориса Јељцина (1996) и Дмитрија Медведева (2008. године). За 68-годишњег Зјуганова, ово су по свему судећи били и последњи председнички избори, јер наредне, по Уставу РФ, требало би очекивати 2018. године. Исто тако, не би требало губити из вида да је КПРФ, заједно са наранџастим снагама, званично учествовао на састанку са Џозефом Бајденом, 9. марта прошле године у Москви, када је амерички потпредседник информисао руску опозицију да је упутио ултиматум Путину да напусти власт и избегне обојену револуцију.
Јасно је, такође, да је и Зјугановљева лична популарност у опадању и да је његов оштар став вероватно покушај да заустави неповољан тренд. Не само што на сваким изборима осваја све мање и мање и у процентима и у апсолутним бројевима, него је, за разлику од Путина, сада добио чак мање гласова него што је његова партија имала на децембарском гласању за Државну думу! А у Москви, традиционалном упоришту комуниста, изгубио је овог пута чак и од новајлије Прохорова. Када се на све то дода да га је Путин потукао и у његовом родном селу Мирмино у Орловској области (80 гласова за Путина, 51 за Зјуганова), постају јаснији узроци оштре реторике Генадија Андрејевича. „Очигледно пати због изборног резултата“, прокоментарисао је Путин понашање свог противкандидата.

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Ne znam sto se niko ne javlja od komentatora da kaze ovde nesto?Svi junaci nikom ponikose, i u crnu zemlju pogledase!Alo, probudite se!!
  Sve cestitke Volodji Putinu i ruskom narodu koji je dao glas za njega.Kandidata i protivkandidata ima koliko hoces, placenika i prodatih dusa jos vise, ali narod zna sta hoce i sta mu je potrebno!Potreban mu je jedan vladar iz sopstvenih redova koji ce slediti slobodarske tradicije ruskog naroda koji je uvek ziveo i biotisao na svojoj grudi i nije trpeo tudjince.A za one kojima se to ne dopada , Rusi mogu da skinu pantalone i gace i da im pokazu golo dupe!!Zivela bratska Rusija!Ziveo bratski ruski narod!Ziveo novizabrani president Rossia Vladimir Vladimirovich Putin.Na mnogaja ljeta, i dodjite nam uskoro ponovo u Beograd gospodine Presidentu.Srbi vole Ruse!Rusi vole Srbe!Ostali neka puknu od zlobe!!!

 2. Putin je zaista pobedio zapad. Nedelju dana pre izbora mediji u vecini zemalja zapadne Evrope startovali su takvu anti-Putin histeriju na svim kanalima, nesto do sada nevidjeno jer neargumentovano, prepuno lazi, ostrasceno, sto samo govori o ljudskoj i moralnoj inferiornosti politicki odgovornih ljudi na zapadu koji su same sebe izabrali i proglasili merom za sve (ne) ljudsko na ovoj planeti. Cestitam ruskom narodu na drzavotvorno odgovornim ponasanju i moralnoj superiornosti koju su iskazali. A Gospodinu Vladimiru Vladimirovicu Putinu, da ga sigurna Bozja ruka i dalje vodi u odbrani slavjanskih naroda a i citavog sveta od pomahnitale bankarske mafije i zapadnih jahaca apokalipse.

 3. Било би ваљано да Владимир Владимирович дође у Србију када отпочне предизборна кампања пошто неки западни политичари планирају да подрже Жуту пошаст, како је победио у Русији тако да са истим процентом у Србији победе патриотске снаге, тј ДСС, Двери, СРС и остали.

 4. Na istoku demonstriraju i koriste svakojake laži da se spriječi izbor Putina.
  Američki kongres istovremeno izglasao rezoluciju kojom se najstrože snakcioniše povik ili zvižduk kontra šefa države, čeka se samo potpis Obmane.
  Zar je to ta sloboda i demokratija, o kojoj pričaju visoki žuti činovnici okupatora Srbije ???

 5. I nije Mu bilo teško da pobedi!
  Da je imao Našu predsednicu Skupštine pitanje je na kojoj teritoriji bi bili raspisani izbori, kad bi ih raspisala, da li bi ih raspisala! Pa sakupi Ti Putine 63-64 % glasova…
  Što bi cela Rusija izašla na glasanje, a naročito delovi koji Te ne vole, a i svi oni koji te vole? To nije obavezno demokratski. A i što bi Te glasali kad je i SAD i EU bila protiv “izbora kad im vreme nije”?
  Tek onaj “komunista”?!…Protiv,protiv,neregularno,neregularno… I?…
  Nema bez Naših ništa! Kad ti Oni “odrade posao”,ne da te mrzi ceo Svet i ceo Narod, nego samog sebe ne možeš da vidiš! Da Ti je bio Naš Jole K….odavno te nebi bilo, ako bi išta ostalo od tebe. Na vreme , sve na vreme …
  Nevladin sektor…smešno!
  Ko Vas nauči da se “skidate za vreme izbor”?.Ove Naše se “skinule” još o-ho-hooooo kad. Tako-reći, eeeeeeeeee! I naše se ne daju tać : one “šamaraju” i staro i mlado … naročito staro.
  Nije mu bilo šeško da pobedi! Ali nije mu lako!
  Jeste videli: suze !!!
  Svestan je da mu mi nećemo pomoći da bude ni kandidat za ulazak u Evropu ! Nema predpristupni fondovi ! Maccc!
  Koji je interes Evrove za Rusijom? Nikakav!
  Šta gas i nafta? Pa jel Vam profesor ekonomskih nauka (LDP , da se zna, Gostovao na televiziji) “na vreme” objasnio da su ti proizvodi najlošijeg kvaliteta bre, onda kad ste “srljali” u dil sa NIS-om! GASPROM je…doduše….. drugo !
  Sad, plači…. srećkoviću!

 6. Putine legendo!
  Napred Rusija!

 7. Василим

  Србине Путине!

  Нама треба Путин!

 8. Ne brzajte, narode! Istina je da je Putin dobio veliku bitku, ali do kraja rata ima još mnogo i biće još mnogo bitaka. Imperiji zla je utekao samo Kastro i nažalost niko više, tako da se bojim da će na kraju pokušati i sa atentatom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *