ПОДМОРНИЦЕ ЗА ИЗРАЕЛ ИЗ НЕМАЧКИХ БРОДОГРАДИЛИШТА

Компанија Thyssen Krupp Marine Systems завршава, у потпуној дискрецији и уз специјалне полицијске мере сигурности, у свом бродградилишту у Килу прву од три велике, супермодерне подморнице типа Делфин, које ће у наредне три године бити испоручене Израелу.

Неки медији (Jane‘s Defence Weekkly) тврде да је Израел већ преузео модерну подморницу из Немачке

Према дневнику Kieler Nachrichten ради се вероватно у најтајнијем подморничком пројекту садашњице. Израелска влада, која је поверила Немачкој градњу своје подморничке флоте још 90-их лета, настоји да се о томе што мање зна у јавности – о испрукама овог 68 метара дугог подморног пловила које је способно да носи не само торпеда него и нуклаерно оружје. Деведесетих их је произведно и испручено „комада три“ чији је  рок употребе до 2022. Три нове подморнице припадају усавршенијој верзији овог типа, а свака ће коштати 550 милиона евра. Прва, названа Таннин, што у преводу значи крокодил,  кренуће на пробну пловидбу ујесен, а да краја године преузеће је наручилац.

Таннин има комбинацију дизел и електромотора, сонаре које је веома тешко ухватити, без изроњавања може прећи 400 наутичких миља тј око 740 километара. Носи 10 топрпеда од 533 до 650 милиметарам који могу бити замењени ракетама с нуклеарним главама.

Нови уговор је потписан 2005. и њиме се Израел одрекао ратних репарација које је својевремно одбацивала НДР чији је правни наследник, по уједињењу, постала СР Немачка. Трећину укупне цене, тојест цену једне подморнице, платиће савезна влада која то пред јавношћу правда „историјским дугом“ који Немачка има према јеврејској држави.

„Сигурност Израела се за мене као немачку канцеларку, не сме довести у питање“, изјавила је Ангела Меркел приликом посете Израелу 2008.

Према магазину Јане‘с Дефенце Wеекклy, Немци су једну нову подморницу већ испоручили Израелу а све три ће бити наоружане нуклеарним оружјем.

Израел, с обзиром на конторверзни ирански нуклеарни програм, настоји да се наоружа на пољу на коме за Ираном заостаје. Док за израелску авијацију Иранци нису нека већа опасност, морнарица исламске републике много боље је наоружана него израелска. То посебно важи за подморнице. Иран их има чак 15, а Израел свега три, мада су, истина, знатно модерније (то су управо оне које су дошле из Немачке у време владавине Хелмута Кола).

Милан Лазаревић ПРАГ

Извор: http://www.balkanmagazin.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *