Прекинута пројекција филма „Циганин“

Пише Павле Ћосић

Београд, 26. фебруара 2012. године (Бе92) – Данас се на ФЕСТ-у одржала посебна културна манифестација. У „Дворани културног центра“ прекинута је пројекција чешко-словачког филма „Циганин“ Мартина Шулика. Организаторке спречавања овог културног догађаја су чланице подмлатка свих награђиваних невладиних организација које подржавају НАТО.

 

По речима Милице Петровић из „Фонда за хуманитарно право“, до овога је морало да дође због фашистоидно-нацистичког назива филма. Чланице ових покрета упозоравале су и организаторе ФЕСТ-а и власти Србије да ће пројекцију прекинути ако се назив филма, који се иначе у оригиналу исто зове „Циганин“, не преведе са „Ром“, што је једино политички коректно и прихватљиво.
Чланице поменутих организација, њих педесетак наоружаних бејзбол палицама и ножевима којима су расекли платно биоскопа, није желело да одговори како је могуће да је филм прошао многобројне светске фестивале под истим тим именом. Једини коментар смо добили од анонимне чланице Хелсиншког одбора за људска права, која нам је рекла да им из централа нису сугерисали који одговор да дају на то питање. Међутим, нико из седам невладиних организација које су учествовале у овом цивилизацијском чину није одговарао на телефоне.

Један коментар

  1. To je stvarno bolseno, noževima i palicama na bioskopsko platno. Tako će sutra i na ljude koji misle drugačije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *