Prekinuta projekcija filma „Ciganin“

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 26. februara 2012. godine (Be92) – Danas se na FEST-u održala posebna kulturna manifestacija. U „Dvorani kulturnog centra“ prekinuta je projekcija češko-slovačkog filma „Ciganin“ Martina Šulika. Organizatorke sprečavanja ovog kulturnog događaja su članice podmlatka svih nagrađivanih nevladinih organizacija koje podržavaju NATO.

 

Po rečima Milice Petrović iz „Fonda za humanitarno pravo“, do ovoga je moralo da dođe zbog fašistoidno-nacističkog naziva filma. Članice ovih pokreta upozoravale su i organizatore FEST-a i vlasti Srbije da će projekciju prekinuti ako se naziv filma, koji se inače u originalu isto zove „Ciganin“, ne prevede sa „Rom“, što je jedino politički korektno i prihvatljivo.
Članice pomenutih organizacija, njih pedesetak naoružanih bejzbol palicama i noževima kojima su rasekli platno bioskopa, nije želelo da odgovori kako je moguće da je film prošao mnogobrojne svetske festivale pod istim tim imenom. Jedini komentar smo dobili od anonimne članice Helsinškog odbora za ljudska prava, koja nam je rekla da im iz centrala nisu sugerisali koji odgovor da daju na to pitanje. Međutim, niko iz sedam nevladinih organizacija koje su učestvovale u ovom civilizacijskom činu nije odgovarao na telefone.

Jedan komentar

  1. To je stvarno bolseno, noževima i palicama na bioskopsko platno. Tako će sutra i na ljude koji misle drugačije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *